Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 rad pro spokojené kojení

15. 11. 2016 | Kojení
-Komerční sdělení-

Milé maminky, zajímá vás, jak kojit spokojeně? Kojení je totiž činnost, která vyžaduje vaši pozornost a péči.  Jak předat miminku maximum vaší lásky, pozitivní energie, ale také zajistit, abyste byla v pohodě vy i děťátko, a to nejen po fyzické, ale i psychické stránce? Přečtěte si našich pět rad, které sestavila Jitka Tomešová, nutriční terapeutka z Thomayerovy nemocnice. V tomto článku se zaměříme konkrétně na to, jak může vhodný pitný režim ovlivnit kojení.


1. Jak se díky správnému pitnému režimu budete cítit víc v pohodě?


Dostatečný pitný režim je nezbytný v každém věku a v každém životním období, i v období kojení. Pokud má maminka dostatek tekutin, netrápí ji únava, bolesti hlavy či zácpa. Tím bude i psychika maminky vyrovnanější a více v pohodě a tuto svou pohodu potom může přenášet na miminko nejen během kojení.

POZOR!
Maminky, pokud v noci často vstáváte k miminku, zapomeňte na pravidelnost v pitném režimu. Častý příjem většího množství tekutin během noci vás může budit k častějším návštěvám toalety, spánek není tak kvalitní a ráno nebudete tak v pohodě, jak když budete spát celou noc či vstávat pravidelně pouze k děťátku. Pijte tedy střídmě a jen tolik, kolik během noci potřebujete.

Jitka Tomešová2. Má pitný režim vliv i na psychiku maminky?


Při dodržování vhodného pitného režimu bude maminka jistě více psychicky v pohodě, už jen tím, že ji bude méně trápit únava či bolesti hlavy.

„Celkově nemůžu doporučit pochopitelně cukrem slazené nápoje ani ne tak kvůli negativnímu vlivu na miminko, ale i proto, že maminky si po porodu většinou přejí zhubnout. Je pravda, že kojení je energeticky velice náročný proces, ale i tak by jí v tomto úsilí cukrem slazené nápoje nepomohly. Na druhou stranu, pokud má neodolatelnou chuť na limonádu, určitě je vhodnější si občas skleničku limonády dopřát, než se zbytečně trápit a být podrážděná, což pozná i miminko,“ radí Jitka Tomešová.


3. Čemu by se kojící maminka měla vyvarovat? Mýty a fámy.


Opatrně by měly ženy zacházet kupříkladu s bylinnými čaji, které mají výrazné léčebné účinky. O konkrétním přípravku je vhodné se vždy poradit s dětským lékařem nebo lékárníkem. Co ale rozhodně nedoporučíme, jsou alkoholické nápoje.

MÝTUS č. 1:
Čím více bude těhotná žena pít mléka, tím více se jí bude tvořit mléka mateřského. Kojení je ovlivňováno hormonálními drahami a také sáním dítěte. Konkrétní potraviny tedy jeho tvorbu ani nepodporují, ani nezastavují.

MÝTUS č. 2:
Když kojím, nesmím cvičit, aby se mi nezkazilo mléko. „Je pravda, že při vysoké fyzické aktivitě se do tělesné tukové tkáně mohou uvolňovat metabolity vzniklé při cvičení, ovlivnit do jisté míry chuť mateřského mléka a dítě jej může opravdu odmítat. Je vhodné tedy nesportovat vrcholově nebo sportovat s dostatečným časovým odstupem od kojení. Celkově jsou ale po porodu vhodné spíše rutinní aktivity, zpevňovací a posilovací cviky a procházky s kočárkem, než výkonnostní sport na plný úvazek. Každopádně se sportu při kojení bát nemusíte,“ uvádí Tomešová.

MÝTUS č. 3:
Horký čaj s medem/ s mlékem/ horké mléko s medem/ horká čokoláda pomáhá nastartovat kojení. Ve skutečnosti je to tak, že tyto nápoje mají spíše uklidňující účinek pro maminku, která je poté spokojená a lépe kojí.

4. „Voda základ života“


Základ pitného režimu maminky v rámci kojení by měla, pochopitelně, tvořit čistá voda, nejlépe neperlivá. Vhodné jsou také vodou ředěné ovocné a zeleninové džusy a šťávy či ovocné čaje, vhodné jsou i cereální nápoje - například Nestlé Caro. Cereální základ nápoje Nestlé Caro tvoří pražená směs ječmene, žita a čekanky, obohacená o naklíčený ječný slad. Navíc je dostupná i bezlepková varianta Nestlé Caro Ricoré nebo Nestlé Caro Active s vlákninou.

Nestle Caro

















5. Smějte se jako vaše dítě!


Podle Dr. Madana Katariu, indického lékaře a zakladatele Jógy smíchu se děti smějí 300 krát denně. Dospělí pouze 7 až 15 krát. Smích je, vedle pitného režimu, pro naše fyzické i duševní zdraví velmi důležitý – dokáže údajně snížit bolest, posiluje imunitní systém, rozšiřuje cévy, čímž předchází srdečnímu infarktu, pomáhá trávení, posiluje vnitřní svalstvo a podobně. Maminky, vyhledávejte smích aktivně a smějte se nahlas a pořádně i s miminkem! Populární je dnes například tzv. jóga smíchu, což je cvičení, při kterém pracujeme ve velké míře s naším dechem. To způsobuje výrazné okysličení našeho těla a mozku, zlepšuje naše zdraví a dodává energii, což ocení jistě i miminko. Oba budete zkrátka spokojení.

Bezlepkové Nestlé Caro Ricoré je k dostání v běžné maloobchodní síti za doporučenou cenu 91,90 Kč (150 g). Nestlé Caro Original za 91,90 Kč (200 g) a Nestlé Caro Active za 91,90 Kč (180 g). Více informací najdete na www.caro.cz.


Jitka Tomešová, Thomayerova nemocnice:

„Začínala jsem v Poradenském centru Výživa dětí, dále jsem působila v Thomayerově nemocnici na interním oddělení a nyní pracuji na oddělení ARO. K tomu mám ještě část práce v ambulanci, kde pomocí bioimpedančního analyzátoru pomáhám pacientům s problémy s jejich výživou. Dále se také věnuji realizaci projektů, jako byl například projekt Společně zaměřený na výživu a životní styl těhotných a kojících žen.“



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles