Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akupunktura v praxi

16. 10. 2010 | Péče o tělo

A jak vypadá akupunktura v praxi? Lékař (či jiný terapeut) -specialista na tradiční čínskou medicínu (TČM), odebere anamnézu (popovídá si o všem důležitém ve vztahu k nemoci a rozvaze o ní podle pravidel čínské diagnostiky), pacienta si poslechne (jeho hlas, dech), provede pohmat (pulsu, akupunkturních drah, těla), vyšetří pohledem (barva obličeje, útvary na kůži, jazyk). Poté se pacient ve většině případů položí na lůžko.


Terapeut zvolí body (dle potíží pacienta, ročního období, konstituce pacienta) a jehly (dle užívané techniky), které po desinfekci kůže (není nutná v řadě případů) napichuje do těchto bodů. Vpich vypadá tak, že vbodnutí do pokožky může být cítit jako lehká vteřinová bolest, poté lékař jehlu zasunuje do tkáně tak hluboko, aby se „dotknul čchi“, což může být pacientem vnímáno různě – nejčastěji jako pocit trnutí, tíhy, tepla, elektrického proudu, tlaku, rozpínání.


prirodaPoté, co se jehla octne na správném místě ve správné hloubce, provede lékař techniku (doplňující, vypouštěcí) dle charakteru nemoci a ponechá jehličku na místě. Doba ponechání jehly je různá – od 10 do 40 minut. Na jehlu se může připojit elektroterapie nebo moxa (pelyňková cigareta prohřívající jehlu). Po skončení předepsané doby se jehla vytáhne z těla. Po vytažení se někdy může objevit drobné krvácení v místě vpichu, u některých diagnóz je to dokonce vhodné. Hodinu po akupunktuře by se klient neměl sprchovat nebo koupat.


Léčí-li se obrna lícního nervu, pak hodinu po akupunktuře je nutné si napichovanou tvář chránit před průvanem, větrem, chladem. Po akupunktuře je možné se najíst kdykoliv. Před akupunkturou je dobré se vymočit, jíst je možné maximálně půl hodiny před akupunkturou, pak už je dobré nechat žaludek trávit. Jestli Vás zajímá, zdali mohou nastat nějaké komplikace, pak odpovídám ano. Protože jde o proceduru, při které jsou do těla vpravovány jehly, jsou obvyklé komplikace např. drobná krvácení s modřinkou v místě vpichu, bolestivost při vpichu, přetrvávání „bolestivého“ pocitu po vytažení jehly, pocit na omdlení při zavádění jehly.


Za více než 15 let mé praxe však měl pouze jeden pacient krátkodobý kolaps, při kterém na několik sekund ztratil vědomí. Nikdy se však tento stav neobjevil, byl-li pacient napichovaný vleže na zádech. Jiné nežádoucí reakce popisované ve světové literatuře jsem nikdy ve své praxi neměl. Není-li správně zvolená diagnóza stavu,pak akupunktura nepomůže – a to je hlavní nežádoucí efekt léčby. Zhoršení stavu jsem nikdy nezažil, i když je teoreticky možné, často na začátku léčby bolestivých stavů se bolesti přechodně zhorší.


Bolestivá akupunktura není – nicméně řada českých klientů užívá pro kontakt s vlastní energií pojem „bolest“. Napíchnutí bodu může vyvolat lehký nepříjemný pocit, nicméně během minuty by onen pocit měl úplně odeznít a měl by přetrvávat příjemný pocit uvolnění v těle i mysli.


V samotné zemi původu této metody, v Číně, se akupunkturou léčí prakticky všechny nemoci, které známe u nás, a které léčíme jinými prostředky. Neexistuje žádná nemoc, která by se nedala akupunkturou ovlivnit. Je však mnoho nemocí, které se samotnou akupunkturou vyléčit nedají. Je dobré vědět, že některé nemoci je lepší léčit s použitím čínských bylin (nebo jenom bylinami), a to hlavně ty, které jsou dané poruchou substancí - krve, tělesných tekutin, sekretů, kostí, šlach atd.


prirodaJe to tak proto, že akupunktura je výborná především na harmonizace koloběhu čchi v těle. Tudíž je výborná na všechny poruchy funkce orgánů v těle, počítaje v to i rozličné bolesti. Při léčbě substancí je akupunktura pomalá a je vhodné jí pomoci bylinami. Některé diagnózy je lepší léčit jenom bylinami - například kožní nemoci (neplatí stoprocentně); některé diagnózy je naopak výborné léčit především akupunkturou (například, ale ne výhradně bolestivé stavy, ochrnutí). V tradiční čínské medicíně je člověk považován od základu za bytost psychosomatickou, tak je vyšetřován a tak je i léčen. Tomuto přístupu se dnes říká celostní a je dobře, že se člověk konečně po tisíciletích doby temna považuje za bytost psycho-somato-spirituální.


Akupunktura, jako především regulační terapie, zasahuje na všech třech úrovních lidské bytosti. Její úspěšnost je vždy závislá na dvou faktorech – kvalitě terapeuta užívajícího tuto tradiční metodu a ochotě klienta na léčbě (sobě) spolupracovat. Akupunktura v naší zemi není placená pojišťovnou (byť existují vědecké důkazy o její účinnosti), sezení stojí od 200 do 600 Kč podle konkrétního terapeuta. V současné době je v České republice vyškoleno na IPVZ (Institut postgraduálního vzdělávání zdravotníků) asi 5000 lékařů. 


„Nemoci jsou stále složitější. Je nutné hledat sofistikovanější terapeutické přístupy, založené na sjednocování metod tradičních a moderních. Cílem musí být člověk, nikoliv nemoc.“


Zdroj: Čínská medicína.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pomáhá mi denně, mám ji v uchuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
neskúsila som ešte
Obrázek uživatelky
profil
mi pomohla tam, kde byla klasická medicína krátká Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle