Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 30.03. 2024
Dnes má svátek Arnošt
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Afrika: kam se podívat

14. 01. 2018 | Afrika
Afrika je velmi zaostalý kontinent, kam se lidé bojí cestovat. Jejímu kouzlu je však snadné podlehnout a zamilovat se do ní. Musíte vědět, kam a s kým se vypravit a jaká pravidla na cestách dodržovat. Platí, že jižní Afrika je mnohem bezpečnější než středoafrické země.

Afrika: jak se na cestu připravit - jste se dočetli již minulý týden.

 

Co v Africe navštívit?


Hlavním cílem většiny návštěvníků je safari. Nejpopulárnější jsou Krugerův národní park, národní park Etosha, Chobe a další menší parky.

Kapské město    1. Krugerův národní park v JAR

25 000 km2 velký park (to je třetina Česka) je největším tahákem Jihoafrické republiky. Park je sice oplocen, ale turista má pocit, že je ve skutečné divočině. Příroda je v jednotlivých částech odlišná: na severu je to otevřená savana, v centrální části les a v jižní mix lesa, buše a savany. Žijí zde všechna zvířata, která se v tomto regionu původně vyskytovala. Od velkých stád slonů, žiraf, zeber, impal až po skupiny lvů, nosorožců a vzácných psů hyenovitých. Pokud máte štěstí, potkáte tu gepardy, leopardy nebo vzácnější a samotářské nosorožce dvourohé. V jezerech a řekách odpočívají hroši a krokodýli, napít se sem přicházejí stáda slonů, buvolů, antilop a zeber. Je tu také možné absolvovat pěší safari s ozbrojeným průvodcem, nebo se vydat na noční pochod buší. V noci vycházejí dikobrazi, hrabáči, hyeny a komby, zvířata, která přes den není možné vidět. Pohyb je zde zjednodušený díky asfaltovým cestám vybudovaným během války v Mozambiku.

    2. Etosha v Namíbii

Etosha je považována za perlu mezi národními parky. Uvnitř se nachází obrovská bílá solná planina (4600 m2), která je několik měsíců v roce zalitá vodou a její nejhlubší místo má 20 cm. Přilétají sem plameňáci a další vodní ptáci. V parku potkáte žirafy, nosorožce, slony, stáda zeber, skákavých antilop, pakoně a spousty impal. Je zde také poměrně jednoduché potkat šelmy. Například leopardi chodí pravidelně k napajedlu, stačí si tu v určitou hodinu na jednoho z nich počkat. Lvi se sice přesouvají, ale i oni mají svá oblíbená místa. Hlavními hrdiny Národního parku Etosha jsou nádherné antilopy přímorožce jihoafrického. Namibie je ovšem známá pouštními slony, což je největší poddruh slona afrického. Dospělí samci běžně dorůstají osmi tun. Opět je potřeba vědět kdy a kam vyrazit. Nejlepší dobou je období sucha, zvířata se zdržují u napajedel a stačí tak na ně pouze čekat.

    3. Národní park Chobe v BotswaněAfrika

Národní park Chobe se nachází na severovýchodní hranici Botswany. Park je tvořený zčásti lesem, buší a řekou Chobe a překypuje životem. Na řece se odehrává jedno z nejúžasnějších safari, můžete se tu plavit mezi hrochy, krokodýly a dalšími zvířaty a pozorovat spoustu vodního ptactva. A slonů uvidíte stovky. Botswana má největší populaci slonů a v Chobe na 11 700 km2 jich žije neuvěřitelných 120 tisíc.
Nejlepší dobou k návštěvě je období sucha (od května), kdy se zvířata stahují k řece. Z lodi si můžete vychutnat pohled na slony, různé druhy antilop. Chybějí jen nosorožci, ty, bohužel, pytláci vybili.

    4. Kalahari a Nxai Pan v Botswaně

Kalahari je vyprahlá poušť a Nxai Pan je velká solná pánev ležící uprostřed Botswany. V nehostinné oblasti se nacházejí místa, která jsou jako rajská zahrada uprostřed ničeho. Po pískové cestě se najednou ocitnete uprostřed oázy baobabů a palem. Jezírka s vodou, která se zde často udrží celoročně, lákají velké množství zvířat. Přicházejí sem antilopy skákavé, pštrosi, žirafy, sloni, zebry... Pokud máte štěstí, natrefíte i na šelmy - lvy, gepardy a šakaly. Leopardi jsou opatrnější, ale za soumraku nebo při úsvitu se také dají zahlédnout. Nikdy byste v tomto prostředí neočekávali takové množství a takovou rozličnost zvířat.

    5. Mys Dobré Naděje v JAR

Je to malý park na „konci světa“ nedaleko Kapského Města v JAR, je domovem několika původních druhů zvířat. Najdete zde zebry horské, bůvolce, antilopy, losy, paviány a pštrosy, kteří se rádi popásají na břehu Atlantického oceánu. Neuvěřitelná je samotná příroda a v období od července do října je šance pozorovat ze břehu velryby. Nemusíte ani nasednout na loď. Delfíni, lachtani a tučňáci se zde vyskytují celoročně. Kdo má rád adrenalin, v okolních vodách se dá zažít potápění se žralokem modravým, známým jako lidožravým, nebo bílým. I Kapské město nabízí divokou přírodu.


Zdroj, foto: CK SEN


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Četla jsem knihu ženy zakladatele parku. Zajímavé čtení..., ale život tam je jedno nepřetržité dobrodružství (nebezpečí). To je úplně jiný svět, a život v něm, i přes ty ploty, které rodinu a zaměstnance parku chránily před divokou přírodou, není jednoduchý.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice