Bílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chutiBílý a červený rybíz – zdravé ovoce výrazné chuti Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 17.08. 2017
Dnes má svátek Petra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Alpské ledovce

19. 01. 2011 | Evropa

Na světě najdeme dva typy ledovců – pevninské (tedy ty, které pokrývají celé pevniny nebo jejich významné části) a horské (ty najdeme v nejvyšších pohořích světa). Alpské ledovce patří mezi ledovce horské.

 

Jak alpské horské ledovce vznikly? Byly vytvořeny během poslední doby ledové, která ochladila světové klima před přibližně deseti tisíci lety. V té době sahal pevninský ledovec až na území České republiky a v jižnějších vysokohorských oblastech – tedy v Alpách – vznikly ledovce horské. Můžete si je představit jako velmi pomalé řeky ledu, které tečou z nejvyšších svahů rychlostí několika centimetrů až decimetrů za rok. Ledovce pod sebou a podél okrajů vydrolují okolní horniny a štěrk pak unášejí s sebou níže do údolí. V horních partiích ledovce sníh přispívá k jejich růstu, dole v nižších nadmořských výškách naopak odtávají a mizí v řekách.

 

Vlivem oteplování a nižšího množství srážek většina horských ledovců (a to nejen těch alpských) ztrácí na mohutnosti – taje. Dnes zabírají alpské ledovce plochu jen 2 % původního pleistocénního zalednění. K rychlému mizení ledovců dochází zejména v posledních 150 letech. Jsou však i výjimky. Například alpský Dachstein mírně roste – záleží na konkrétních přírodních podmínkách (i konkrétních letech).

 

Největším ledovcem Alp je 24 km dlouhý Velký Aletschský ledovec. Leží v Bernských Alpách a pokrývá plochu přes 100 km². Najdeme tady však také řadu menších ledovců – menších, ale neméně významných. Většina alpských ledovců je využívána k lyžování i v okrajových termínech sezóny. Kvalitní svahy však nabízejí zejména v zimě, kdy tvoří výborný podklad pro čerstvý sníh. Přes léto jejich povrch taje a lyžovat se na nich nedá, nicméně skalní příznivci lyžování se na nich prohánějí někdy již od září až do května. Ledovce místní využívají i k jiným atrakcím, jako například prohlídkám jejich nitra, kde může návštěvník vidět jednotlivé vrstvy podobné letokruhům stromů. Můžete také navštívit ledovcové paláce, bary a dokonce i pokoje s možností strávit zde noc – vyhloubené do jejich útrob.

 

Ledovce se neustále mění a jejich návštěva je pokaždé jiná. Prohlídka téhož místa s odstupem jen několika málo let může člověku nabídnout naprosto jiné zážitky. Jakoby ledovce byly živé. Rodí se, rostou, mění, vyvíjejí, zanikají a opět vznikají nové. Ale to vše se děje v jiných časových horizontech, než na jaké jsme zvyklí z našeho běžného života. Můžeme však zahlédnout alespoň zlomek jejich cesty a ještě si při tom užít skvělé lyžování!

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Alpy jsou nádhernéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Alpy sú určite jednotka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles