Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 kroků, jak nastartovat zahradní stroje na novou sezónu

9. 04. 2017 | Zahrádka
Sezónní zahradní technika celou zimu odpočívala. Pokud jste ji řádně uložili a vyčistili již po sezóně, máte napůl vyhráno. Osvojit si základní pravidla údržby, se kterými budou vaše zahradní stroje jako ze škatulky, zvládne každý. A když vše nefunguje, jak by mělo, je dobré obrátit se na odborníky a navštívit autorizovaný servis, kde se zahradní technice dostane odborné péče.

Sortiment zahradní techniky zahrnuje širokou škálu strojů, a přesto stačí dodržovat několik základních pravidel pro její údržbu k tomu, aby vždy odváděla perfektní práci a spolehlivě fungovala mnoho let. Zahradní údržba zahradní techniky však není žádná věda a vyplatí se ji nepodceňovat.

Krok č. 1 – Bezpečnost především

Bezpečnost práce je třeba dodržovat jak při používání, tak i při čištění veškerých strojů. Údržbové práce proto provádějte při vypnutém motoru a vytaženém síťovém kabelu či kabelu svíčky.

7 kroků, jak nastartovat zahradní stroje na novou sezónuKrok č. 2 – Čistění

Při práci se zahradní stroje zašpiní, a tak by čištění mělo být součástí jejich běžného provozu. Nejlepší je provádět ho hned po skončení práce, než nečistoty zaschnou. Nejde pouze o estetické hledisko, ale rovněž o ochranu proti korozi. Pozor dejte na zbytky trávy nebo větviček. Některým částem strojů je potřeba věnovat větší pozornost – různým otvorům, záhybům a sekacím nožům. Na plastové součástky použijte navlhčený hadřík a poté stroj do sucha utřete. Mastná místa snadno vyčistíte benzinem. U motorových pil je nejjednodušší vyfoukat piliny kompresorem.

Krok č. 3 – Prohlídka stroje a jeho částí

Po očištění stroje ho ještě důkladně prohlédněte, zjistíte jeho opotřebení, poškození. U sekaček věnujte pozornost zapalovací svíčce a vzduchovému filtru. Vyčistěte je nebo vyměňte za nové. U traktorů a riderů využívaných celoročně dobře zkontrolujte skelet, nože a řemeny a ujistěte se, zda nejsouzničené. U motorových pil věnujte pozornost opotřebení řezacích částí, které budou potřebovat nabrousit.

Krok č. 4 – Palivo a mazání strojů

U zahradních strojů poháněných benzínem nebo jeho směsí s olejem je při delším odstavení nutné vyprázdnit palivovou nádrž. Palivo v nádrži sekačky či vyžínače ztrácí svoji kvalitua může dojít k tomu, že stroj půjde špatně nastartovat nebo se dokonce poškodí motor. Maximální doba pro uchování namíchané směsi je 6 týdnů. U stále populárnějších akumulátorových výrobků je to jednoduší - stačí pouze dobíjet baterii.

Krok č. 5 – Promazání a impregnace

Pohyblivé části zahradní techniky (ocelová lanka, ložiska a další) důkladně promažte olejem nebo plastickým mazivem. Kryt a nože sekačky můžete ošetřit a naimpregnovat antikorozním sprejem. Řetěz motorové pily vyperte v olejové lázni, speciálně pokud používáte biologicky odbouratelný olej.

Krok č. 6 – Pro řezací části strojů

Řezací částí zahradních strojů je třeba čas od času nabrousit. Tomu je třeba věnovat pozornost u motorové pily, aby vždy byla ostrá jako břitva. U strojů sekajících pomocí struny je profesionálním trikem strunu vyjmout a nechat ji den namočenou ve vodě. Tím si udrží svou pružnost, snese větší napětí a vydrží déle.

Krok č. 7 – Uskladnění zahradní techniky

Zahradní techniku skladujte v suchých a dobře větraných prostorách. Proti prachu ji můžeme chránit speciálními prodyšnými plachtami.

Zdroj, foto: Husqvarna


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !