Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 důvodů, proč (začít) cvičit jógu

30. 08. 2018 | Fitness
K tomu, abyste začali cvičit jógu, šli běhat nebo do posilovny stačí jeden jediný důvod – chtít. Přesto jsme pro vás připravili několik dalších pádných argumentů, proč stojí za to vyzkoušet právě jógu.

1. Jóga je ideální doplněk k silovým sportům
Pokud hrajete tenis, plavete nebo třeba chodíte do posilovny, neváhejte a zařaďte mezi své pravidelné aktivity jógu. Při józe protáhnete tělo, uvolníte mysl, a kromě toho i posílíte svaly. Jóga je úžasná na posílení svalů celého těla, což ocení každý, kdo dělá nějaký sport. Mnoho sportů je totiž zaměřeno na jednu skupinu svalů, takže sportující člověk má často silnou jen tu jednu skupinu svalstva a zbývající svaly jsou zesláblé. Jóga pomáhá tento stav vybalancovat. Mimo toho pomáhá při problémech se zády.

2. Jóga zlepší vaše sportovní výkony
Dalším benefitem pravidelného cvičení jógy je zlepšení sportovních výkonů. Jóga zlepšuje balanc, což je důležité při koordinovaných pohybech. Zlepšená koordinace může o dost vylepšit techniku u sportu, který děláte. Koordinace pohybů je velmi důležitá také pro seniory, kteří se často bojí pádů a jóga jim může dodat potřebné sebevědomí. Senioři mohou přijít vyzkoušet jógu na lekce věnované přímo jim. 

jóga3. Jóga zlepší vaši flexibilitu
Mnozí se mylně domnívají, že cvičení jógy pro ně není vhodné, protože cviky jsou příliš krkolomné a oni to nezvládnou. Ve skutečnosti může cvičit jógu kdokoliv bez ohledu na věk, výšku či tělesnou váhu, ale záleží na typu jógy.  Není důvod se bát cvičit jógu, jelikož si o sobě myslíte, že nejste dostatečně pružní. Právě díky józe si svou flexibilitu můžete zlepšit a tím si pomoct i od případných bolestí, které bývají způsobené například zkrácenou zadní stranou stehen. To má za následek bolesti spodních zad. Stažené kyčle mohou pro změnu způsobovat bolest kolene. Abyste si pomohli od bolesti a zlepšili flexibilitu svého těla, svěřte se do rukou odborníka. Zajděte si na kurz jógy, alespoň zkraje necvičte bez odborného dozoru jen podle videí na internetu.

4. Jóga pomáhá odbourávat stres
Jóga je víc než na fyzickou stránku zaměřená na tu duševní, proto není nic překvapivého na tom, že cvičení jógy dokáže zmírnit stres. Při józe vnímáte svůj dech, jste napojeni sami na sebe, což v takové míře není možné u téměř žádného jiného sportu. Cvičení jógy je forma relaxace, která úžasně zklidňuje a revitalizuje celé tělo. Zkuste hluboké dýchání kdykoliv se ocitnete v nějaké stresové či nepříjemné situaci. Jakmile se zaměříte na hluboké nádechy a výdechy do břicha, stavy paniky zmizí.

5. Jóga jako pomocník při hubnutí
Při cvičení jógu sice nespálíte tolik kalorií jako při běhu nebo jiné aerobní aktivitě, přesto má jóga na hubnutí pozitivní vliv. Zahání totiž chutě k jídlu. Jóga má příznivý vliv na naše hormony a stres, takže u lidí, kteří mají problémy své chutě na základě těchto hormonů ovládat, je pravidelná praxe jógy účinným řešením. Cvičení jógy rovněž přispívá k dobrému trávení, ostatně jako každý jiný sport. Pohyb usnadňuje tělu vylučování, polohy v józe pak navíc masírují břišní orgány.

6. Jóga omlazuje
Jako bonus na závěr vás jistě potěší, že jóga působí proti stárnutí. Osobně si myslím, že na stárnutí není nic ošklivého. Naopak, je to naprosto přirozené. Budete-li ale cvičit jógu, budete stárnout tak nějak jinak. Jestli je to pravda, si budete muset ověřit sami na sobě, nicméně podle vědců může mít jóga skutečně pozitivní vliv na stárnutí a do určité míry jej potlačit. A je to vcelku logické. Vrásky nám způsobuje mimo jiné stres, kterého se díky jógy můžeme úspěšně zbavit. Pokud k tomu všemu přidáme zlepšení rovnováhy, flexibility, fyzické odolnosti, lepší sociální propojení a méně bolesti, pak je s podivem, že ještě stále čtete tento článek a necvičíte jógu.

Zdroj: Dům jógy


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
......prima motivace
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles