Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 mýtů o kontaktních čočkách, kterým jste možná také věřili

7. 12. 2019 | Péče o tělo
Že po spolknutí pecky nám v žaludku třešeň nevyroste, víme už všichni. Možná jste ale netušili, kolika mýty je opředené používání kontaktních čoček. Kdo čočky může a kdo nesmí nosit? Je nějaká oční vada nebo zdravotní komplikace, se kterou se neslučují? Daniel Szarvas, kontaktolog  uvádí na pravou míru 7 rozšířených mýtů o nošení kontaktních čoček.

1. Kontaktní čočky jsou jen pro ty, kdo mají málo dioptrií
Mylné představy brání mnoha lidem v tom, aby si pohodlí čoček vůbec vyzkoušeli. A to je velká škoda. Kontaktní čočky se totiž hodí pro 90 % lidí s očními vadami. Skoro se dá říct, že kolik typů očních vad, tolik druhů čoček. Nejrozšířenější oční vady se dají pomocí čoček korigovat všechny: krátkozrakost, dalekozrakost, vetchozrakost i astigmatismus. A co se dioptrií týče, čočky pokrývají opravdu široké spektrum, například 8 dioptrií není problém.

2. Na čočky se může klidně používat voda z vodovodu
Existují lidé, kteří věří, že roztoky na čočky jsou jen chytrým marketingovým tahem farmaceutických společností, opak je ale pravdou. Informace, že voda z vodovodní sítě nesmí být používána ani k oplachu čoček ani k oplachu pouzder, musí být v příbalovém letáku uvedena podle zákona. A proč? Kohoutková voda může obsahovat zárodky mnoha mikroorganismů. Některé z nich nám neškodí, ale jiné mohou způsobit  nejrůznější onemocnění. Nejnebezpečnější jsou pro oči akantaméby, které se mohou vyskytovat v domácích rozvodech vody. Pokud se dostanou do kontaktu s pouzdrem či samotnou čočkou, mohou způsobit zánět, který může v extrémním případě končit oslepnutím. Voda z vodovodu navíc obsahuje také minerály a chlór, které v takhle malém množství sice neškodí očím, čočkám však ano.


7 mýtů o kontaktních čočkách3. Čočky jsou při cukrovce tabu
Názor, že při cukrovce se čočky nikdy používat nesmí, už naštěstí také neplatí. V lékařském prostředí se tento přístup razil dlouho, nakonec se díky výzkumu z roku 2013 začíná měnit. Tato studie prokázala, že kontaktní čočky u léčené cukrovky nevadí. Ale pozor. Výraz „léčené“ je pro tuto studii zásadní. Cukrovka má totiž neblahý vliv i na oči a v případě, že se nedodržuje správná dieta, hladina cukru v krvi lítá nahoru a dolů. To vede u očních cév ke stahování a roztahování, což znamená výkyvy dioptrií o několik jednotek - a ohromné namáhání oka.

4. Při řízení se musí nosit brýle
Záleží na tom, jaký harmonizační kód se v řidičském průkazu uvádí. Všichni, kteří jsou na nošení čoček zvyklí, by měli mít univerzální kód 01.06, který znamená, že za volantem mohou mít brýle nebo čočky (rozhodně však jedno z toho). Pro ty, kteří už nosí pouze čočky, je tu kód 01.02, který znamená, že dotyčný či dotyčná musí mít čočky. Vždycky je dobré mít s sebou během řízení pouzdro na čočky a roztok, protože policista může požadovat důkaz, že má řidič čočky opravdu nasazené (a jsou i tací, kterým pohled do očí řidičů nestačí).

5. S čočkami se nikdy nesmí spát

U kontinuálních čoček, které jsou určené pro dlouhodobé nošení, je spaní s čočkami možné. Čočky není díky speciálnímu materiálu, ze kterého se vyrábí, potřeba každodenně vyndávat před spaním z očí. Silikon-hydrogel totiž dobře propouští kyslík, takže i citlivé oči mohou pod čočkami přirozeně dýchat.
 
Přibližně dvakrát za týden (to záleží na značce a typu) je potřeba čočky vyjmout, opláchnout v roztoku a znovu aplikovat.

6. Čím víc vody ve složení, tím lepší čočky

Pokud jsou čočky hodně vlhké, je jejich nošení i aplikace snazší a příjemnější. Vyschlé oči svědí a pálí a čočky jsou v těchto chvílích nesnesitelné. Proto mnoho zákazníků inklinuje k těm druhům, které mají vysoký obsah vody. Ale tady pozor. Čím více vody čočka obsahuje, tím méně je propustná. A i oko musí dýchat - kyslík se musí dostat skrz čočku až k rohovce. Proto je nejrozumnější probrat i propustnost a z ní plynoucí vodnatost čoček se svým kontaktologem, který podle druhu vady snadno určí vhodný druh.
 
7. Obrazovky kazí oči
Samotné obrazovky, ať už televizní, počítačové nebo smartphonové, očím z hlediska dioptrií nijak neškodí. Platí zde ovšem stejně jako u většiny činností, všeho s mírou. Ti, kteří u počítače tráví více než 5 hodin denně, by měli zvážit preventivní používání zvlhčovacích roztoků, které zamezí vysoušení očí a následnému nepříjemnému pálení nebo řezání. U obrazovek totiž míváme tendenci méně mrkat, což očím vlhkost hodně ubírá.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !