Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 tipů, jak nenaletět při koupi nemovitosti

6. 01. 2019 | Moderní bydlení
Pořizování vlastní nemovitosti bývá část spojeno s velkým stresem.  Ať už se jedná o byt či dům, cena je pro rozhodování zásadní a často se pak podceňuje technický stav. I takový obyčejný flíček v podkroví se může pěkně prodražit. Ne každý je technik a stavebník a proto vám přinášíme pár základních rad a tipů, na co si dát pozor při hledání vysněného domova.

Pozor na trhlinky v důsledku nerovností

Atypické domy mohou vypadat na pohled zajímavě, musí však být pečlivě postaveny. Pokud je totiž nemovitost „složena“ z různě velikých částí, může se stát, že si nebude rovnoměrně sedat a mohou se objevit trhliny v nejslabších místech, nejčastěji u oken. Má váš vysněný dům trhliny kolem okenic? Může jít o banalitu ale také o opravy v řádech několika tisíc. Než dům koupíte, vyžádejte si například výkresové dokumentace a zjistěte způsob založení, jaké má dům základy či zda nestojí na jílech.

Nízkopodlažní domy? Hrozí vlhké zdi i plesnivá podlaha

dumPozemek, na kterém je dům postaven ovlivňuje mnohé. Jaké bude na zahradě léto, ale i zda budete mít při přívalových deštích problémy s vodou. U domů s nízko položenou podlahou hrozí při silnějších deštích prosakování vody pod podlahu i do stěn. Při prohlídce se ptejte na vodorovnou hydroizolaci, která by měla být výš než případná hladina vody a zkontrolujte celkově tvar pozemku u sebe i sousedů. Je-li domeček v údolí, riziko je vysoké. Opravy takového problému mohou vyjít na stovky tisíc a „happy end“ není stoprocentně zaručen.

Voda v garáži či zatopený sklep

Není nic neobvyklého, že se garáž nachází pod úrovní terénu. Při vydatnějších deštích tak do garáže může zatékat. Při koupi domu je důležité zkontrolovat, jak je vyřešen případný odtok, jak jsou umístěné sběrné žlábky a v jakém jsou stavu. Mnohdy pomůže jen žlábky vyčistit. Pokud ne, je třeba upravit stávající žlab a s největší pravděpodobností bude potřeba i zasáhnout do fasády.  Problém s vodou se může objevit i ve sklepě. Přívalové deště umí být zákeřné a ve sklepě mohou udělat bazének. V případě jednorázových události doporučujeme čerpadlo jen zapůjčit. Speciální čerpadla vysají vodu až na úroveň 1-2 mm a také si poradí s pískem, bahnem či kameny. Vyschnutí lze podpořit odvlhčovači vzduchu.

Mokro pod vanou

Stará vana, špatná instalace, nedostatečné zaspárování, to mohou být důvody, proč se objeví pod vanou voda. Na první pohled lze tento problém objevit například při pohledu na popraskané spáry. Nebyl-li dům dlouho používán, vyzkoušejte prostor mezi vanou a obklady chvíli polévat a pak zkontrolujte prostor pod tím. Takováto kontrola zabere jen chvíli a vy tak můžete předejít pozdějším nepříjemnostem. Je-li problém krátkodobý, vyřešíte ho relativně snadno v řádech stovek nákupem silikonu. Je-li však problém dlouhodobý, voda může být nasáklá do povrchu pod vanou a oprava se může vyšplhat až na desítky tisíc.  

Stavba garáže v nebezpečné oblasti

Nyní kupujete dům a za pár měsíců budete chtít postavit třeba garáž? To však nemusí být jednoduché a výstavba se může pěkně prodražit. Ověřte si tzv. požární odstupové vzdálenosti, tedy vzdálenosti, kde hrozí přenesení požáru. Pokud garáž naplánujete do „nebezpečného“ prostoru, povolení nejspíš i tak získáte, ale garáž asi nebude přesně podle vašich představ.  Stavba v nebezpečném požárním prostoru nesmí mít okna a stěny by měly být ideálně z betonu, povrchově upraveny proti požáru.  

Mějte v pořádku všechny revize

Než si nemovitost koupíte, zkontrolujte platnost všech revizí vyžadovaných zákonem. Týká se to komínů – jednou ročně, hromosvodů – jednou za 3 až 5 let a elektroinstalace – před vlastním užíváním domu. Nenechte se odbít a trvejte na kontrole. Většina revizí stojí řádově několik tisíc. Než dům koupíte, mějte revize v pořádku. Náklady na ně ať uhradí předchozí majitel a vy tak ušetříte třeba na novou pohovku.

Energetická náročnost

I přesto, že elektro spotřebiče v horší kvalitě než A+ nekupujeme, při koupi bytu či domu lidem často nevadí ani F. Přitom takové náklady na vytápění se mohou ročně vyšplhat k desetitisícům. Při koupi domu myslete na čtyři základní věci. Zjistěte podlahovou plochu, vyžádejte si faktury za teplo z předchozích období, zkontrolujte jednotky, v jakých je teplo dodáváno a podle tabulek vypočtěte spotřebu a zařaďte domeček do příslušné kategorie. Kategorie C představuje současný stav nových nebo rekonstruovaných domů. Zajímejte se také o staří kotle, druh paliva, zateplení budovy i tepelných rozvodů.

Zdroj: NEMOPAS


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kroj