Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akné, lupénka, atopický ekzém? V zimě zkuste lopuch nebo měsíček

6. 02. 2015 | Péče o tělo
Každé roční období s sebou přináší specifické počasí, které má vliv na naši pokožku. V zimě hrozí zhoršení jejího stavu, protože je pokožka citlivější, vysušená a náchylnější k podráždění. V chladnějším počasí se často setkáváme i s opary a zhoršeným stavem akné. Příčinami jsou vlhko, mráz, vítr a suchý vzduch. V tomto článku vám přinášíme několik tipů, jak proti kožním nemocem bojovat přírodní cestou.

Lopuch, jetel a šišák v boji proti lupénce

Lupénka neboli psoriáza se řadí mezi závažné kožní onemocnění, kterým v České republice trpí kolem 250 000 lidí. Lupénka je chronické onemocnění, jehož příčina je neznámá. Značný význam pro její výskyt má však dědičnost a imunitní procesy v kůži. Při řešení tohoto problému je důležitý stav žlučníku a jater, kdy můžeme využít v bylinné prevenci ostropestřec nebo gemmoterapeutikum z jalovce, rozmarýnu či žita.

Tyto prostředky nám nejen regenerují játra a žlučník, ale zároveň jsou zklidňující. Důležitým procesem při této nemoci je regenerace kůže a sliznic a jejich očista. Účinné jsou byliny pýr a lopuch, dále gemmoterapeutika ze lnice a lnu. Dobře působí také speciální směs z lopuchu, smilaxu, jetele a šišáku, která zároveň zklidňuje daný problém.

Akné, lupénka, atopický ekzém? V zimě zkuste lopuch nebo měsíčekV boji s lupénkou bychom neměli zapomínat ani na dostatečný přísun vitaminu D a omega-3 mastných kyselin, které se nacházejí v mořských rybách. Tyto látky pomáhají udržovat přirozené tuky v buňkách a pokožka tak zůstává dobře hydratovaná.

Atopický ekzém porazíme bylinnou koupelí

Mezi vrozené kožní onemocnění se sklonem k dědičnosti patří atopický ekzém. Kůže atopiků bývá přecitlivělá na běžné látky, se kterými se denně setkáváme. Jedná se například o vzdušné alergeny, tkaniny, kosmetiku, ale i potraviny. Podobně jako u lupénky je základem léčby dostatečná hydratace. Ke sprchování se doporučuje spíše vlažná voda, která tolik nevysušuje pokožku. Vhodné je také používat hypoalergenní mycí přípravky. Podstatou ekzému, stejně jako i ostatních alergií, je znečištění jater, zaplísnění organismu, zanesení střev, snížená imunita a protialergická složka v těle. Očista jater je možná ostropestřcem, jalovcem a měsíčkem.

Odplísnění organismu řešíme tinkturou z penízovky nebo česnekem. Složitější je očista střev, kdy nejsou bylinky někdy až tolik účinné. Zde můžeme využít francouzského zeleného jílu nebo Enterosgelu. Také ke zvýšení protialergické složky v těle nám příroda může pomoci gemmoterapeutikem z černého rybízu nebo lesního bezu hroznatého.  

Pro relaxaci si dopřejte bylinnou koupel. Kromě uvolnění se tělo zbaví i odumřelých kožních buněk a zregeneruje se pokožka. Na atopický ekzém se hodí koupelová směs z pýru, lopuchu, tea tree, měsíčku, eukalyptu, kostivalu a lichořeřišnice. Po koupeli nezapomeňme vždy použít hydratační krém složený z bylin kalísie, pýru, lopuchu a dalších. Kromě již zmíněného promazávání pokožky je důležitá i vlhkost vzduchu v místnosti. Ta je však v zimě vlivem prudkého vytápění často nedostatečná. K nápravě poslouží speciální zvlhčovače vzduchu nebo zavěšení nádoby s vodou k radiátoru.

Oslabení organismu a zima dávají prostor oparům a akné

Méně závažnou kožní chorobou je akné, které je často spojováno s pubertou a dospíváním. Mnoha lidem však problémy s pletí přetrvají až do dospělosti. Na stav pleti má velký vliv životní styl, městské ovzduší, stres a odolnost organismu. V zimním období je navíc kůže suchá, zpomaluje se látková výměna, a proto se pomaleji zbavujeme škodlivin.  U akné se zaměříme na očistu jater, pročištění od plísní, bakterií a parazitů. Z bylin patří mezi účinné pýr, lopuch, řebříček, pampeliška, kopřiva, dále gemmoterapeutikum z olše a jalovce. Na potírání můžeme využít mast z kalísie. Při hnisajících aknózních stavech použijeme mast z olše. Předpokladem zdravé pleti je pak též užívání šetrných čisticích přípravků vyráběných z bylin nebo přírodních surovin.

Podobně jako akné se v zimě ozývají také opary. Většina z nás má viry oparu v sobě, projevují se však až při oslabení organismu, velké zátěži nebo nachlazení. V boji s opary je nejlepší prevence. To znamená posílení organismu dostatkem vitamínů a spánku. V prevenci i při řešení již vyskytlých oparů můžeme též využít bylin, které mají protivirové a antibakteriální účinky. Patří mezi ně eleuterokok, vrba, extrakt ze semen grepu. Na vnější použití je hodně využívaný olej s koncentrátem z grepového semínka. Opar pravidelně potíráme 2x až 3x denně extraktem z grepu.

Zdroj: Naděje


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na doporučení mé známé jsem zkoušela Atopos krém s konopným olejem, zabírá mi na šupinatou kůži.
Obrázek uživatelky
profil
Přečetla jsem si tady vaše doporučení na konopnou kosmetiku Atopos a teď už s váma můžu jen souhlasit, měla jsem šílený ekzém, svědilo to a konopí v kosmetice ATOPOS mi na to fakt pomohlo, super je ten zklidňující krém, díky za radu a doporučuji dále.
Obrázek uživatelky
profil
Jako na uklidnění a zvláčnění pokožky výborná kosmetika Atopos,používám denně. O tom opravdu žádná, že je výborná. Jsem naprosto spokojená. Samozřejmě atopii nevyléčím, ale aspoň zklidním a zvláčním, aspoň trochu si ulehčím. Třeba ošetřující mléko používám po koupeli, obsahuje panthenol, tak je ihned poznat to zklidnění.
Obrázek uživatelky
profil
kosmetiku Atopos mám doma taky, a určitě ji mohu jen doporučit.. na mírnění projevů atopie je senzační
Obrázek uživatelky
profil
člověk o sebe musí dbát i v zimě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles