Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 faux pas ve fitku. Tímto obdiv a vyrýsovanou postavu nezískáte

14. 09. 2018 | Fitness
Nejen ve výživě panuje mnoho polopravd a omylů. Stejně tak existuje nespočet chyb, kterých se lidé dopouští při cvičení. Nejvíce zatíženou skupinou jsou začátečníci, ale třeba zjistíte, že se jedné či více chyb a omylů dopouštíte i vy sami bez ohledu na to, jak dlouho cvičíte.
 

1. Děláte sport, který vás nebaví

Zásadní chybou mnoha lidí je to, že dělají něco, co je vlastně vůbec nebaví. Není nic neobvyklého na tom, že za mnou přijde klientka s tím, že chce zhubnout a že někde slyšela, že k tomu jí dopomůže jedině několikahodinové kardio v posilovně, které ale ona nesnáší. Jednak to není pravda, nutnost kardia se přeceňuje, a i kdyby byla, tak bez motivace se výsledek stejně nedostaví.

Trénink a cvičení vás musí těšit a dělat šťastné. Měli byste se těšit na další, protože k dosažení výsledků je zapotřebí, abyste u dané aktivity setrvali ideálně celoživotně. Vybudujte si ke cvičení pozitivní vztah, udělejte z něj návyk a součást vašeho životního stylu.

2. Zapomínáte se před cvičením rozehřát a špatně jíte

6 faux pas ve fitku. Tímto obdiv a vyrýsovanou postavu nezískáte

Takřka u jakéhokoliv sportu je důležité protažení a rozehřátí. Názory na strečink se u různých trenérů a odborníků liší. Někteří jej dokonce nedoporučují vůbec. Podle mého názoru není třeba půlhodinová rozcvička, mnohem efektivnější je kratší, avšak dynamický strečink. Dynamický strečink může výrazně zlepšit váš výkon a snižuje se díky němu i pravděpodobnost zranění. V každém případě doporučuji, abyste si dynamický strečink nejdříve vyzkoušeli pod odborným dozorem, ať už terapeuta nebo zkušeného trenéra. Kromě toho je důležité, jaké přijímáte potraviny před a po tréninku. Předtréninková výživa ovlivňuje kvalitu tréninku, a i když ve většině případů vyzdvihuji důležitost tuků, tak v případě předtréninkového jídla, je vyšší příjem tuků na zvážení. Trávení je u tuků ze všech živin nejsložitější, proto může být jídlo před tréninkem postaveno spíše na sacharidech. Přesto byste si ale měli hlídat jejich množství. Těsně po tréninku není velké množství tuků rovněž vhodné. Doporučuji například orestované libové maso a zeleninu.

3. Cvičíte moc nebo naopak málo

Chyba, které se dopouští i řada zkušených cvičenců, je ta, že překročí určitou mez a cvičí tak často a s takovou intenzitou, že tělo začne stávkovat. Každý z nás má tuto mez nastavenou jinak, nicméně jakmile ji překročíte, benefity z cvičení zmizí. Začnete být unavení, budou vás bolet svaly, dojde k poklesu výkonnosti a v neposlední řadě nebudete hubnout ani nabírat svaly. Dejte si proto pozor, zda-li na cvičení přehnaně nelpíte a dokážete taky někdy odpočívat. Nicméně platí to i obráceně. Jestliže jsou z vás pouze sváteční cvičenci nebo vydržíte u sportu jen měsíc po novoročním předsevzetí, nepočítejte s tím, že dosáhnete vytoužených výsledků. Změna vyžaduje pravidelnost a systematičnost. Hýbat se je nutné pravidelně po celý rok.

4. Máte špatně nastavený trénink – bojíte se činek

Tento mýtus se týká především žen, které chodí do posilovny. Silový trénink je při hubnutí a formování postavy mnohem efektivnější než většina aerobních cviků a ačkoliv proti workoutovým cvikům nic nemám, kruhové tréninky mám naopak velmi ráda, tak velká část žen se k efektivnímu cvičení takřka vůbec nepřibližuje. K jednoručkám už vůbec ne, což je chyba. Správně nastavený silový trénink je pro budování fitness těla přesně tím pravým. Ze začátku stačí, když se zaměříte na základní trénink celého těla, které procvičíte třikrát týdně. Později si sestavte trénink zaměřený na jednotlivé partie, ale zapomeňte na krkolomné cviky, které se objevují na sociálních sítích. Nejlepším řešením je poradit se s trenérem, který vám ukáže, jak jednotlivé cviky provádět technicky správně.

5. Zbláznili jste se do kardia a omezili jste příjem

Další častou chybou mnohých žen, které se snaží zhubnout, je přemíra kardia a podmíra jídla. Co se týká jídla, tak k hubnutí je důležité správné nastavení živin – bílkoviny, sacharidy, tuky a vláknina, přičemž nepodléhejte mylné iluzi, že při hubnutí musíte vyloučit tuky. Při hubnutí je mnohem efektivnější postavit jídelníček na tucích, které tělo využije jako energetický zdroj. Nebojte se ho tedy ve své stravě při snaze o hubnutí. Tím hlavním mediátorem, který byste měli omezovat, a na který byste se měli dívat jsou zejména sacharidy. Pracujte hlavně s nimi. Kardio klidně dělejte, ale pouze pokud vás baví a vždy poslouchejte své tělo, nikoliv rádoby odborné rady typu „Dělejte kardio výhradně na lačno“ a podobně. Vzpomeňte si na bod 1 – Sport, který děláte, vás musí bavit.

6. Razíte heslo, že bez selfíčka není trénink

Nešvarem současné doby je, že většina lidí žije více virtuálně než reálně. Selfíčka z tréninku nic nezmění. K tomu, abyste něčeho dosáhli, musíte překonávat sami sebe. Focení mezi sériemi, esemeskování nebo volání trénink narušují a kromě toho tím můžete obtěžovat i ostatní. Chcete-li ostatní veřejně motivovat, ukažte jim to v reálném čase přímo na tréninku. Místo na kafé pozvěte své kamarády do posilovny nebo se foťte a sdílejte, ale dělejte to až tehdy, jakmile dokončíte svůj trénink. Přístup k tréninku o mnohem vypovídá. Pokud si jdete místo sportu primárně pokecat, pak se nemůžete divit tomu, že progres je pomalý, případně výkonnost stagnuje a tělo se nemění.

Ukázka strečinku

Protažení krční páteře: Posaďte se buď do tureckého sedu, nebo nohy natáhněte před sebe. Pravou rukou se opřete celou plochou dlaně o podlahu, levou rukou se chyťte za hlavu (prsty se dotýkají pravého spánku) a s výdechem přitáhněte hlavu směrem k levému rameni. Na nádech povolte. Přitahujte vždy s výdechem.

Doporučený počet opakování: Přizpůsobte podle toho, jak je vám to příjemné.


Zdroj: Contours



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Beránek