Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak podpořit imunitu

17. 11. 2020 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Pokud jsme někdy opravdu potřebovali posílit obranyschopnost našeho organismu, pak je to právě v těchto dnech. Jak ale o imunitu náležitě pečovat? Máme pro vás několik tipů.

Pohyb


Důležitým aspektem podporujícím imunitu je pohyb, v ideálním případě na čerstvém vzduchu. Když jsme totiž v kondici, funguje správně nejen naše tělo, ale s ním i náš imunitní systém. „Nebojte se, nemusíte hned běhat maratony. Pro začátek můžete začít procházkou v přírodě nebo místo výtahu použít schody. Pokud postupem času přidáte například posilování s vlastní vahou, jógu, běh nebo jakoukoliv jinou aktivitu, která vás bude bavit, vězte, že vám organizmus poděkuje,” doporučuje fitness trenér Kevin Jágr, který je jedním z ambasadorů projektu Cílem je začít, jehož hlavním poselstvím je podporovat lidi na cestě za novým životním stylem či snem.

Jak na cvičení venku:



Zdravý jídelníček


Další položkou, která má vliv na fungování našeho imunitního systému, jsou bílkoviny. Pokud jich přijímáme málo, naše imunita oslabuje. Dbejte proto na vyváženost jídelníčku a snažte se, aby byly proteiny jeho nedílnou součástí.
A v čem je najdete?
tvaroh Protein„Například v mase nebo rybách, luštěninách, vejcích nebo mléčných výrobcích. Obzvláště ryby je dobré jíst alespoň dvakrát týdně, a to kvůli vysokému obsahu omega-3 kyselin. Zhruba dvakrát týdně bych navíc doporučila zařadit také zmíněné luštěny. Obecně se poté snažte, aby bílkoviny tvořily část každého z vašich jídel a pokud se vám to nepodaří, dožeňte jejich poměr alespoň bílkovinami nabitou svačinou,” radí Petra Kotrlová. V takovém případě zkuste sáhnout po mléčných výrobcích, které jsou v tomto směru ideálními pomocníky. Vyzkoušet můžete například tvaroh Protein Bohušovické mlékárny, v jehož jednom kelímku najdete zhruba 14 g bílkovin. Doporučený denní příjem proteinu je poté minimálně 1 gram na kilogram vaší tělesné hmotnosti.

Pitný režim


Pitný režim je věc, kterou bychom neměli zanedbávat celoročně, protože prospívá našemu zdraví. Dehydratované tělo naopak bojuje s únavou, bolestí hlavy, menší výkoností a dalšími potížemi. Dostatek hydratace je však důležitý také pro podporu naší imunity. Pokud málo pijeme, je naše sliznice vysušená a stává se tak snadnějším terčem pro bakterie a viry. Pozor! Není nápoj jako nápoj. Pro naše zdraví je totiž nejlepší čistá voda. Sladké limonády, alkohol nebo kafe do pitného režimu nepočítáme.

Bohušovická mlékárnaBylinky a vitamíny


Pokud chcete posílit imunitu, měl by být váš jídelníček bohatý také na vitamíny. Neopomínejte proto konzumaci zeleniny a ovoce, a to ideálně v čerstvém stavu. Mezi důležité vitamíny patří vitamín C, jehož vyšší obsah najdeme například v černém rybízu, růžičkové kapustě, kiwi nebo třeba v papáje, a zapomínat bychom neměli ani na vitamíny skupiny B a vitamín D. Z bylinek můžeme sáhnout po lichořeřišnici, kurkumě nebo zázvoru.



Spánek


Tělo potřebuje odpočívat. Pokud mu tuto základní potřebu nebudeme dopřávat v potřebném množství, bude oslabené a snadněji podlehne nachlazení, rýmě a další nemocem. Snažte se proto tělu dopřát alespoň 7 až 8 hodin dlouhý spánek. Kromě délky spánku však nezapomeňte dbát také na jeho kvalitu. Abyste z prospaných hodin vytěžili co nejvíce, můžete je mapovat pomocí nejrůznějších aplikací nebo chytrých hodinek a na základě nových zjištění následně pracovat na zlepšení.

Relaxujte


Psychická pohoda je pro naši imunitu důležitá. Tělo, které je ve stresu, může být vyčerpané a nezbude mu mnoho sil na obranu proti virům a bacilům. Zapracujte proto na své psychice a dopřávejte si aktivity, při kterých se odreagujete, nebo ještě lépe – při kterých vyplavíte endorfiny. Skvělým způsobem relaxu je například posezení v sauně, které zvyšuje produkci bílých krvinek, důležitých obránců našeho imunitního systému. Odpočinek ve vyhřáté sauně si proto klidně dopřávejte i několikrát týdně. A co dělat, když je sauna zrovna zavřená? Vyměňte ji třeba za relaxaci v horké vaně.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 6 tipů, jak podpořit imunitu:

6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
6 tipů, jak podpořit imunitu
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles