Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aktivní životní styl

30. 09. 2015 | Péče o tělo
Také patříte do skupiny těch, které pojem „aktivní životní styl“ děsí a představa zpoceného těla vás opravdu nenaplňuje nadšením? Přesto asi víte, že pohyb je pro vás důležitý a možná už si o něj vaše tělo i samo říká. Pak máme přímo pro vás několik tipů, jak si zajistit zdraví, aniž byste nutně museli vypustit duši z těla.

Příchod moderních technologií do našehoživota s sebou vždy nese dramatické změny v životním stylu téměř každého z nás. To na jednu stranu přináší zjednodušení pracovních úkonů  avíce volného  času, na stranu druhou však způsobuje úbytek fyzické práce, a tím i pohybu. Po milion let zakotvený předpoklad aktivního hledání potravy je tedy pro nás dnes už přežitkem. To se však odráží na stavu naší tělesné stránky.

Pohyb je pro tělo nezbytný

Nezáleží na tom, na jaké úrovni fitness jste, začlenění pohybu do vašeho života bude mít zásadní vliv na vaše fyzické i psychické zdraví. Pokud nevíte, kde začít, Samantha Clayton doporučuje pohyb alespoň 30 minut pětkrát týdně. Zdá se vám to hodně? Samantha totiž do pohybu zahrnuje jakoukoliv fyzickou aktivitu, ať už se jedná o ranní běh nebo obyčejnou procházku domů z práce.

Aktivní životní stylNáš tip: pořiďte si krokoměr! Budete tak vždy vědět, kolik kroků ujdete a kolik kalorií spálíte. Příjemná procházka v babím létě vám pročistí hlavu po práci, zlepší svalový tonus, kardiovaskulární systém a zvýší energetický výdej. A navíc – při pohybu dochází k uvolňování endorfinu, hormonu štěstí a dobré nálady!
Nezaručíme vám, že se při fyzické aktivitě ani trochu nezapotíte, ale můžete předcházet nepříjemným dopadům náhlého zvýšení fyzické aktivity, jakými jsou bolest svalů, únava či silnější pocit hladu. Samantha Clayton doporučuje všem, kteří ještě nemají zařazený pravidelný pohyb ve svém režimu, začít pomalu, vaše tělesná schránka si nejprve musí zvyknout na změnu.


Pohyb je především zábava

Při cvičení je velmi důležité volit pohybovou aktivitu, která vás bude bavit. Není nic horšího, než se denně nutit do něčeho, co je proti vaší vůli. Tak proč to dělat právě v případě, kdy jde o vaše vlastní tělo a vaše zdraví? Procházky v babím létě doprovázené barevnou podzimní přírodou budou jistě bavit i ty méně aktivní. Cyklovýlety s volitelnou časovou náročností jsou vhodné pro celou rodinu. Hodiny taneční průpravy nebo náročnější tance zase pomohou k ladné chůzi. Nové fitness trendy jsou naopak pro ty odvážnější a náročnější z vás.

Několik tipů, jak si sportem neublížit a zároveň zvýšit aktivitu:

•    Protahujte svaly před cvičením i po něm. Kvalitní strečink je prevence bolavých svalů.
•    Zvyšte denní míru aktivity tak, že omezítepoužívaní auta, a eskalátory si raději vyšlapejte po svých. Nezanedbatelný vliv má také práce na zahrádce, ale i pobíhání za dětmi, což je mnohdy náročnější než 30 minutový jogging v přírodě.
•    Do svého životní stylu přidejte 30minutový pohyb a postupně zvyšujte jeho pravidelnost i délku. Tělo má totiž tendenci si na pohyb časem zvyknout.

Několik dobrých rad, jak během dne rozproudit energii a protáhnout si tělo:

•    Dvakrát denně rychlá 5minutová chůze (například na MHD či do práce)
•    5x týdně zapojte hýždě a stehna prováděním 20 dřepů (pamatujte, že kolena nesmí při podřepu překročit špičky chodidel, jděte tak hluboko, jak vám jen tělo dovolí)
•    20 sklapovaček každé ráno nastartuje váš den

A nejdůležitější rada na závěr: Vždy poslouchejte své tělo, nikoliv však svoji lenost. Snažte se posouvat své limity a dávat tělu nové a nové výzvy, avšak ne do takové míry, že riskujete zranění či budoucí nechuť kesportování a aktivnímu životnímustylu.

Neváhejte a začněte s pohybem už dnes!

Zdroj, foto: Herbalife


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
v práci mám pohybu dostatek,tak jsem ráda,jak si aktivně spočnu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles