Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akupunktura – místo setkání východu a západu

13. 10. 2010 | Péče o tělo

Akupunktura, tisíciletá léčebná metoda, spočívá v aktivaci léčebných procesů člověka užíváním jehel. „Acus“ z latiny znamená jehla, „punctare“ znamená napichovat. V praxi pak jde o zavádění tenkých (nejčastěji 0,25 mm v průměru) kovových jednorázových sterilizovaných jehel, do lidského těla. Jehly se zaváděj do určitých míst na těle, kterým se říká akupunkturní body.


Historie akupunktury sahá do mladší doby kamenné, kdy se dle nálezů na želvích krunýřích soudí na užívání kamenných úlomků, kostí zvířat, později se objevily i kovová bodla. Trojice mýtických císařů (neb přímé záznamy chybí) – Fu-si (2852-2737př.n.l.), Šen-nung (2737-2697př.n.l.) a Chuang-ťi (2697-2597) založila základy tradiční čínské medicíny – Fu-si stran akupunktury, Šen-nung stran fytoterapie a Chuang-ťi stran základního kánonu, Chuang-ťi Nej-ťing (Vnitřní kniha žlutého císaře). Prvním dochovaným dílem o užívání akupunkturních drah v léčbě je Cu-pi š-i maj-ťiou-ťing (Kniha moxibusce jedenácti jinových a jangových drah) z roku 770 př.n.l. 


kvetV souvislosti s jiným konceptuálním pohledem tradiční čínské medicíny (jejíž součástí je léčba akupunkturou) a medicíny západní (ještě stále postavené na principu descartovského paradigmatu mechanického těla a oddělené duše) je potřeba zvažovat, jak chápeme a používáme pojmy „zdraví“ a „nemoc“. Co to vlastně je zdraví? Zkuste si odpovědět na tuto otázku sami pro sebe a zkuste pak přemýšlet nad následujícími větami.


Cílem léčebného procesu během akupunktury je návrat organismu do stavu homeostázy. Tak moderně dnes říkáme „schopnosti udržovat stabilní vnitřní prostředí, které je nezbytnou podmínkou fungování a existence, i když se vnější podmínky mění“. Stabilní vnitřní prostředí je však v každém okamžiku dynamický stav. Dynamika byla popsána ve staré Číně v pojmech jin/jang. Ta jin je pojem pro popis stavu, který se projevuje chladem, klidem, nocí, ženou, vnitřkem, spodkem. Ten jang je pojem pro stav tepla, aktivity, dne, muže, zevnějšku, hořejšku.


A jejich vzájemnou interakcí vznikají životní projevy, kterým se v Číně dodnes říká „čchi“. Za optimálního stavu je jin i jang v situaci vzájemné rovnováhy – nepřevažuje ani teplo, ani chlad, ani klid, ani aktivita – vše je přítomno a vše se proměnlivě objevuje v čase a prostoru. Akupunktura navrací „optimální stav“ mezi jin a jangem, respektujíc potenciální změny. Život beze změn je smrt. Život se projevuje pohybem, změnou stavu, střídáním protikladů. Akupunktura v pravém slova smyslu je „návrat ke vnímání dynamických změn a nacházení smyslu v následování těchto změn“.


Dle teorie tradiční čínské medicíny je lidské tělo protkáno sítí drah, kterým se říká meridiány (=akupunkturní dráhy), ve kterých se odehrává tok čchi, nepřesně česky překládáno jako „energie“. Energie má v těle vždy funkční účel,tzn. že zprostředkovává komunikaci mezi různými částmi těla, především pak vnitřními orgány. Představme si to jako síť cestiček, cest a dálnic, po kterých proudí automobily, vlaky, autobusy. To proudění je neustálé, bez začátku a konce, jenom se v průběhu dne (roku, života) mění jeho zákonitosti.


lesNo a dejme tomu, že na dálnici D1 se stane nehoda. Nejen, že to v místě nehody vypadá hrozně (spousta bolesti, neštěstí, policie, sanity, hasiči), ale naruší se tím provoz celé dálnice (zaktivují se všechny orgány v těle svou metabolickou snahou situaci zvládnout), v návaznosti na tom provoz na všech zúčastněných silnicích, dozví se o tom tisk a prostřednictvím tisku a internetu i každý občan této republiky (je o situaci informován mozek).


Tak takhle to vypadá, když se na nějaké akupunkturní dráze objeví potíž, které říkáme blokáda. Blokáda se nejčastěji projevuje jako bolest. A cílem akupunktury je přesně to, co dělá ta policie, hasiči, zdravotníci- odstranit závadu (blokádu) na silnici, aby zase mohla „doprava“ proudit. Jehla zavedená do speciálního místa, kterému se čínsky říká „studánka, otvůrek“ je tím médiem, které může celou nešťastnou situaci změnit. (Ony „studánky“ existují v těle ne proto, aby do nich lékař zapichoval jehly, ale aby prostřednictvím nich mohl člověk více komunikovat s okolím - přírodou).


Správně zvolená kombinace bodů po nějaké době rozpustí onu blokádu a vše začne zase proudit tak, jak má. Tím se vyléčí příčina nemoci (kombinací bodů se nejen rozpouští blokáda, ale i situace, která k blokádě vedla) a nastolí se rovnováha. Ona rovnováha je však velmi dynamická a závislá na mnoha faktorech, a tak nezmění-li se v chování člověka něco podstatného, tak se může zase blokáda (bolest, dopravní zácpa, chaos) vrátit.


Zdroj: Čínská medicína.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moje kamarádka zhubla po akupunktuře skoro deset kilo a moc ji to sluší. Měla nadváhu před otěhotněním a po porodu jí nic jiného nepomohlo. Teď vypadá líp, než před otěhotněním Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavne vedlajším učinkom
Obrázek uživatelky
profil
nedoverujem tomu
Obrázek uživatelky
profil
mi pomohla Smajlík Smajlík odstranit bolesti ruky, se kterýma si klasická medicína nevěděla rady Smajlík a fakt NIC nepomáhalo!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles