Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Afty – velké trápení s malými vřídky

8. 07. 2019 | Nemoci
Afty jsou nepříjemností, která v životě potkala mnoho lidí. Jedná se o malé bolestivé vřídky, které se utváří uvnitř ústní dutiny. Nejprve se projevují svěděním a pálivým pocitem. Afty vznikají v důsledku stresu a následné imunitní reakce organismu na bakterie, které se běžně vyskytují v ústní dutině.

Na rozdíl od oparů nejsou afty nakažlivé, ale možnost jejich chycení je celá řada: např. pokud máte špatně sedící zubní protézu, ulomený zub či ostrou plombu nebo kvůli používání nevhodného zubního kartáčku nebo časté konzumace dráždivé stravy. Do této skupiny patří např. kořeněné pokrmy, papriky, rajčata a citrusy. Afty se často vyskytují také u malých dětí. Jsou projevem tzv. primoinfekce, kde představují reakci na první střetnutí organismu s virem.

Afty – velké trápení s malými vřídkyAfty jsou doprovázeny často velkou bolesti při jídle a během mluvení. Velikost i množství aftů se liší případ od případu. Většinou jsou menší bílé až nažloutlé barvy. A lidem mohou přinést opravdu nesnesitelnou bolest. Neléčené mohou na sliznici přetrvat jeden až tři týdny. Objevují se uvnitř ústní dutiny, například na jazyku, patře, dásních, sliznici rtů či tvářích.

Samy o sobě nepředstavují vážné nebezpečí, ale velmi nepříjemně ovlivňují každodenní život, protože výrazně bolí. Mohou nepříjemně omezovat konzumaci jídla a pití, ale také vadit při líbání. Existuje řada domácích metod, kterými můžete vysetí aftů zabránit nebo urychlit jejich hojení. Připravili jsme deset užitečných tipů, které vám pomohou s prevencí i v boji proti bolestivým vřídkům.

Deset tipů pro prevenci a hojení aftů


1) Dodržujte ústní hygienu, čistěte si zuby bez výjimky dvakrát denně.

2) Používejte měkký zubní kartáček a doplňte jej ústní vodou a zubní nití.

3) Nekousejte se do vnitřní strany tváře, je to nepříjemný a nezdravý zlozvyk.

4) Trpíte-li na afty, omezte kořeněná jídla, kávu, žvýkačky a citrusy, tedy potraviny, které dráždí sliznici.

5) Zvyšte příjem vitamínu B a C. Vitamín C zvyšuje imunitu a napomáhá hojení sliznic, nedostatek vitamínu B bývá častou příčinou zvýšené tvorby aftů.

6) Třapatka nachová (echinacea) stimuluje tvorbu obranných buněk těla, které pak lépe odolávají nejen aftům, ale i nachlazení a různým choroboplodným zárodkům.

7) Vzniklé afty potírejte výtažkem z čajovníku australského, grapefruitových jadérek nebo vodilky

8) Z babiččina receptáře pochází rada, podle které častá a pravidelná konzumace cibule působí preventivně proti vzniku aftů díky obsahu sirných sloučenin, které působí antisepticky.

9) Navštivte zubaře, který zkontroluje, zda někde sliznici nedráždí ulomený zub, uštápnutá zubní výplň, nesedící rovnátka nebo zubní protéza.

10) Afty mohou být také projevem celkově nezdravého životního stylu. Chybí-li vám pestrá strava, dostatek pohybu a duševní hygiena, nepomůže vám žádná tabletka z lékárny.

Zdroj, foto: Prozdraví.cz

Vendula Vrablová
Chytrážena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mě právě zaujala hodně ta jedle sibiřská u Cannadentu, taky mám odzkoušeno a jsem moc spokojená! neměnila bych a navíc je to přírodní,ot mě taky těší. Spojení konopí s jedlí je parádní, popsala bych to jako malý zázrak, aspoň pro mě a věřím, že i každého, kdo nenávídí opary a chce s nima skoncovat.
Obrázek uživatelky
profil
I já mám oblíbený Cannadent sérum, už bych nic jiného nechtěla. Na skvělé se rychle zvyká. Přírodní a obsahuje i tea tree, to mi dosti vyhovuje. Mnohokrát se mi stalo, že jsem začla cítit pnutí, tak jsem nanesla cannadent a opar ani nestihl vyrašit. Říkám, super věc.
Obrázek uživatelky
profil
Dlouhodobě ověřený mám Cannadent, je to sérum s konopným olejem a na opary a afty mi funguje bezvadně, rychle místo „vysuší“ a začne se hojit
Obrázek uživatelky
profil
Já u svých dvou dětí používala genciánku - tu fialovou vodičku, pak jsem si koupila i borax glycerin ten tak nebarvil. Já také hodně trpím na opary, ale ty se mi spravily hned poté co jsem začala pravidelně kapat echianceové kapky od Imunitu na posílení imunity. Ono opravdu asi všechno souvisí s imunitou.
Obrázek uživatelky
profil
dcera na ně před 20-ti lety trpěla hodně,mazaly jsme fialkou nic jiného nebylo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles