Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Akvarijní rostliny pro začátečníky

26. 08. 2010 | Zahrádka

Setkávám se s tím v akvaristických prodejnách téměř denně. Na jedné straně neznalí zákazníci, kteří vybírají rostliny do akvárií podle vzhledu, na druhé straně prodavači, kteří  chtěji prodat vše a za každou cenu. Nezřídka proto v akváriích skončí rostliny naprosto nevhodné: náročné na světlo, náročné na stáří vody nebo dokonce určené do terárií.

Nejlepší je proto nakupovat rostliny známé a osvědčené, zvláště pokud s akvaristikou začínáte. Bohužel velkou nevýhodou našeho trhu s rostlinami je jejich pojmenování. Zatímco na akváriích s rybičkami obvykle najdete jejich české názvy, u rostlin to bohužel neplatí a prodavači se v českých názvech málokdy vyznají. Ba co víc, někdy se nevyznají ani v prodávaných rostlinách. Byla jsem svědkem toho, jak se prodavač snažil prodat zákazníkovi křídlatku (microsorium) jako kryptokorynu (cryptocoryne).  I když jde vzhledově o podobné rostliny, v životních nárocích už si tak podobné nejsou a tato na první pohled drobná záměna by pro obě skončila dřív nebo později fatálně.

Výborným řešením je nosit u sebe poznámkový blok s vypsanými názvy snadno pěstovatelných rostlin. Můžete si je pak sami na prodejně vybrat, nebo požádat prodavače o právě tyto druhy. Pokud si nejste jistí, jak který druh vypadá, vybírejte vždy rostliny v košíčku a s jmenovkou.

Začátečníkův atlas

Hygrophila

Do rodu Hygrophila – česky mokřanka,  patří velké množství různorodě vypadajících rostlin. Všechny se vyznačují výbornou snášenlivostí takřka všech druhů vody a nejsou náročné ani na obsah živin v půdě, ani na světlo. V neosvětlené nádrži vám ale neporostou ani ony. U nás bývá nejčastěji k sehnání Hygrophila difformis (mokřanka trojkvětá). Někdy se jí také říká indická vodní hvězda, podle uspořádání jejích listů. Za mírné přihnojování se odvděčí rychlejším růstem. Hygrophila polysperma (mokřanka mnohosemenná) se hodí především do větších akvárií, může totiž dorůst až 50 cm. Pravidelný řez ji omladí a zahustí její vzhled. Odstřižené stonky můžeme znovu zasadit. Podobné požadavky má i Hygrophila corymbosa (mokřanka vzpřímená).

Ludwigia repens

Zakucelka plazivá. Velmi dekorativní a u akvaristů velmi oblíbená rostlina. Její olivově zelené listy jsou na rubu purpurové. Intenzita červené barvy závisí na dostatku osvětlení. Pokud necháte rostliny vyrůst nad hladinu akvária, mohou vytvořit drobné žluté kvítky.

Microsorium pteropus

...čili hnědovka křídlatá. Vzhledem se podobá známější kryptokoryně, ale narozdíl od ní se nepěstuje zasazená v substrátu, ale připevněná např. vlascem na dekoracích v akvárium – mangrovníkových kořenech, jeskyních nebo kamenech. Narozdíl od většiny akvarijních rostlin dobře snáší i nedostatečné osvětlení.

Egeria

Častějšímu poddruhu Egeria densa (douška hustolistá) se občas říká argentinský vodní mor. Za tuto nelichotivou přezdívku vděčí své schopnosti rychle a vydatně růst. I když dorůstá výšky až 50 cm, hodí se i do menších nádrží, protože její stonky se rády vznášejí po hladině. Její růst je nutné regulovat až tehdy, pokud příliš stíní ostatním rostlinám. V obchodem se někdy můžeme setkat i s poddruhem Egeria najas.

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
rostlinek máme habaděj ...
Obrázek uživatelky
profil
na to sa necítim
Obrázek uživatelky
profil
máme taky .Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles