Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

5 tipů, proč je výhodné pořídit si tažné zařízení

29. 04. 2020 | Technika

Pokud si pořizujete auto, rozhodně se vyplatí vybavit ho tažným zařízením. I když vám to bude možná v první chvíli připadat jako zbytečnost, opak je pravdou. Jestliže kupujete nový vůz, je koule obvykle součástí příplatkové výbavy. Není ale problém si ji pořídit také dodatečně, i když je to trošku náročnější, zvládnete to a výhody tohoto kroku později oceníte. Proč by tedy u vašeho vozu tažné zařízení nemělo chybět?

1. Získáváte svobodu cestování s karavanem


Máte příležitost cestovat. Jednoho dne vás ale přestane bavit přespávat v hotelích nebo jiných ubytovacích kapacitách. Zatoužíte po tom, vyzkoušet si dobrodružnější styl cestování, kde nebude chybět pořádná porce adrenalinu. Nebudete vázány na hotel, nebudete muset nic předem rezervovat, prostě pojedete podle vlastní chuti a zastavíte, kde se vám to bude líbit, Takovou svobodu vám dává cestování s obytným přívěsem, tedy karavanem. Abyste ho mohly k autu připojit, potřebujete ovšem tažné zařízení Rameder. Důvodem pro jeho pořízení tedy jednoznačně je mít možnost volně cestovat a ubytovat se podle vlastního vkusu. Samozřejmě jste omezeny tím, kde je táboření s karavanem povoleno. I tak máte ale k dispozici pestrou škálu možností, kde zastavit a užít si volné cestování bez omezujících faktorů.

2. Všechno si odvezete svépomocí, neplatíte za drahé odvozy


Další důvod? Určitě jste zažily situaci, kdy jste si potřebovaly něco přivézt. Stavební materiál, pár stromků na sadbu do zahrady, nový bazén nebo cokoli jiného vás napadne. Především chatařky a chalupářky velmi často řeší toto dilema. Kde zajistit odvoz? A když už ho seženete, jde o dosti nákladnou záležitost, která vás chtě nechtě donutí sáhnout hluboko do peněženky. To je samozřejmě nepříjemné. Kdybyste si za celé ty roky spočítaly, kolik peněz jste už vydaly za odvoz různých objemných věcí, patrně by vás to velice překvapilo. Dospěly byste k nečekaně vysoké částce. A určitě už přemýšlíte o tom, jak tuto částku snížit na minimum. Cesta je přitom jednoduchá. Pořiďte si tažné zařízení za automobil a přívěsný vozík. Když sečtete obě částky a porovnáte s vypočtenou cifrou toho, co jste daly za léta za odvozy různých věcí, obvykle zjistíte, že ještě budete v plusu. A nemluvě o tom, že leccos budete potřebovat dovézt i v budoucnosti. Z těchto důvodů se rozhodně vyplatí mít tažné zařízení.

    3. Karavan i vozík si můžete pronajmout, ale bez koule to nepůjde


Možná si říkáte, tažné zařízení by bylo fajn. Zrovna tak svobodné cestování s karavanem a také využití přívěsného vozíku. Jenže přece jenom uvažujete tak, že obojí využijete spíše občas. Obytný přívěs hlavně v létě, kdy se s kamarádkami, partnerem nebo rodinou vydáte na dovolenou. Od podzimu do jara ale bude odpočívat buď v garáži nebo na dvorku. Podobná situace nejspíše nastane i v případě přívěsného vozíku. Různé věci budete vozit hlavně v teplém období roku. Po zbytek doby bude vozík také v klidu odstavený. Proto možná přemýšlíte o tom, zda obě nebo jedno ze zařízení pořizovat, když větší část roku budou odstavená. Zbývá počítat. Jestliže i po tu krátkou část roku je využijete v plné parádě, potom se jejich pořízení vyplatí, vlastně vám to za zbytek roku vynahradí. Vy ale máte jednu šikovnou možnost. Nemusíte obytný přívěs ani vozík hned kupovat. Stačí si je pronajmout. Ovšem mít tažné zařízení je pak samozřejmě nutné, bez toho nejde.  

    4. Správný krok s novým vozem


Uvažujete o koupi nového vozu? V takovém případě je rozhodně na místě zvolit si model rovnou s tažným zařízením. Proč? Protože vám odpadne dodatečná montáž, která je samozřejmě o trochu náročnější než mít tuto vymoženost rovnou ve výbavě. A automobilky obvykle nabízejí tažné zařízení jako součást příplatkové výbavy, takže ho budete mít k dispozici rovnou ve chvíli, kdy si svůj vůz odvezete od prodejce. Tento prvek výbavy vozu je navíc dokonale odzkoušený. Výrobci provádějí se svými vozy různé testy, a to včetně této příplatkové výbavy. Můžete si tak být jisty, že když vám bude tvrdit, že s koulí vůz utáhne tolik a tolik, je to pravda. Jde o prozkoušenou možnost, která je naprosto bezpečná, takže se nemusíte bát na kouli zavěsit třeba karavan. Výrobci totiž pamatují i na to, že u aut, která za sebou tahají vozík či obytný přívěs se více namáhají i další součásti, takže je dodávají odolnější. Máte tak vůz odpovídající předpokládané námaze. Navíc tažné zařízení bude přesně odpovídat značce a typu vašeho vozu, to je samozřejmostí.  

    5. Dodatečná montáž je hračka


Možná si teď myslíte, že jedinou šancí, jak si pořídit tažné zařízení, je namontovat ho na nový vůz. To je ale omyl. I v případě, že máte starší auto, vyplatí se pouvažovat o tom, zda by se na něj popisovaná vychytávka nehodila. To zjistíte poměrně snadno, potřebujete si jenom ověřit, zda váš vůz nemá nulovou přípustnou hmotností přípojného vozidla. To jinými slovy znamená, že za něj nic připojit nemůžete. I to se může stát. Jestliže ale není s přípojným vozidlem problém, vzhůru do práce. Nejprve jde o to vybrat správné zařízení. Podstatná je homologace čili úřední souhlas s použitím daného výrobku. Přeloženo do srozumitelnější češtiny, tažné zařízení musí odpovídat evropské směrnici EU č.94/20. V ní se dozvíte, z jakých materiálů a jakým výrobním postupem musí být zařízení zhotoveno, jaké technické parametry musí splňovat. Je to norma. Renomovaní výrobci ji samozřejmě splňují, proto vybírejte jedině od nich. Jakmile máte homologované zařízení, které bude pasovat na vaši značku a typ vozu, dostává se do hry montáž. Oslovte pověřené montážní pracoviště, které si instalací tažného zařízení snadno poradí, a navíc vám vystaví protokol o montáži. Teď už jdete do finále a zbývá poslední věc, nechat si zařízení zapsat do velkého technického průkazu vozidla. Nevíte kam jít a co tomu budete potřebovat? Tady vám poradí k vaší spokojenosti.


-Komerční sdělení-


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !