Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Africká kuchařka

29. 06. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Africká kuchařka
Autor: Assitan Katri
Nakladatelství: CPress
Datum vydání: 30.10. 2013
Formát: 167 x 225 mm
Vázaná vazba s laminovaným potahem
Počet stran: 104
Cena: 229 Kč

Rádi vaříte a ochutnáváte exotická jídla? Chcete poznat chuť Afriky? Máme pro vás jedinečnou publikaci, ve které najdete 50 receptů z různých koutů afrického kontinentu. Autorka, rodačka z Mali žijící 9 let v České republice, adaptovala původní africké recepty na české podmínky, všechny ingredience tedy seženete na našem trhu a můžete se tak bez obav pustit do přípravy delikátních pokrmů. Jelikož africká kuchyně se kromě chuťové jedinečnosti vyznačuje také jednoduchostí, zvládnou jednotlivé recepty i méně pokročilí kuchaři a kuchařky. Těšit se můžete například na etiopské palačinky, knedlíky ze Sahary či arašídový guláš. A na své si přijdou i vegetariáni.

Africká kuchařkaUkázka z knihy Africká kuchařka:


Djé to – Dýňová kaše

Historie
Dýňová kaše podávaná s pečeným masem a chlebem je typickou večeří ve většině rodin v Mali. A není divu – tuto nízkokalorickou, chutnou a osvěžující zeleninu uvidíte v každé malijské zahrádce. Kromě kaše se z dýně nejčastěji připravují přísady do různých omáček. V Mali se dýně používá čistě v kuchyni na přípravu pokrmů, vydlabané dýně jako dekorace (jak známe např. ze svátku Halloween) tady nespatříte.

Ingredience
• 1 kg dýně • 50 ml vody
• 50 g másla • sůl
• pepř

Postup přípravy
Dýni oloupeme, odstraníme zrníčka a dužinu nakrájíme na malé kostičky. Do velkého hrnce dáme 50 ml vody, nasypeme nakrájenou dýni a bez míchání ji povaříme na střední výkon  asi 15 až 20 minut, dokud nezměkne. Poté přidáme máslo, dosolíme a opepříme podle chuti. Nyní pomocí vidličky nebo mačkadla na brambory dýni rozmačkáme, dokud se nevytvoří hladká, měkká kaše. To by nám nemělo zabrat více než tři minuty a poté ihned podáváme. Dýňová kaše je vhodnou přílohou ke každému pečenému masu (bílému i červenému) nebo k ní můžete jen tak přikusovat chleba.

Kaba seri - Kukuřičná kaše


Historie
Kukuřice je v Mali velmi důležitou zemědělskou plodinou a jídla z ní patří do každodenního jídelníčku zdejších obyvatel. Kaše Kaba seri se většinou vaří na snídani a také v období ramadánu, po ukončení odpoledního půstu. Sklizeň kukuřice je významnou událostí a rovněž děti, zejména holčičky, si užijí spoustu legrace. Z vlákem klasů splétají malé copánky, z listů vytvářejí šatičky a z klasů samotných pak různé loutky.

Ingredience
• 200 g kukuřičné mouky • 1,5 litru mléka
• 400 ml vody • 20 g másla
• sůl • 80 g cukru

Postup přípravy
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 400 ml vody. Jakmile voda začne vařit, přidáme  kukuřičnou mouku, špetku soli a přivedeme znovu k varu. Zakryjeme a za občasného promíchání vaříme na střední výkon po dobu 15 minut. Poté přidáme mléko a za stálého míchání vaříme dalších 5 minut. Nyní vypneme sporák, přidáme máslo s cukrem, znovu vše dobře promícháme a necháme kaši zchladnout. Tímto je kaše hotová, pro zpestření ji můžeme podávat také s bílým jogurtem nebo smetanou.

Malo seri – Rýžová kaše


Historie
V Mali je rýže jednou ze základních surovin pro přípravu pokrmů. Rýžová kaše se objevuje na jídelníčku téměř denně, hlavně jako snídaně nebo večeře. Pro svou lehkou stravitelnost a snadnou přípravu se podává i kojencům. Tradičním zvykem je podávání rýžové kaše novomanželům o svatební noci.

Ingredience
• 200 g rýže (lepší je použít krátkozrnnou rýži) • 600 ml mléka
• 100 ml vody • 50 g másla
• sůl • 100 g cukru
• 100 ml kokosového mléka

Postup přípravy
Ve velkém hrnci přivedeme k varu 100 ml vody. Do vařící vody dáme rýži a špetku soli a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi 5 minut. Poté přidáme mléko a směs vaříme odkrytou asi 10 minut za občasného míchání. Nyní do směsi přilijeme kokosové mléko, stále mícháme a povaříme zhruba 5 minut. Vypneme sporák, do kaše přidáme máslo s cukrem a vše dohromady dobře promícháme. Rýžovou kaši necháme zchladnout a podáváme na stůl. Pro zpestření lze kaši posypat skořicí.


Knihu Africká kuchařka koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Albatros Media.

Vendula Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !