Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Alergie není konečný rozsudek, mnohdy ji lze léčit

14. 06. 2015 | Nemoci
Nepatříte náhodou mezi alergiky? Ta pravděpodobnost není malá, protože s nějakou alergií v současnosti bojuje zhruba každý třetí z nás. Naštěstí lze v řadě případů nejen mírnit její příznaky, ale také ji vyléčit.

Odborníci upozorňují na to, že alergie sice častěji vznikají v dětství, ale vypuknout mohou i kdykoliv v dospělosti. A jedním dechem dodávají, že není radno spoléhat na samoléčbu, ale je dobré vyhledat odborného lékaře. Když ten alergii potvrdí, musí přijít odpovídající léčba. Alergie totiž nepostihuje jediný orgán, ale jedná se o celkovou poruchu regulačních mechanismů imunitního systému. Pokud není nemocný včas zachycen a správně léčen, pak se může jeho alergie v čase postupně zhoršovat.

Představte si to tak, že například trpíte alergickou rýmou, což je poměrně častý příznak alergie, který lidé mnohdy nijak zvlášť neléčí. „Alergická rýma je chronické zánětlivé postižení horních dýchacích cest. Pokud ji lidé řeší pouze tak, že tlumí příznaky a nehledají s lékařem jejich skutečnou, může u nich alergický proces postupovat. A jelikož horní a dolní dýchací cesty jsou spojeny, často alergický zánět postupně zasáhne i průdušky,“ vysvětluje doc. MUDr. Petr Čáp, Ph. D.

Alergie není konečný rozsudek, mnohdy ji lze léčit„Alergie dýchacích cest se tak od lehkých forem, jako je alergická rýma, může až v polovině případů vyvinout do velmi nebezpečných, život ohrožujících astmatických záchvatů.“

Příznaky alergického zánětu dokážou leckdy tlumit léky, zvané antihistaminika. Mnohé z nich si můžete volně koupit v lékárně. Ta ale neřeší fakt, že alergický zánět postupuje dál a dál. Když není včas zachycen a rozvine se, musí lékaři předepisovat už silnější protizánětlivé léky – inhalační kortikoidy.

Žádné ze zmíněných léčiv ale nezasahuje do samotné podstaty alergie. Jedinou metodou, která to dokáže, je alergenová imunoterapie, jež je vhodná pro některé pacienty. „Alergenová imunoterapie umí zásadně ovlivnit alergický pochod, dokáže jej i zastavit. Je dostupná ve formě tablet, kapek pod jazyk nebo v injekcích,“ říká docent Čáp. Funguje to tak, že se do organismu v malých a pozvolna stoupajících dávkách dodává přesně ten alergen, na který je pacient alergický. Tělo se pomalu imunizuje a získává toleranci vůči konkrétnímu původci alergie.

Autorka: Mgr. Marta Duspivová


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles