Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

6 věcí, které byste měli vědět o dlouhodobých bolestech břicha

1. 03. 2018 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Zkažené nebo příliš tučné jídlo, střevní chřipka, nervozita před schůzkou. Všichni jsme to někdy zažili. 15 % lidí ale trápí tyto příznaky dlouhodobě, a to i několikrát týdně…

Na rozdíl od uvedených situací se ale stydí zdravotní komplikace, které jim ztěžují život, přiznat. Syndrom dráždivého tračníku (zkratkou IBS - Irritable bowel syndrome) je přitom nutné léčit dlouhodobě – léky na akutní zažívací potíže by měla dlouhodobě doplnit probiotika a další látky vhodné pro péči o střeva: při IBS doprovázeném průjmem probiotické kvasinky, při zácpovité formě IBS vláknina a při IBS s nadýmáním trávicí enzymy.


Vyzkoušet, zda se může syndrom dráždivého tračníku týkat i Vás, můžete na webových stránkách www.cojeibs.cz







1. Opakované bolesti břicha nemusí souviset jen se špatně sestaveným jídelníčkem. Příčinou je často stres narušující rovnováhu mikroflóry. Kvůli vysoké koncentraci neuronů v trávicích orgánech se používá termín „druhý“, nebo také „střevní“ mozek.  Ten je odpovědný za strach, úzkost i intuice. I když příznaky můžeme nejprve pociťovat jen před stresovou situací (nepříjemné jednání nebo zkouška), brzy nás začnou trápit bez jasného i několikrát týdně.
Mezi další příčiny pak mohou patřit nevyléčená infekce trávicího traktu či fyziologické důvody, jako jsou delší střevo nebo větší citlivost na bolest.


syndrom dráždivého tračníku


   

2. I když dlouhodobé střevní komplikace nemusí být příznakem vážného onemocnění, je nutné je řešit.
Je důležité si uvědomit, že dlouhodobá nepohoda může mít i psychické a sociální následky. 

3. Dlouhodobé střevní komplikace nevyřešíte utlumením akutních příznaků. Důležité je pátrat po příčinách a zaměřit se na udržení mikroflóry střev v rovnováze. Syndrom dráždivého tračníku je chronické onemocnění a jeho příznaky se mohou kdykoli vrátit. Naštěstí je ale možné jeho projevy zmírnit a snížit jejich četnost. To, které potraviny je vhodné dlouhodobě omezit, se přitom u jednotlivých pacientů liší dle příznaků.

    • V případě bolestí břicha doprovázených průjmy se jedná o omezení mléka a mléčných výrobků, perlivých nápojů, projímavého ovoce (např. švestky), nadýmavé zeleniny (např. květák), koření a tučných jídel. Odborníci doporučují dlouhodobou léčbu klasickými probiotiky doplnit o probiotické kvasinky Saccharomyces Boulardii. Probiotika mohou nejen obnovit rovnováhu střevní mikroflóry, ale potlačují střevní infekce, podporují trávení a normalizují pohyby střev.

    • Bolesti břicha a zácpa jsou příznaky, u nichž se dieta zaměřuje na omezení bílého pečiva, rýže, sladkostí, alkoholu, kávy a perlivých nápojů. Probiotika je vhodné doplnit dostatkem vlákniny jak v rámci jídelníčku, tak doplňky stravy.

    • U bolestí břicha doprovázených nadýmáním, je vhodné omezit nadýmavou zeleninu, luštěniny, cibuli, mléčné výrobky, ale např. i jablka. Doporučovány jsou naopak okurky, máta, chřest, lilek, banány nebo ananas. Probiotika je vhodné doplnit trávicími enzymy, které snižují nadýmání, plynatost, křeče a bolesti v břiše.

4. Pouze dieta ale komplikace nevyřeší. Dieta je součástí léčby, ale je také potřeba dbát na dostatek pohybu a omezení stresu.

5. Nejste v tom sami. Opakované bolesti břicha doprovázené průjmem, nadýmáním nebo zácpou (IBS) trápí 15 % lidí. Alarmující je také fakt, že zkušenosti s tímto zdravotním problémem má 6–14 % dětí a dospívajících.

6. Jen 1/3 pacientů trpících syndrom dráždivého tračníku řeší komplikace se svým lékařem. Mnoho nemocných tají své komplikace i před svou rodinou a přáteli. Strach z toho, že „budou obtěžovat okolí“, přináší stres a ten příznaky dále zhoršuje. V tomto případě platí přísloví „sdělená starost, poloviční starost“.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
taky se už nudím
Obrázek uživatelky
profil
3x strašně dlouhé intervalySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
i do směnárny
Obrázek uživatelky
profil
1x - začala jsem pozdě a potřebuji je jako sůl, stále je mám na nule
Obrázek uživatelky
profil
2xSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles