Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

5 zásad, jak dítěti vybrat správný sportovní kroužek

15. 08. 2019 | Výchova
Nabídka sportovních kroužků je v posledních letech doslova ohromující a rozhodování, kam zapsat svého potomka, čím dál složitější. Tady je pět tipů, které by vám mohly náročné přemítání trochu usnadnit.

Nespecializujte ho zbytečně brzy

Čím dál víc dětí se dnes od útlého věku věnuje jenom jednomu druhu sportu. Děti začínají třeba už ve dvou nebo ve třech letech, kdy je rodiče přihlásí na hokej nebo donutí držet tenisovou raketu. Pro děti do osmi věku doporučujeme kroužky všeobecné sportovní průpravy, kde se naučí házet balonem, stát na jedné noze, skákat přes švihadlo, udělat kotrmelec, zkrátka základní prvky, které dítě rozvíjí ve všech směrech a jsou pro něj zábavné.

Děti sportujíDva kroužky týdně stačí

Organizovaný sportovní kroužek dvakrát týdně je podle odborníků pro děti do sedmi let tak akorát, aby nebyly přetížené. To neznamená, že po zbytek týdne mají ležet na gauči. Jejich program by měla vyplnit jakákoliv fyzická aktivita, která by podle doporučení Světové zdravotnické organizace měla trvat aspoň 60 minut denně. Nejsou to sportovní kroužky, ale právě dennodenní běžný pohyb, chůze, běhání venku nebo po hřišti, lezení po prolézačkách v parku a podobně, co dnešním dětem chybí nejvíc. Všimněte si, že i na sportovní kroužek kolikrát dítě vozíte autem až před vchod a tamtéž ho za hodinu zase nabíráte. Není nutné mu pětkrát v týdnu rozplánovat program na minuty. Když s ním dvakrát v týdnu půjdete jezdit na kole, uděláte pro něj víc, než když ho odvezete na další trénink.

Berte v úvahu jeho povahu

Jakmile dítě nastoupí do školy, všeobecných sportovních kroužků ubývá a specializaci se nevyhnete. V tomhle období dobře poslouží atletika nebo sportovní gymnastika, kde jsou možnosti pořád široké a tréninky hodně pestré, pokud nechcete dítě zatěžovat příliš jednostranně. Při výběru sportovního kroužku doporučuje vzít v úvahu hlavně povahu dítěte – je extrovertní a rychle překoná ostych z nového kolektivu, takže můžete zvolit jakýkoliv kroužek i mimo školní prostředí, nebo je spíš introvertní a dal by přednost sportovnímu s kamarády, které už dobře zná? Dítě, které je spíš introvertní, se patrně bude těšit mnohem víc ze školou organizovaného kroužku, než když ho přihlásíte sice do vyhlášeného kroužku, ale odehrávajícího se na druhé straně města ve společnosti cizích dětí. Pokud potomek navštěvuje specializovaný trénink, třeba fotbal, nabídněte mu k jednostranné zátěži nějakou kompenzaci, která zatíží jiné svalové skupiny – ideální je například plavání.

Netlačte na pilu

Výběr sportovního kroužku byste měli nechat na dítěti. Mluvte s ním, jaké jsou možnosti, co můžete nabídnout, řekněte, co by se líbilo vám, konečně rozhodnutí ale nechte na něm. Není od věci jít se na lekci podívat, ale než začnete přehnaně kriticky hodnotit kvalitu schopností trenéra, podívejte se, co na to vaše dítě. Líbí se mu tam? Vrací se spokojené? Vypráví vám, co na něm zažilo? Je vidět, že ho to baví? Dobrý kroužek je v první řadě o pozitivních prožitcích a kamarádství, pak až o tom, jak se líbí rodičům nebo jak si rozumíte s trenérem. Někdy najdete vhodný kroužek hned, jindy je potřeba hledat a zkoušet, ideálně po pololetích. Pokud dítě už po druhé hodině hlásí, že ho sport nebaví, neodhlašujte ho z kroužku hned. Prodiskutujte s ním důvody a promluvte si s trenérem, ať poznáte, jestli je skutečně nešťastné, nebo jenom líné, a podle toho se rozhodněte.

Zvládnete to?

Názor a pocity dítěte by měly být při výběru kroužků to hlavní. Nezapomínejte ani na další faktory. Například: Zvládnete skloubit denní režim rodiny s termíny kroužků? Bude vaše dítě schopné účastnit se turnajů či soutěží? Budete schopní dopřát mu veškeré potřebné pomůcky? Pokud dítě vozíte a musíte na něj čekat, zajímala bych se i to, jestli si můžu zajistit atraktivní program sama pro sebe. Neběží náhodou ve vedlejší místnosti výuka jazyků? Můžu si jít během té hodiny sama zaběhat, abych jen neseděla v autě? Je někde blízko nákupní centru, kde můžu zvládnout rodinný nákup, a podobně. Nezdá se to, ale i tohle jsou věci, které pak ovlivňují náladu a pohodu v celé rodině.

Zdroj: Detinastartu.cz, Monkeysgym.cz, Juklik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !