Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

8 vět z úst rodičů, které mohou dětem zničit sebevědomí

13. 09. 2018 | Zajímavosti
Sebevědomí. Křehká součást každého člověka, která se může velmi lehce poničit a zmizet. Stačí k tomu pouze pár nevhodných vět, které umí dotyčné pořádně podrápat na duši a ublížit. Narušené sebevědomí se pak velmi těžko získává zpět. Přitom všechno začíná už v dětství ve vztahu a komunikaci mezi dítětem a rodiči. Jakým větám by se při výchově měli rodiče ve jménu zdravého sebevědomí dítěte určitě vyvarovat?

Opakování historie?

Vzpomeňte si na své dětství. Pamatujete si nějakou výtku rodičů, která se vám zaryla hluboko do paměti, a při vzpomínce na ni cítíte nepříjemný pocit? S takovými větami se za svůj život setkal snad každý. A i když si teď možná říkáte, že až budete rodiči, tak nic takového z úst nikdy nevypustíte, zřejmě se mýlíte.

8 vět z úst rodičů, které mohou dětem zničit sebevědomíKde je problém?

Ne nadarmo se říká: Šťastná matka, šťastné dítě. Pokud je maminka nespokojená sama se sebou, může tyto pocity nevědomky přenášet i na svoje děti, které jsou v nízkém věku velice citlivé na komentáře a hodnocení dospělých. Maminky mnohdy ve svých dcerách vidí sebe, radí jim, jak žít a tlačí je tam, kde by samy chtěly být. Tím se ale mladé dívky „dusí“, nemají prostor rozvinout samy sebe a vznikají konflikty, které mohou přinést ránu v podobě poničeného sebevědomí dítěte. Nedobrý je ale i druhý extrém v podobě maminek, které se svými dětmi nekomunikují a nezajímají se o jejich starosti, případně ty, které vlastní děti uplácí sladkostmi, dárky nebo penězi, aby měly „pokoj“. Všechny tyto varianty jsou zdrojem rizikového chování u dětí.

Zničující nemístný komentář

Většina rodičů si neuvědomuje, že jednou nevhodnou poznámkou můžou zcela zničit sebevědomí svých dětí. Například dívky v pubertě hledají svoji identitu, cestu, kterou by se chtěly ve svém životě začít ubírat, a především nalézt své místo mezi ostatními. Následujícími větami by jim rodiče mohli tuto cestu značně zkomplikovat.

1.    Co to máš zase na sobě? / Podívej se, jak vypadáš.
2.    Hrozně jsi přibrala, dělej se sebou něco!
3.    Hrdá na tebe budu, až něco dokážeš.
4.    Nezajímá mě, co máš za známku z češtiny! Řekni mi, co matika?
5.    To nezvládneš. / Na to nemáš.
6.    Kdybychom tě neměli, byli bychom všichni spokojenější!
7.    Tuhle sukni/ kalhoty/ kraťasy/ boty/ tílko si s tvojí postavou rozhodně nemůžeš dovolit.
8.    Na to jsi moc malá/ velká/ tlustá/ ošklivá/ hloupá...

Zdravá komunikace

Slova dokáží ublížit. Rodiče někdy nemístný komentář vypustí sice nevědomky, to ale nemění nic na tom, že pokud se tématem kritiky stane třeba váha, mohla by u dcery začít vznikat nenávist k vlastnímu tělu a z toho pramenící poruchy příjmu potravy. Dívky jsou obzvláště v předpubertálním věku a pubertě na nevhodná slova velmi citlivé. Důležité proto je, aby rodiče naslouchali svým dcerám, aby spolu komunikovali se vzájemnou úctou a respektem, i když se jim něco nepovede a dávali jim možnost projevit svou vlastní jedinečnost. Někdy je však velmi těžké najít si k dětem v tomto období cestu.

Zdroj, foto: Dove



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kazdy mame nejake hnusne casy z detstvi!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles