Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Amalgámové zubní plomby u těhotných

20. 02. 2018 | Těhotenství

OTÁZKA TÝDNE:

Domnívala jsem se, že se zubní plomby u těhotných už nesmí dělat z amalgámu. Můj zubař mi ale amalgámovou doporučil. Jak to tedy je?

ODPOVĚĎ:

Zubní amalgám nesmí být podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady používán při stomatologickém ošetření mléčných zubů, u dětí do 15 let a u těhotných a kojících žen, a to od 1. července 2018, s výjimkou případů, kdy to zubní lékař považuje za naprosto nezbytné z důvodu specifických zdravotních potřeb dotčeného pacienta.

Nařízení se musela přizpůsobit i naše legislativa včetně zákona o veřejném zdravotním pojištění. Dosud totiž pojišťovna v souladu se zákonem hradila (a nadále hradí) pojištěncům výplně stálých a dočasných zubů z nedózovaného amalgámu v rozsahu celého chrupu. Dále hradí v rozsahu špičáků včetně výplně ze samopolymerujícího kompozita, do 18 let věku i fotokompozitní výplně na stálých zubech v rozsahu špičáků včetně. Jiné typy výplně nebo uvedenou výplň v jiné lokalizaci si pacient hradí v plné výši sám.

Amalgámové zubní plomby u těhotnýchV souvislosti se zákazem používání amalgámu u dětí, těhotných a kojících žen musel být do úhrad z veřejného zdravotního pojištění zařazen jiný materiál pro zubní výplně u těchto skupin osob, aby i pro ně stále existovala alespoň jedna varianta ošetření zubního kazu plně hrazená pojišťovnou. Proto jsou (s účinností již od 1. 1. 2018) v příloze č. 1 zákona o veřejném zdravotním pojištění provedeny změny u úhrad výplní stálých a dočasných zubů – místo nedózovaného amalgámu pojišťovna hradí při ošetření dočasných zubů, u dětí do 15 let a u těhotných a kojících žen skloionomerní cement; není-li použití skloionomerního cementu možné z hlediska zdravotního stavu pojištěnce, je hrazena výplň z dózovaného amalgámu. U úhrady ošetření frontálního úseku chrupu do špičáků včetně se nic nemění.

Lékař tedy může těhotné ženě nabídnout plombu z amalgámu (po 1. červenci 2018 ji však podle evropského Nařízení smí použít už jen v naprosto nezbytných případech – viz výše). Z veřejného zdravotního pojištění může být od 1. 1. 2018 uhrazena při použití dózovaného amalgámu a pouze ze zdravotní indikace, kterou by lékař musel zdůvodnit.

Materiálů, jimiž je možno ošetřit zubní kaz, je tedy více. Záleží na tom, co pacientovi lékař doporučí a co si pacient vybere, třeba i s ohledem na cenu. Připomínáme, že lékař, který má smlouvu s pacientovou pojišťovnou, je povinen vždy mu nabídnout ošetření, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.
Další omezení amalgámu ve stomatologii má následovat od 1. 1. 2019 – bude možno používat už jen dózovaný amalgám. I tomu se bude muset česká legislativa přizpůsobit.

Zdroj: VZP


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Návštěva zubaře není levnou záležitostí. Přestože chodím na pravidelné prohlídky již několik let občas blombička je zapotřebí. Nemám pocit, že by pojišťovna přispívala. Není mi dostatečně jasné proč zdravotní pojištění hradí jak zaměstnanec tak i zaměstnavatel, když se platí nemalé částky při ošetření.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles