Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů, jak poznáte, že máte vysokou vlhkost v bytě!

7. 12. 2016 | Moderní bydlení
Ačkoli se vysoká vlhkost projevuje mnohdy nenápadně, může značně znepříjemnit váš život. Pocit špatného vzduchu v interiéru, případně pohled na vlhkoměr, napoví, že něco není v pořádku. A to ani nemusíte bydlet v blízkosti vody. Proč je nadměrná vlhkost doma takový problém? Ohrožuje zdraví, má negativní ekonomické dopady a nepříznivě tak ovlivňuje kvalitu bydlení. Problém v naprosté většině případů vyřeší dostatečné větrání a kvalitní izolace.

Standardní vlhkost by v domácnostech měla být mezi 50 až 60 %. Vysoká vlhkost může být způsobena průnikem vody zvnějšku nebo z poruch instalace. Souvisí také s běžnými činnostmi v domácnosti, jako jsou vaření nebo sprchování, při nichž se kondenzují páry na oknech, což je způsobeno rozdílem vnitřní a vnější teploty.

Jak poznáte, že máte v bytě příliš vysokou vlhkost? Shrnuli jsme pro vás její nejčastější projevy:

plíseň v bytě1)    Orosená okna
Orosení oken není způsobeno jen parou z vaření či sprchování. Problémem může být jejich špatné usazení a izolace. S kondenzací souvisí také plísně okolo dveří a oken, které poškozují materiál a působí nevábně.

2)    Voda ve sklepě nebo na půdě
V těchto nevětraných částech domu se vlhkost vyskytuje často. Průnik vody ze střechy nebo ze stěny souvisí s chybějící, nedostatečnou nebo porušenou hydroizolací, která nedokáže odolat dešti a sněhu.  

3)    Vlhké zdi

Na stěnách se tvoří mapy a plíseň, stěny v interiéru jsou navlhlé, hrozí také poškození dřevěného nábytku, podlah nebo hudebních nástrojů. Při nevhodné vlhkosti vzduchu je pro pocit komfortu nutné více větrat. S tím souvisí úniky tepla a vyšší náklady.

4)    Plísně
Nadměrná vlhkost vzduchu představuje zdravotní rizika, jelikož vytváří ideální podmínky pro vznik plísní a množení roztočů. Některé plísně jsou karcinogenní a přispívají také ke vzniku alergií. Nejohroženější skupinou jsou děti.

5)    Zatuchlý vzduch

Ani při pravidelném větrání se necítíte komfortně, špatně se vám dýchá a připadáte si jako v prádelně. Špatně schne prádlo i vytřená podlaha. I to způsobuje vysoká vlhkost.

6)    Stopy na omítce, drolení a koroze
Vnější voda se dostává do stěn budovy, může dojít k odpadávání omítky. Tím se zhoršují tepelněizolační parametry stěn a dochází tak k vyšším energetickým ztrátám Při vysoké vlhkosti zdí či korozi dochází navíc k porušení statiky a znehodnocení domu.


Máte doma v rozích a koutech mokré fleky či dokonce plísně a nevíte z čeho?
Příčinou je téměř vždy nízká povrchová teplota omítky na vnitřní části obvodové stěny ve spojení s vysokou relativní vlhkostí vzduchu. Krátkodobým řešením je intenzivní klasické větrání okny, které vlhkost sníží. Pokud větrat nebudete, pak vysoká relativní vlhkost vzduchu bude problémem. Ta by měla být v ideálním případě mezi 50 až 60 %. U relativních vlhkostí vzduchu nad 80 % už rosné body vznikají prakticky kdekoliv a bez častého pravidelného větrání okny či pomocí automatického větracího systému se tento stav nezlepší. Ideálním dlouhodobým řešením mokrých fleků a plísní je zateplení stěny z její vnější, případně vnitřní strany. Díky zateplení zamezíte kondenzaci vodní páry v chladném místě a eliminujete tím tak vznik plísní, které jsou často příčinou alergií či jiných respiračních potíží.

Zdroj, foto: Saint-Gobain


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku 6 tipů, jak poznáte, že máte vysokou vlhkost v bytě!:

6 tipů, jak poznáte, že máte vysokou vlhkost v bytě!
6 tipů, jak poznáte, že máte vysokou vlhkost v bytě!
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Po přečtení článku to vypadá, že vlhkost v bytě je v pořádku. Naštěstí se nás žádný z bodů netýká.
Obrázek uživatelky
profil
mám doma malou meteostanici,ta mi vlhkost v bytě i venku ukazuje
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles