Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Ájurvédská kosmetika

22. 09. 2010 | Krása

Ájurvéda je nejstarším léčebným systémem na světě. První zmínky o ní můžeme najít ve staroindických védách, které jsou přes 5000 let staré. Slovo Ájurvéda bychom mohli volně přeložit jako „věda života.“ Je to vlastně komplexní léčebný systém, který nemoci nejen léčí, ale hlavně jim předchází.

Ájurvédská kosmetika funguje na stejném principu. Základem krásného těla je jeho pravidelné pěstění. Pokožku, vlasy i nehty je třeba nejen napravovat při akutních stavech, ale zároveň o ni dlouhodobě pečovat a chránit ji. Součástí správné péče o tělo je podle Ájurvédy i vyvážená strava a vyrovnaný duševní stav.

Oblíbené kosmetické bylinky

Kosmetika vycházející z Ájurvédy používá mnoho druhů bylinek. Neexistuje jedna jednoznačně nejvyužívanější, ale můžeme jmenovat ty nejčastěji používané.

Santal bílý  - používá se žluté dřevo tohoto exotického stromu. U nás je spíše známý jako součást kadidel. Povzbuzuje a zlepšuje zažívání.

Kurkuma je oceňována pro své dezinfekční a protizánětlivé účinky. Vyrábějí se z ní nejrůznější masti a léky. Pro tyto své vlastnosti je i často přidávána do pokrmů indické kuchyně.

Šafrán – nejdražší koření na celém světě. Krom svých jedinečných chuťových vlastností prospívá i krásné a zdravé pokožce.

Mýdlové ořechy jsou plody stromu Sapindus mukorrosi. U nás se často díky svému vysokému obsahu saponinů používají jako ekologický prací prostředek. Ájurvéda tyto plody běžně používá jako součást šampónů pro lesklé vlasy. Mimoto mýdlové ořechy pomáhají při léčbě lupének a ekzémů.

Emblika lékařská, zvaná také indický angrešt, se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C.  Je to také silný antioxidant, posiluje vlasy a osvěžuje tělo.

Černé myrobalány obsahují mnoho zdraví prospěšných vitamínů a minerálů. Opět prospívají krásným vlasům a bojují proti lupům.

Oleje – poklad Ájurvédy

Léčivé oleje s obsahem výtažků ze vzácných plodů a bylin jsou v Ájurvédské kosmetice používány s velkou oblibou. Oblíbené jsou především ve formě intenzivních vlasových zábalů, které se na vlasech ponechávají třeba i 24 hodin. Léčivé olejové zábaly vlasy posilují, vyživují, dodávají jim vitalitu a lesk a mimo jiné je i nádherné provoní.

I masážní oleje jsou v Indii velmi oblíbené. Ve spojení s léčivými masážemi pomáhají uvolnit a zregenerovat tělo a starají se zároveň o krásnou a zdravou pokožku. Podle složení mohou ale i zbavovat tělo antioxidantů nebo třeba posilovat mozek.

Péče o tělo

Typickou složkou Ájurvédské kosmetiky jsou jemné tělové pudry. Jsou kvalitní a neucpávají póry jako jiné běžné pudry. Chrání pokožku před vnějšími vlivy a udržují na povrchu těla tepelnou rovnováhu, která je důležitá pro zdraví pokožky.

Velkou péči věnují indické ženy také očím. Jejich obvyklým make-upem jsou krom pleťových krémů i výrazné černé linky kolem očí. Vytvářejí se pomocí skleněné tyčinky a masti zvané kadžal. Kadžal se vyrábí z bylinek, které se nechají dlouho louhovat v přepuštěném másle (ghí). Krom zkrášlujících účinků, kadžal také o oči pečuje a dodává jim některé potřebné vitamíny a minerály. U nás bývá kadžal těžko k dostání, ale můžeme místo něj s úspěchem použít kajalovou tužku na oči, která se prodává ve specializovaných obchodech.

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se mi ani nezdáSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles