Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 tipů na bezpečný detox

27. 01. 2019 | Péče o tělo
Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás buderadostí.

Vláknina

Doporučená denní dávka vlákniny je pro dospělého člověka 30 – 35 g, běžně ji ale zkonzumujeme jen 10 g. Deficit vlákniny přitom znamená zvýšené riziko obezity a civilizačních chorob. Během detoxikace tak dbejte na její dostatečný přísun. Vláknina vám „vydrhne“ střevo a pomůže se vstřebáváním dalších složek potravy. Velké množství vlákniny najdeme v luštěninách, otrubách a překvapivě i v ořechách.

luštěninyLuštěniny

Dejte si masný půst. Ulevíte tak svému zažívacímu traktu. A jak do sebe i přes absenci masa dostat dostatek bílkovin? Zapojte do jídelníčku luštěniny. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a zajistí, že vaše snaha opravdu k něčemu bude. A že jsou nudné a vy nechcete stále jíst jen čočkovku a hrachovku? To už dávno neplatí. Existuje nespočet receptů. Luštěniny použijte do polévek, rozmixujte v pomazánky, ale můžete je použít i na samotný hlavní chod. Inspirujte se v zahraničí a uvařte si čočkový dhál nebo vsaďte na mexickou kuchyni a připravte si fazole na tisíc způsobů.

Kvašené potraviny

Přirozenou cestou, jak v našich podmínkách dostat do těla vitamíny, jsou kvašené potraviny. Kvašené potraviny čistí střeva, podporují zdravou imunitu a pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Díky kvašeným potravinám se do našeho těla dostávají přátelské bakterie a pravidelná konzumace například kvašeného zelí či jiné zeleniny funguje jako přirozené probiotikum. Zajímavé jsou také fermentované luštěniny, a to hlavně pokud máte probléms nadýmáním. Fermentací se nadýmavá schopnost luštěnin snižuje.

Bylinky

Během chladných dní si moc čerstvých bylin nenasbíráme, a tak nám zbývá jen sušená varianta. Pokud jste si nestihli přes léto vytvořit vlastní zásoby a o účincích bylin nemáte ponětí, zajděte do specializované prodejny, kde vám s výběrem poradí. Nebojte se bylinky přidávat jak do jídla, tak ze směsí bylin vařit lahodné čaje, které můžete popíjet běhemcelého dne. Odměnou vám bude klidnější mysl a lehčí trávení.

Pohyb

Součástí detoxikace je také pohyb. Díky němu se vaše tělo probudí a začne pracovat o něco intenzivněji. Do krve se vám začne vyplavovat endorfin, antistresový hormon, nebo také jinak hormon štěstí. Ten zažene zimní depresi a vy budete mít víc energie a hravě tak zvládnete všechny povinnosti, které vám den přinese.

Mysl

Nezapomínejte v rámci detoxikace těla na očistu mysli. Jakou formu zvolíte, je jen na vás.
Můžete si přečíst knihu, zajít na masáž nebo udělat pořádek v šatně. Každý jsme jiný a uklidnit nás dokáží rozmanité činnosti. Pokud si nevíte rady, zkuste meditaci: zavřete se do tiché místnosti, pohodlně se usaďte, zapalte si svíčku a očima sledujte plamen. Na nic nemyslete, jen se oddejte té chvíli klidu.

Zdroj:  Menu Gold


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !