Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

A-choo ...... na zdraví

13. 02. 2013 | Nemoci

„A-choo“ (čti ačú) je anglické citoslovce, které vyjadřuje kýchnutí. My Češi prý děláme „hepčí“. Nesouhlasím! Například soused zrovna kýchá „a-pucha“.

Vlastním dlouhodobým průzkumem jsem došla k závěru, že co kýchavec, to vlastní slovo. Neméně rozmanitý je pozdrav, který následuje. Většina z nich má kořeny v dávné minulosti a  většinou souvisí s  epidemiemi, kdy si lidé přáli zdraví. Při náhlých morech se říkalo, že „kdo kejchl, hned náhle umříti musil“. Staří Slované zase věřili, že když se kýchne při řeči, tak se splní to, o čem se hovoří – „Věrná pravda!“ U našich předků bylo pozdravení při kýchnutí znakem dobrého chování.

„A-choo“ (čti ačú) Od pana Ladislava Špačka, mistra etikety, jsem se dozvěděla, že v dnešní době je naopak  bontonem zapovězeno kýchnutí jakkoliv komentovat. Údajně je kýchajícímu už tak dost trapně a není potřeba tento úkon ještě více zdůrazňovat. No vidíte, a přitom na dvoře krále Ludvíka XV. bylo kýchání módou.

Kýchnutí se dá srovnat s výstřelem z brokovnice. Rychlostí až 160km/h z nás vyletí aerosol, obsahující desítky tisíc mikroskopických kapiček – původců kapénkové infekce. Jeden šprýmař vypočítal, že kdyby bylo možné u nosní dírky umístit miniaturní turbínku, stačila by energie z jednoho kýchnutí k rozsvícení světla na dobu nutnou k nalezení kapesníku.

Je nemožné kýchnout a nezavřít oči. Na jednu dvě vteřinky se nám zastaví tělesné funkce. Když zrovna uháníme po dálnici, může dojít k tragédii. Tak si říkám, jestli by nemělo být dovoleno kýchat pouze v pravém pruhu – neupravuje to nějak vyhláška?

Můžeme si také přivodit různá, leckdy kuriózní zranění. Když kýchneme pořádně silově a nezpevníme břišní svaly, hlava sebou hodí dopředu a dozadu (whiplash efekt) a my si tak  můžeme způsobit svalové napětí a kosterní problémy. Pozor také na zuby, které o sebe klapnou. Mnohem horší je však  potlačované kýchnutí. Dojde k masivnímu zvýšení tlaku v hlavě a hrozí roztržení ušního bubínku, prasknutí cévy, poškození dutin, vytlačení očí z důlků a vzácně i krvácení do mozku.

V této souvislosti by mě zajímalo, zda na světě existuje člověk, kterému při kýchnutí současně praskla cévka v hlavě, zlomil si žebro a oči mu vypadly z důlků…

Zdravíčko!

Kob - čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také na blogu autorky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Já jsem slyšela, že zadržovat kýchání není zdravé jelikož zde hrozí možnost prasknutí cévky v nose nebo dokonce v hlavě – tlakem, který člověk potlačuje. Ale já teď mám vyhráno díky Rymastopu na dlouhodobé užití a při prvních příznacích kýchání a nástupu rýmy mám hned po ruce  a že se mi hodí, když jsem studentka a většinu času trávím v knihovně  Takže „na zdravíčko“.
Obrázek uživatelky
profil
Myslím, že u nás už je to komentování kýchání tak vžité, že to bude fungovat ještě hodně dlouho.
Obrázek uživatelky
profil
U nás se kýchání většinou nekomentuje, jen v některých případech (tedy u některých osob) se používá komentář "Chcípni potvoro!"

O kýchání majitelé vyhřezlých plotýnek vědí své...
Obrázek uživatelky
profil
No to jsou věci! Že nám hrozí taková nebezpečí při kýchnutí, to jsem nevěděla. Naopak zase v dětství jsem slyšela od matky mé kamarádky, když byla nemocná, že jakmile se jí spustí kýchání, má vyhráno.
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsané. Taky jsem se před pár lety dozvěděla od syna (a ten od paní učitelky na základce), že je dnes neslušné komentovat kýchnutí slovy "Na zdraví!" Jen mám pocit, že většina národa není dosud se současnou etiketou obeznámena Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles