Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

76 % Čechů cestuje nejraději automobilem. Nejčastěji kvůli rodině a práci

7. 01. 2017 | Praktické rady
-Komerční sdělení-

Pravidelné dopravní zácpy na cestách do větších měst jsou notoricky známou součástí každého rána, snad jen s výjimkou prázdnin. Proto nepřekvapí, že téměř polovina Čechů je na cestách několikrát do měsíce, přičemž denně dojíždí za prací každý desátý Čech. Vyplývá to z průzkumu společnosti BlaBlaCar, který realizovala na vzorku 1 592 respondentů. Nejčastěji Češi cestují za rodinou (34 %), do práce cestuje 29 % Čechů, důležitým faktorem jsou i volnočasové aktivity (20 %).

Podle výsledků Statistického úřadu ČR z roku 2011 dojíždí do práce přibližně 1/3 pracujících. Přitom nemusí jít o každodenní dojíždění na pracoviště, ale například o pracovní schůzky nebo o živnostenské vyřizování na úřadech. Nejčastější cílovou destinací je Praha. Právě hlavní město se na začátku i na konci každého týdne musí vypořádávat s několikahodinovými zácpami směrem do i ven z města.

Nápor na cestách může zmírnit stále populárnější sdílená ekonomika v podobě spolujízdy, která šetří nejen náklady na cestování, ale i životní prostředí. Právě cena je jedním z klíčových faktorů, podle kterého si Češi vybírají způsob dopravy do zvolené destinace. Až 42 % respondentů
si podle průzkumu portálu pro spolujízdu BlaBlaCar volí dopravní prostředek na základě ceny a rychlosti. Pro každého čtvrtého je důležitá nejen cena, ale i pohodlí. Dostat se z bodu A do bodu B co nejlevněji je důležité pro 12 % dotázaných.

Až 58 % respondentů si při vzdálenostech delších než 200 km volí jako dopravní prostředek automobil, vlakem cestuje 40 % dotázaných Čechů. S přibývající vzdáleností se obliba automobilu zvyšuje. Podle Eurostatu dokonce 76 % dotázaných při cestách dlouhých až 800 km preferuje automobil.  „Je logické, že nejvíc lidí si s pohodlím spojuje právě automobil, především při jízdě na delší vzdálenosti. Máte dostatek místa, řidič vás doveze přímo až na místo, které si můžete domluvit a nemusíte se bát zpoždění, které velmi často nastane při cestování vlakem nebo autobusem,“ hodnotí Pavel Prouza, Country Manager BlaBlaCar pro Českou republiku a Slovensko.

Kromě pohodlí je automobil preferovaným dopravným prostředkem i ze sociálního hlediska. Tři čtvrtiny dotázaných v průzkumu uvedlo, že si během jízdy rádi povídají s řidičem nebo se spolujezdci. Češi, kteří využívají platformu BlaBlaCar, si většinou spolujízdu dohodnou v předstihu nejméně 13 hodin před cestou (45 %). Jen necelá 3 procenta respondentů si hledá spolucestovatele na poslední chvíli – méně než tři hodiny před plánovanou cestou.

Platforma na spolujízdu BlaBlaCar, která funguje ve 22 zemích a jejíž komunita představuje více
než 35 miliónů členů a letos oslavuje své 10. výročí od založení ve Francii. V České republice působí od ledna 2016. Od té doby až do září tohoto roku nabídli čeští řidiči přesně 2 880 158 míst
na trasách o průměrné délce 197 km. „Výsledky v České republice jsou důkazem, že sdílení nákladů na cestování je stále oblíbenějším trendem,“ hodnotí Pavel Prouza.

Spolujízda společnosti BlaBlaCar je populární na celém světě. Kromě Slovenska a České republiky působí BlaBlaCar v Belgii, Chorvatsku, Francii, Lucembursku, Německu, Holandsku, Maďarsku, Itálii, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Rusku, Srbsku, Španělsku, na Ukrajině, v Turecku a ve Velké Británii. Mimo Evropu působí i v Brazílii, Indii a v Mexiku.

BlaBlaCar












Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !