Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Abstinenční příznaky při odvykání kouření

29. 08. 2009 | Nemoci
Kouřením se zvyšuje počet tzv. nikotinových receptorů v mozku. Ty reagují na nedostatek nikotinu a způsobují abstinenční příznaky v situaci, kdy se kuřák se svojí neřestí rozhodne skoncovat. Nejhorší bývají zpravidla první tři týdny, v průměru však tyto příznaky trvají tři týdny až tři měsíce. Důležité je však zdůraznit, že dříve či později abstinenční příznaky ustanou.

Proč vzniká abstinenční syndrom


Abstinenční syndrom je tvořen kombinací příznaků, které se objevují při úplném nebo částečném vysazení látky, která byla dlouhodobě užívána. Pramení z narušení vnitřního prostředí organizmu, které je již na dané látce závislé. Podílí se na něm vysazení pravidelných dávek drogy, předchozí předávkování a vyčerpání rezerv organizmu.

Hladové receptory

Abstinenční příznaky při odvykání kouření

Nedostatek drogy je prožíván jako velmi nepříjemný stav. Intenzita, s jakou se abstinenční syndrom objevuje, je velmi individuální. V případě kuřáka mohou za nelibé pocity při vysazení cigaret „hladové nikotinové receptory“ v jeho mozku. Ty si v průběhu kouření zvykly na stálý přísun drogy – nikotinu –, a když jim jej odepřeme, bouří se a způsobují abstinenční příznaky.

Nejtypičtější příznaky abstinenčního syndromu jsou:

 -  nezvladatelná chuť na cigaretu („craving“)
 -  špatná nálada, deprese
 -  úzkost
 -  nespavost
 -  neschopnost soustředění
 -  neschopnost odpočívat
 -  zvýšená chuť k jídlu
 -  podrážděnost, zlost, frustrace
 -  bolesti hlavy
 -  závratě
 -  pokles krevního tlaku a tepové frekvence
 -  pokles schopnosti zvládat stresové a jiné zátěžové situace

Léčba pomůže od abstinenčních příznaků


Abstinenční příznaky při vysazení nikotinu se objevují řádově po několika hodinách a nejhůře bývají pociťovány v průběhu prvních 3 týdnů. Celková doba jejich trvání se pohybuje v rozmezí 3 týdny až 3 měsíce, proto je velmi důležité dodržet předepsanou délku léčby – minimálně ony 3 měsíce.

Pokud kuřák navštíví lékaře a začne užívat předepsané léky, jsou abstinenční příznaky minimální, a situaci mnohem lépe snášejí dokonce i silní kuřáci.

Zdroj: Stop kouření.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to pliaga
Obrázek uživatelky
profil
Kuřáci opravdu nerozlišují chuti a rádi vše moc ostré, solené.
Obrázek uživatelky
profil
Přestala jsem kouřit ze dne na den,už nekouřím 5 let.A sama se divím jak jsem ty smrady mohla dobrovolně do seba pouštět.
Obrázek uživatelky
profil
bohužel děti vidí cigaretu nejen u svých rodičů a prarodičů, ale i v televizi, není divu, že jim to přijde normální, vždyť právě děti se vše učí napodobováním, co vidí...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles