Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Africký šnek - Achatina

7. 05. 2012 | Zvířátka
Africký šnek - k těmto šnečkům jsem se dostala po jednom rozhovoru s přáteli. Začala jsem se zajímat, kde bych si takového šnečka mohla pořídit. Naskytlo se hned několik možností. První byla ta, že jsem si je zakoupila ve zverimexu a další, že jsem si je objednala od chovatele přes internet.

Spousta lidí je chová jako domácí mazlíčky a navíc nevyvolávají alergické reakce. Takže jsou velmi vhodní pro alergiky, kteří chtějí mít svého mazlíčka. Také jsou vhodní pro děti, které se učí starat o zvířátko. Jsou velmi nenároční na své potřeby a potravu.

Africký šnek - původ

Všichni šneci, kteří se tady vyskytují, jsou potomci přivezených šneků z Afriky, kde žijí v deštném pralese.
Největší druh Achatina achatina (velká) v zajetí doroste 15-20 cm.  Mohou se dožít 7 let. Jejich váha je kolem 300 gramů.
Druhý největší druh je Achatina reticulata, může dorůst až 20 cm. Já jsem si pořídila tento druh.

Afričtí šneci - AchatinaAchytina fulica neboli žravá se jako jediný druh dokáže adaptovat na naše podmínky ve volné přírodě. Její nebezpečí je v tom, pokud ji některý z chovatelů vypustí.  Přezimuje díky tomu, že se zahrabe do půdy, kde přečká na vhodné podmínky. Jsou velmi žravé a spasou cokoliv. Stanou se z nich škůdci bez přirozeného nepřítele. Velmi rychle se množí. Pokud ji budete chovat i s jinými druhy, tak se s nimi i dokáže spářit. Takže už nebudete mít čistě jeden druh. Pro začátečníky je to velmi vhodný druh na chov díky jejich nenáročnosti.

Tělo (nohu) mohou mít černé, hnědé nebo světlé barvy, albíni jsou vzácní. Ulita může být jednobarevná, pruhovaná atd.  Tvar ulity je jako u našeho zahradního šneka nebo do špičky.
Mí šnečkové mají do špičky.

Šnekárium

Takto nazývám bydlení šneků. Pro šneky je zapotřebí nejdříve si pořídit nádobu, ve které je budeme mít. Já je chovám v plastovém boxu, ale je i možné v akváriu. V plastovém boxu by neměly chybět otvory na větrání nebo místa víka použijte nějakou síťovinu. Pro dva šneky počítejte s minimálními rozměry 60 x 50 cm. Tento rozměr je pro největší druh Achatina velká. Pro ostatní druhy můžou být menší.

Akvárium není špatné pro chov, ale plastový box mi přišel lepší z důvodu pořizovacích nákladů a kvůli manipulaci. Akvárium má výhodu, že je zase více propustné pro světlo.

Africký šnek potřebuje teplotu 20-28 stupňů. Vlhkost kolem 90 %. Pokud šneci nejsou moc aktivní, tak buď je nesprávná teplota nebo vlhkost.  K rosení používám rozprašovač na květiny.

Jako podestýlku  používám  kokosovou drť (lignocel). Udržuje vlhkost.
Dále africký šnek potřebuje sépiovou kost. Obsahuje vápník, který je důležitý na růst ulity.  Pokud by ji neměl, nerostl by, nebo by si svoji vlastní ulitu začal okusovat. Kost se dá nahradit i skořápkami z vajíček, ale musíme je umlít na prášek a dát jich méně. Skořápky totiž obsahují mnohonásobně více vápníku, než sépiová kost.

Já jsem do šnekária umístila i mističku s vodou, do které jsem dala i kameny.  Z toho důvodu, že pokud jsou šneci malí, aby se neutopili ve vodě, pokud jí tam je moc. Oni vodu běžně nepijí, ale získávají ji z potravy. Někteří chovatelé mají i vodopád s jezírkem.
Přidala jsem i kousek mechu. Udržuje více vlhkost a jim se líbí a rádi i pod ním spí. Dají se umístit i rostliny. Ty nám zajistí vlhkost, úkryt i zábavu a někdy i potravu pro ně.


Africký šnek - potrava

Afričtí šneci - AchatinaV jejich domovině se živí potravinami, které spadnou na zem. Mnohdy jsou už nahnilé. V našich podmínkách jim ale nebudeme dávat shnilé potraviny nebo ty s plísní, protože by to lákalo mušky a mohlo by to zhoršit i zdravotní stav šneků.

Jako potravu můžeme dávat ovoce a zeleninu, co nám zbyde od přípravy jídla. Nejvíce tekutin si doplní z okurky. Tu jsem šnekům začala dávat jako první. Teď když začíná sezóna, tak jim dávám i hlávkový salát, ředkvičku, kedlubnu, brambory (vařené i syrové), mrkev, jablko, atd.  

V zimě jsem zkusila dávat i čínské zelí, ale to zůstalo netknuté. Později jsem se dozvěděla od jiného chovatele, že tento druh salátu jedí, když už mají opravdu hlad. Někdo nedoporučuje citrusové plody a rajčata. Z důvodu vysokého obsahu vitamínu C, který by jim ve styku této potraviny a ulity mohl naleptat. Proto jsem to nezkoušela dávat.  Občas jim dávám i navlhčený piškot.
I kousek vařeného vajíčka dávám. Pokud jim chcete koupit ve zverimexu nějaké potraviny, tak by to mělo být určené pro suchozemské želvy.

Africký šnek - koupel

Jednou týdně nebo i vícekrát můžete svého šnečka koupat. Voda by měla být vlažná. V takové teplotě, jaká je příjemná pro nás. Můžeme zkoušet na loket. Svého šnečka vyndáme a dáme pod vodu. Po chvíli, co jsme  ho vykoupali, se stane aktivním a začne vylézat. Je to zvláštní pocit, když leze po ruce a je to sranda. Ke koupeli využívají i mističku s vodou nebo vodopády ve šnekáriu.

Zavíčkování afrického šneka

K tomuto dochází, pokud jsou nepříznivé podmínky. Pokud toto nastane a nebylo to naším cílem, tak ho vykoupeme a zlepšíme mu podmínky. Pro jednotlivé druhy se podmínky liší.

Africký šnek - rozmnožování

Některé druhy už dospívají v půl roce. Šnek je hermafrodit. Tedy oboupohlavní, ale k tomu, abychom měli šnečky, potřebujeme alespoň dva šneky od druhu. Málokdy se totiž stane, že jeden africký šnek bude mít mladé. Když nám nakladou vajíčka, vyjmeme je ze šnekária, protože by se mohlo stát, že je dospělí snědí. Vajíčka jsou také přísunem vápníku. Pokud nechcete mít malé šneky a snesli vám vajíčka, raději se jich zbavte, abyste najednou neměli spoustu šneků.


Na obrázcích
- větší jsou druh Reticulata a menší jsou Ghana, když jsem vzala mech. Rádi pod ním spí
- jak to mají uspořádané v boxu (mech, sépiová kost, salát, mrkev, miska s vodou a kamínky
- Reticulata po koupeli na dlani

beruskaluc - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Africký šnek - Achatina:

Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
Africký šnek - Achatina
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Dívám se,že tady nikdo nechodí,škoda.To co jsem chtěla vědět tak už vím z jiného zdroje. Moje šnečci asi ulehli k zimnímu spánku.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pokouším se tady požádat o radu.Smajlík Čím bych mohla nahradit podestýlku / lignocel / pod šneky ?Nebo ji achatina musí mít ? Děkuji za odpověď.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Achatiny jsou super, taky mám dvě doma. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
taky máme doma dvě skoro dvaceticentimetrové achatiny,máme je v skleněném akváriu každou zvlášť,už měly i mladé a byly jich desítky Smajlík mám jednu na svém profilu v albu mazlíci Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím s Tebou!!!!!!!!!!!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles