Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

8 rad, jak naučit dítě jezdit na kole

27. 07. 2017 | Výchova
Máte doma malého adepta na první kolo? Poradíme vám, jak vybrat takové, na kterém se mu bude dobře jezdit, i jak ho to hravou formou naučit.

Vybrat správné dětské kolo není nijak jednoduchá záležitost a rodiče se často nevědomky dopustí chyb, jimiž mohou dítěti cyklistiku i znechutit. Tou nejčastější je výběr větší velikosti kola, než je třeba. Takové kolo je pak pro dítě těžké a špatně se mu ovládá. To samé může platit při nákupu nekvalitního levného kola ze supermarketu

Velikost musí odpovídat vzrůstu dítěte. Dětská kola se vyrábějí ve velikostech 12, 16, 20 a 24” (určují se podle průměru pneumatik v palcích). Správnou velikost poznáte tak, že se dítě obkročmo postaví přes horní rámovou trubku. Mezi ní a rozkrokem musí zůstat alespoň na pěst místa. Je-li to méně, kolo je pro dítě velké, a naopak. U všech dětských kol je nutné při výběru sledovat také hmotnost, která by měla být co nejnižší. Dítě musí zvládnout kolo pohodlně řídit a jízda pro něj nesmí být příliš fyzicky náročná.


A jak naučila jezdit na kole své 4 děti Štěpánka Štrougalová? Zde jsou její rady, jak na to, aby učení nebylo bolestivé mučení, ale hlavně zábava:

1. Nejlepší je začít s dítětem na odrážedle. Dítě má na něm stále kontakt se zemí, cítí se bezpečně a zároveň stálým prodlužováním kroků při odrážení získává postupně žádoucí cit pro rovnováhu. Odrážedla považuji za naprosto revoluční – ta za mých prvních dětí nebyla, proto jsme to řešili tak, že jsme z kol odmontovali pedály. To ostatně může být i dnes řešení při nedostatku financí nebo máme-li kolo po sourozenci.

2. Balanční kolečka bych vůbec nepoužívala. Při jízdě na kole s přídavnými kolečky se dítě nenaučí potřebné rovnováze. Ale pokud po nich dítě touží, můžete mu je dát na vyzkoušenou při přechodu na kolo. Z mého pohledu je to čistě psychická záležitost. Mnohem lepší je nechat dítě déle jezdit na odrážedle, aby získalo patřičnou sebedůvěru, a pak přejít rovnou na kolo a případně malého cyklistu při prvních metrech přidržovat za sedlo.

3. Sedlo dejte dítěti opravdu nízko.
Tak, aby dosáhlo celými chodidly na zem.

4. Začněte hned na jaře. Z hlediska učení a pádů je lepší začít v době, kdy děti na sobě mají více vrstev, a tedy padají do měkčího.

5. Příhodnější je rovina. Nebo zvolte terén i mírně do kopce. Jen ne z kopce, kdy děti často nemají jak zastavit a kvůli brždění pak odepíšete boty.

6. Motivačně skvěle působí barevné zvonky.
Nechte dítě, aby si jej vybralo samo! Dobře funguje i plyšák v košíčku či barevná lahev apod.

7. Vydejte se poprvé na nějakou hezkou odlehlou cestičku.
Cyklostezkám nebo cestám, kde se kombinují brusle, závodníci a psi na vodítku, se rozhodně vyhněte – to je stres pro všechny zúčastněné…

8. Myslete vždy na bezpečnost dítěte.
A to už i při zkušebních jízdách. Jistotou bezpečnosti je kvalitní dětská cyklistická přilba a také rukavice, které ochrání ruce před sedřením při případném pádu.

Zdroj, foto: JuklíkSkibi



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !