Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

7 věcí, které vám výživový poradce neřekne

19. 04. 2018 | Diety
-Komerční sdělení-

Výživoví poradci jsou téměř nutností pro každého člověka, který se snaží změnit svoji postavu k lepšímu, ale nemá nejmenší tušení o fungování lidského těla či zásadách správného stravování. Přestože jsou velmi nápomocní, existují věci, které mnozí z nich opomínají sdělit nebo je dokonce vůbec neví. A právě ty vám představíme v následujícím článku.

Sacharidy nejsou takové zlo, jak se říká


O sacharidech jste už někdy pravděpodobně slyšeli, protože se jedná o jednu ze základních živin ve stravě člověka. Již velmi dlouho je ale rozšířený mýtus, že po konzumaci sacharidů budete přibírat na váze ostošest, zavodníte se a kvůli zvýšené hladině inzulínu celý proces hubnutí dokonce zastavíte. Nic takového ale nebylo nikdy prokázáno vědeckými studiemi a podle nás se jedná o naprostý nesmysl. Některé vědecké studie uvedené v odborných publikacích dokonce zjistily, že konzumace sacharidů při zátěži může oddálit vyčerpání a zlepšit vaši výkonnost. Pokud tedy sacharidy tvoří maximálně kolem 50% vašeho celkového kalorického příjmu, vše je naprosto v pořádku a nemusíte se žádných negativ obávat.

Velmi dobrým zdrojem sacharidů může být mimo jiné i rýže, která vás zasytí na dlouhou dobu.



Nemusíte jíst každé 2 až 3 hodiny


Dalším velmi rozšířeným mýtem je i to, že musíte jíst každé dvě až tři hodiny, obzvlášť pokud chcete nabrat svaly nebo spálit tuk. I zde platí, že bylo provedeno mnoho různých studií, ale žádná z nich neprokázala vliv počtu jídel na pálení tuků. Důležitou roli hrál vždy pouze kalorický příjem. Například v této studii porovnávali vědci dvě skupiny lidí se stejným kalorickým příjmem, jen první skupina jedla denně tři porce jídla, kdežto druhá šest. Ani zde ale nebyl zjištěný žádný rozdíl v pálení tuků či nabírání hmotnosti.

Tělo dokáže zpracovat více jak 30g bílkovin v jedné porci jídla.


Mnoho lidí ještě stále věří tomu, že lidské tělo nedokáže zpracovat najednou více než 30g bílkovin. Podle nás je to dokonce jeden z nejrozšířenějších a nejnesmyslnějších mýtů o bílkovinách. Pokud se ovšem poohlédneme do minulosti, zjistíme, že člověk ve většině svých vývojových etap nemohl stravu rozložit do 6 porcí, z nichž by každá obsahovala 25g bílkovin, ale často jedl pouze jednou denně. A tělo dokázalo všechny živiny zpracovat. Mnohem důležitější je zajímat se o celkový příjem bílkovin, protože jejich dlouhodobý nadbytek (nebo naopak nedostatek) mohou způsobovat vážné zdravotní komplikace.

Pokud si chcete jednou za čas dopřát kvalitní hamburger nebo jiné kalorické jídlo, rozhodně se nemusíte stresovat přesným obsahem bílkovin

Užívaní proteinových přípravku po tréninku není nezbytné


Poslední dobou je jakýmsi trendem dávat si po tréninku proteinový přípravek. Mnozí trenéři to dokonce považují za nezbytné a doporučují to i začínajícím cvičencům. My bychom rádi uvedli na pravou míru, že užívání proteinů po tréninku není nezbytné, ale může nabírání svalů velmi usnadnit, pokud máte vyřešený jídelníček a trénink. Důležité je ovšem vybírat kvalitní proteinové doplňky, například ty z nezávislých internetových žebříčků.  

Stres má na výkonnost zásadní vliv


Spousta kvalitních trenérů a výživových poradců vám předá hodnotné informace o tréninku a správné stravě, ale kolik z nich se zajímá například dlouhodobým stresem, délkou spánku či podobnými extrémně důležitými faktory? Právě stres má na výkonnost totiž zcela zásadní roli. I když stres nemusí být vždy špatný, (mnohé odborné články dokonce dokazují pozitivní vliv stresu na učení), stále je to ten stres, který negativně ovlivňuje nervovou soustavu,a tudíž i vaši výkonnost při sportu.Pokud chcete dosáhnout maximálních výsledků ve sportu, snažte se minimalizovat svůj stres z práce či školy. Velmi nápomocná může být obyčejná chůze, meditace či jóga.

Nejdůležitějším doplňkem jsou vitamíny a minerály


V dnešní době bohužel většina začínajících sportovců sáhne raději po proteinech, BCAA nebo různých spalovačích tuků za vidinou rychlých výsledků, ale přitom zapomíná na to, že nejdůležitějším suplementem jsou vitamíny a minerály. Proč? Protože tyto mikronutrienty ovlivňují veškeré chemické reakce v těle, přispívají ke trávení bílkovin, sacharidů i tuků, posilují imunitní systém a mají mnoho dalších benefitů. I zde ovšem platí, že je potřeba zvolit kvalitní doplněk stravy. Z vlastní zkušenosti doporučujeme například Nexgen PRO, který je jedním z nejkvalitnějších suplementů ve své kategorii.

Skvělým zdrojem vitamínů a minerálů je i ovoce a zelenina.

Základem všeho je spánek


To nejdůležitější si necháme nakonec. Přestože dostatečný spánek je tím nejdůležitějším aspektem pro tvrdě odjeté tréninky, mnoho lidí ho zanedbává a raději se únavu snaží přebít různými nakopávači, které v tomto případě stejně příliš nefungují. Optimální délka spánku je do značné míry individuální záležitostí, zatímco někomu stačí 6 hodin, někdo jiný potřebuje alespoň 8. Rozhodně ho ale nepodceňujte, protože spánek má zásadní vliv na odvádění metabolitů nervových buněk, lepší paměť i učení, nárůst svalové hmoty, lepší regeneraci a mnoho dalšího.


Který z následujících faktů vás nejvíce překvapil a co je pro vás osobně nejdůležitější? Dejte nám vědět v komentářích!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
také mě překvapilo pozitivnější hodnocení sacharidů než znám z jiných článků
Obrázek uživatelky
profil
Zaujalo mne to o sacharidech Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles