Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 triků, jak do plavek co nejrychleji upéct pekáč buchet

31. 08. 2019 | Péče o tělo
Léto už sice téměř skončilo, ale to neznamená, že ještě stále nemůžete dosáhnout krásného, pevného, plochého bříška bez tuku a zazářit v bikinách. Máme pro vás několik efektivních rad podložených odborníky.

1. Neexistuje účinný cvik na hubnutí tuku na břiše

Zapomeňte na to, že když budete cvičit pouze cviky určené na břišní svaly, tak se vám v těchto partiích podaří zhubnout. Lokální cvičení k ničemu nevede. Abyste se zbavila tuku na břiše, dělejte cviky, které působí na velké svalové partie, ideálně zaktivují celé tělo. Spousta klientek se mylně domnívá, že stačí cvičit partii, kde chtějí zhubnout, jenže při cvičení se odbourává tuk z celého těla. Nelze spalovat tuky pouze na konkrétní partii. Kromě toho množství spáleného tuku na jednotlivých partiích určuje genetická dispozice k využití tukové tkáně. Takže jestli hubnete lépe v oblasti břicha nebo třeba hýždí vlastně nemáte šanci ovlivnit. Kromě toho je nutné k dosažení štíhlého pasu držet stravu. Ale ke stravě se dostaneme později. Vraťme se ještě ke cvičení.

Ideálními cviky k odstranění nechtěného tuku jsou ty, u kterých se spálí více energie a zvyšují metabolický obrat. Vhodné jsou dřepy, výpady, účinný je tzv. plank (držení prkna) nebo high knee pulls (přitahování kolen k hrudníku ve stoje s přidáním rukou. U všech těchto cviků se zapojuje velké množství svalů.

žena v plavkách

2. Chcete-li spalovat tuk, necvičte do selhání

Dalším úskalím při spalování tuku nejen na břiše je špatná intenzita cvičení. Klíčem k úspěchu je spíše mírná zátěž a delší doba cvičení. Efektivního spalování tuku dosáhnete, když budete cvičit po dobu minimálně 30 minut při maximálně 70% tepové frekvenci a nižší. Nemusíte přitom běžet do kardio zóny. Zvolte cviky, při kterých využijete váhu vlastního těla nebo si nastavte na strojích v posilovně menší zátěž a dělejte více opakování. Čím více cviků během cvičení uděláte, tím více energie tělo vydá, čímž lépe dosáhnete potřebného energetického deficitu. Na druhou stranu ani klasické kardio není při hubnutí k zahození. Jak na něj?

3. Aerobní aktivity jsou skvělé urychlovače při zbavování se tuku

Chcete-li dosáhnout kýžených výsledků bez aerobních aktivit se neobejdete, ale nemusíte se omezovat pouze na nudný běžecký pás v posilovně. Při aerobních aktivitách se využívá jako zdroj energie tuk a je jedno, jestli zvolíte běh, jízdu na kole, kondiční plavání, veslování na trenažéru, aerobik, fotbal, tenis nebo jakýkoliv jiný oblíbený sport. Nicméně pro maximální efekt byste měla rovnoměrně kombinovat aerobní a posilovací cviky. Nastavit si správný systém tréninku, kde zakomponujete silový trénink, kardio i odpočinek, může být zejména pro začátečníka složité, proto je vhodné oslovit trenéra.

4. HIIT – spalovač tuku nejvyššího kalibru

Trénink zvaný HIIT je považován za jednu z nejúčinnějších metod v boji proti tuku. Během tohoto typu tréninku se střídá cvičení s vysokou a nízkou intenzitou, přičemž právě střídání intenzity zde hraje zásadní roli. Při přechodu z nižší intenzity zátěže do vysoké se v těle zvyšuje potřeba kyslíku a spalují se tak kalorie. Kromě toho HIIT představuje oproti cvičení s činkami změnu, což klientky velmi baví. Velmi účinná je v tomto směru i Tabata – intervalové cvičení, na které vám stačí pouhé 4 minuty. Princip Tabaty je jednoduchý. Dvacet sekund děláte co nejvíce opakování, co dokážete. Následuje deseti sekundový odpočinek. Takto to opakujete celkem sedmkrát.

5. Cvičení je pouze prvním krokem k úspěchu. Co dál?

I když budete poctivě a správně cvičit, bez správné stravy se ke svému vysněnému cíli nedostanete. Se špatnou stravou budou vaše výsledky minimální nebo dokonce žádné. Je potřeba vyřadit z jídelníčku tučná, sladká a příliš slaná jídla. Jedná se z největší části o jídla, která jsou vysoce průmyslově zpracovaná. Nahraďte je těmi, která jsou přirozeně bohatá na vlákninu, bílkoviny, zdravé tuky a vitamíny, anebo minerální látky. Pro hubnutí je důležitý vhodně nastavený energetický příjem a vhodné zastoupení jednotlivých makroživin. Kalorie však často počítat nemusíte, mnohdy stačí selský rozum. Doporučuje se  omezit sacharidy a naopak přidat tuky. Současná strava většinou obsahuje velké množství sacharidů, které vychází ze dřívějších doporučení. Dnes se však ukazuje, že nejsou zcela správná. Nebo že jsou i jiné cesty vedoucí ke štíhlému a zdravému tělu. Snažte se snížit množství přijatých sacharidů na maximálně 100 g denně a energii navyšte tuky. Uvidíte, že se budete cítit sytí a ještě budete hubnout. Nezapomínejte však ani na bílkoviny, které jsou důležité pro naše svaly, ale i pro imunitu a mnoho dalších látek v našem těle.

6. Nepodceňujte důležitost odpočinku

V neposlední řadě ovlivňuje hubnutí spánek a stres. Pokud dostatečně neodpočíváte, hubnutí vám nepůjde. Při nedostatku spánku se v těle uvolňuje stresový hormon kortizol a hormon ghrelin, který zvyšuje chuť k jídlu. Naopak chybí prostor pro uvolňování růstového hormonu (GH), který má nemalý vliv na odbourávání tuků. Pro spalování tuků je důležité nejen hodně cvičit, ale také spát. Kromě nedostatku spánku komplikuje hubnutí stres, kde je v hlavní roli opět kortizol, kvůli němuž se často nevědomky přejídáme a tím pádem tloustneme. Vyhnout se v dnešní době stresu je těžké, nicméně ho můžeme alespoň minimalizovat. Ke snížení stresu pomáhají různé druhy meditačního cvičení, jóga nebo prostě jen obyčejná relaxace třeba u oblíbené knížky.

Zdro, fotoj: Contours


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !