Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aby psaní šlo pěkně od ruky

8. 09. 2015 | Výchova
Prázdniny jsou minulostí a před námi a zejména před dětmi je řada měsíců školy. Nejvíc napjatí jsou asi prvňáčci a jejich rodiče. V hlavách se jim honí, jaká asi bude paní učitelka, koho uvidí z kamarádů ze školky a jací budou jejich noví spolužáci. Těší se na výlety, na první přečtená písmenka a také na ta napsaná. Nervozita se nevyhýbá ani rodičům, kdy přemýšlejí, zda bude jejich dítě škola bavit, co mu půjde a s čím bude nutné „společně zabojovat“.
 

Špatné návyky kazí radost ze psaní


I když o budoucích zájmech a preferencích dítěte se lze před nástupem do první třídy jen dohadovat a reálný stav ukáže až vlastní výuka, mohou rodiče svému synovi či dceři vstup do školy výrazně usnadnit a už v prvních dnech mu pomoci. A kde je ta možnost? Je jí psaní. Poradit si s ním musí každý prvňák a právě ono je u mnohých dětí pomyslným kamenem úrazu, na němž ztroskotá jejich těšení se na každý nový školní den. Ačkoli jejich kamarádi mají písmenka předpisová, ta jejich se kroutí, různě se lámou či padají. Příčin může být mnoho – od špatného držení psacích potřeb, přes velký tlak na ně, problémy se sklonem písma až po nesprávné sezení a mnohé další chyby. Radost ze školy tam může rychle pominout. Navíc z dlouhodobých zkušeností učitelů vyplývá, že pokud si dítě osvojí špatné návyky při psaní, jen velmi obtížně se jich zbavuje.

Vhodné psací potřeby i vlastní trénink psaní


A právě tady je možnost pro rodiče, jak svým dětem mohou pomoci. Jak na to?

psaní

V první řadě je potřeba podívat se na psací potřeby a jejich kvalitu. Rady a tipy, co pořídit, lze získat přímo od učitelů, inspiraci lze získat ale i na internetu. Zjistěte, jaké pomůcky jsou vhodné v okamžiku, kdy se dítě učí psát, ale i jaké jsou typické chyby při psaní a jak je řešit.

Základem pro správné psaní je uvolnění ruky a zmenšení tlaku na psací potřeby. Zde pomůže malování plochým štětcem, kreslení fixy nebo voskovkami. Ty mají měkčí hrot než pastelky, ale zároveň nabízejí širokou barevnou škálu, čímž podporují rozvoj fantazie.
Po přípravném kreslicím období přichází doba na pořízení pera. Zde se doporučuje zvolit takové, které je opatřeno ergonomickou úchopovou zónou ve tvaru trojúhelníku, která dítěti pomáhá ho správně držet. Díky této zóně pero „zapadne“ mezi prsty, dítěti se píše lehce a ruka se tolik neunaví.

Kontrola je nutná!

Jen samotné dobré pero totiž pro správné pasní nestačí. Na dítě je potřeba při psaní dohlédnout a případně poopravit držení psacích pomůcek, sklon ruky, či je nechat správně se posadit.

Důležitý je nejen výsledek, ale i průběh psaní! Mnohé děti jsou schopné naučit se velmi pěkné tvary písmen, ale na psaní potřebují vynaložit příliš velké úsilí, což se později může projevit především v nedostatečné rychlosti.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !