Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akorát ty banány?

19. 05. 2020 | Česká republika
Nejspíš se vám také stává, že nechtěně zaslechnete cizí rozhovor. Slušné vychování sice velí, že nemáte poslouchat, ale ono to prostě někdy nejde neslyšet.
A tak ke mně dolehla slova „...neměli jsme se sice tak dobře jako na Západě, ale hlad jsme neměli. Akorát se nemohlo cestovat a nebyly banány.“ Asi nemusím dodávat, že se jednalo o hodnocení 40 let vlády komunistů v českých zemích.

Nevím, nakolik autor myslel svůj výrok vážně, ale ve mně vzbudil značnou nevoli. O to větší, že se tak stalo ve chvíli, kdy mi, obrazně řečeno, ještě nezaschlo bláto na pohorkách z dalšího krušnohorského putování po pozůstatcích komunistických pracovních lágrů, určených převážně pro politické vězně. Míst, která toto hanebné období velmi dobře ilustrují. Nacházely se například i na Příbramsku nebo u Horního Slavkova, ale nejznámějším místem pro uranové tábory se stal Jáchymov.

Pracovních táborů bylo v okolí Jáchymova celá řada, Vykmanov, Mariánská, Vršek, Eliáš, Rovnost, Svornost, Bratrství, Nikolaj... Fungovaly především v padesátých letech (zhruba mezi roky 1949-1961). Místa plná utrpení a silných lidských příběhů. 
Po zrušení tábora byly obvykle veškeré stavby odstraněny a prostor urovnán buldozery, aby zmizely jakékoliv připomínky.

Část štol dolu Bratrství slouží od roku 1974 jako úložiště jaderných odpadů, v případě tábora Rovnost bylo jeho území rozparcelováno a rozprodáno pro stavbu rekreačních objektů. 
Lidé, čas a příroda udělaly své, a tak dnes můžeme v terénu nalézt obvykle jen betonové základy budov. I ty brzy zarostou a zmizí nám z očí, ale nikdy by neměly zmizet z naší mysli. 
Pokusem o připomenutí této smutné kapitoly naší historie je Naučná stezka Jáchymovské peklo. Na jednu její část, do bývalého tábora Svornost, se nyní podíváme.
Svornost je nejslavnější z jáchymovských dolů, jedinečný po mnoha stránkách. Je, jako jediný v Česku, v provozu od roku 1530 dodnes, a zároveň prvním a nejstarším uranovým dolem na světě. V průběhu staletí se zde těžily stříbrné rudy, kobalt, uran. V dnešní době se využívá radioaktivní pramen pro potřeby lázní.
Původní název Konstantin byl ještě v průběhu 16. století změněn na Einigkeit (Svornost). Nemá tedy nic společného s Francouzskou revolucí, šlo o připomenutí urovnání sporu dvou těžařů.
I tak se nám určitý odkaz na Francouzskou revoluci nabízí, neboť kromě dolu Svornost nalezneme v okolí Jáchymova i bývalé doly Rovnost a Bratrství. Jak uvedeno výše, i u nich byly pracovní tábory. Tedy Rovnost - Svornost - Bratrství. Kampak se ale poděla Volnost? To už by byla moc velká ironie, že.
Před dvěma lety se nám podařilo do dolu Svornost sfárat, viz článek Dole v dole aneb půl kilometru pod zemí, tentokrát zůstaneme na povrchu a vydáme se kolem těžní věže vzhůru po žluté turistické značce. Pod námi v údolí zůstává Jáchymov a na úpatí kopce Štola č. 1 spadající pod Sokolovské muzeum (v sezoně možnost návštěvy štoly).

Kraj lesa „zdobí“ první ze strážních věží a dvojitý plot z ostnatého drátu. Můžeme pokračovat stále po žluté značce, ale abychom nevynechali podstatnou zastávku, je lepší odbočit po neznačené lesní cestě vpravo. Podle mapy by právě tudy měla jít NS Jáchymovské peklo, ale v terénu - zcela nepochopitelně - značení i jakákoli směrovka k této památce, chybí.
Po zhruba 160 metrech přicházíme na jedno z nejdůležitějších míst naučné stezky, k replice  tzv. Mauthausenských schodů. Respektive jejich části - tento koridor mezi dolem a táborem původně sahal až do údolí. Před jeho vybudováním chodili vězni dnes již zaniklými ulicemi s obytnými domy, ale kontakt vězněných s civilními osobami nebyl žádoucí. Zhruba 260 kluzkých schodů ve velmi svažitém terénu museli vězni každodenně vystoupat po těžké směně. Branami a strážními věžemi ohraničené a plotem z ostnatého drátu lemované schodiště sloužilo nejen ke kontrole a počítání vězňů, ale například i pro dopravu pitné vody, protože tábor nebyl napojený na vodovod.
V září 1950 byli v těchto místech při pokusu o útěk zastřeleni dva vězni Rudolf Kindl (21) a Ilja Stalev Chubenov (28). Jejich těla byla do druhého dne ponechána u paty schodiště jako varování pro ostatní vězně. Pro koridor se poté začal používat název Schody hrůzy. 
Vystoupali jsme na úzkou náhorní plošinu, a vstupujeme symbolickou bránou s nápisem PRACÍ KE SVOBODĚ. Slovo symbolický je důležité, protože původní brána stávala v místě dnešní vodárny a dvojitý plot z ostnatého drátu nedosahuje 2,5 metru kvůli vedení vysokého napětí. 
Pro představu zde bylo vybudováno částečné oplocení tábora a dřevěné strážní budky, jaké stávaly v rozích a uprostřed a byly vybaveny reflektory a kulomety. 
Při rekonstrukci prostoru došlo k odkrytí táborové korekce.  Doporučuji vstoupit. Vlhká vybetonovaná díra v zemi je nejlepší místo k úvahám o tom, čeho je člověk schopen ve jménu jakékoliv ideologie...

Je zarážející kolik lidí neví, co znamená slovo „mukl“, co byla Věž smrti či Jáchymovský (nebo též ruský) autobus. A kolik osobností, které prošly jáchymovským peklem dokážeme vyjmenovat?  Nebo budeme předstírat, že se vlastně nic nedělo.  Akorát nebyly ty banány...

Na závěr musím zopakovat, že naše putování se tentokrát týkalo pouze oblasti Jáchymovska. Pokud chcete vidět autenticky dochovaný vězeňský areál, navštivte Památník Vojna Lešetice u Příbrami. 

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Akorát ty banány?:

Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
Akorát ty banány?
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Díky za tento článek.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík Moc pěkně napsané! Viděla jsem o tom před pár lety nějaký dokument, sami jsme v Jáchymově a okolí také byli. Manželův děda měl bohužel za komunistů osobně "tu čest" se tam jako politický vězeň dostat. Stálo ho to podlomené zdraví a později i život. Nechápu, kolik je do dnešních dnů mezi námi důchodců (včetně opravdových pamětníků!), kteří se hrdě hlásí ke komunistům a popisují, jak jsme se vlastně za nich měli dobře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Lidé velmi a rychle zapomínají. Často slýchám jak za komoušů bylo lépe. Hmm.. jak komu.. A máme je tady zase, kolik zla napáchali, kolik krve mají na rukou? A stále na ně mnozí nemohou zapomenout. Máme se moc dobře, važme si toho,že máme svobodu, která je tak křehká.
Děkuji za pěkný článek, děkuji, že jsou lidé, kteří se umí dívat kolem sebe.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles