Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Amor a Psýché – pohádka zamilovaných ožívá nejen na svátek svatého Valentýna

13. 02. 2008 | Svátky
Svátek sv. Valentýna, ač nebýval „naším“ svátkem, se v posledních dvou desetiletích nenápadně vtírá do našich srdcí nebo aspoň povědomí. Odpověď na otázku, proč tomu tak je, je nasnadě – vždyť zima dokáže být tak nepříjemná a dlouhá! Jenom opravdový morous aspoň nepookřeje při pohledu na červeno – růžové ladění výloh, které se již pravidelně objevuje koncem ledna a rozveselí všudypřítomnou šeď.

Že neznáte celý příběh o Amor a Psýché?

Příběh o mladé dívce, do které se zamiloval bůh a která se s ním nakonec i přes svůj prohřešek spojila v božské lásce patří k oblíbeným legendám.

Amor a Psýché – svátek Sv. Valentýna Ze tří králových dcer byla ta nejmladší, Psýché, bezpochyby nejkrásnější. Její nedostižná krása byla tak věhlasná, že ze všech stran přicházeli lidé, aby obdivovali tuto dívku, která byla svůdnější než Afrodita. Zakrátko začala bohyně na její proslulost žárlit. Přesto Psýché, kterou se neodvážil nikdo požádat o ruku, trpěla samotou. Až se jednoho dne její zneklidněný otec rozhodl požádat o radu věštírnu. Odpověď na něj dopadla jako popravčí sekyra. Dívku, kterou oblečou do smutečních šatů, musejí v průvodu zavést na skálu a tam ji zanechat samotnou.

Král a královna byli zdrceni, ale věštba hovořila jasně. Když zůstala Psýché sama, zvedl se vítr a zanesl ji na mýtinu, na které se tyčil velkolepý palác se zlatým sloupořadím a mramorovými stěnami. Okouzlená Psýché vstoupila do domu. Jak procházela místnost po místnosti, ozval se hlas, který se jí dal plně k službám a nabídl se, že slní každé její přání. Psýché nemohla uvěřit svým očím. Celá armáda neviditelných služebníků, sluhů jejího manžela, byla připravena jí sloužit. Manžel uléhal na lůžko po jejím boku pod rouškou temnoty a zůstával jen do úsvitu. Přicházel každou noc a nikdy jí nedovolil, aby na něj pohlédla. Psýché začala muže, kterého znala jen podle hlasu, milovat.

Amor a Psýché – svátek Sv. Valentýna Jedné noci ho požádala, aby jí dovolil vrátit se do města k rodičům, kteří ji pokládali za mrtvou. Podlehl snažným prosbám své manželky, ale žádal ji, aby o něm zachovala naprosté mlčení. Se skvělými dary se Psýché vrátila domů. Vyprávění o kouzelném paláci ihned probudilo zvědavost jejích sester, které chtěly za každou cenu zjistit jméno manžela. Psýché se uchýlila ke lži, ale nikdo jí nevěřil, a tak musela nakonec přiznat, že ve skutečnosti svého manžela nezná. Závistivé sestry jí našeptávaly, že osoba, která se schovává, nemůže být člověk, ale netvor. A Psýché se dala přesvědčit. Po svém návratu do paláce počkala, až její manžel usne, aby si ho ve světle lampy prohlédla. Byl to překrásný mladík Amor, bůh lásky a Afroditin syn. Zatímco ho Psýché pozorovala, Erós Amor se probudil a přísně ji vyplísnil. Pak se rozplynul. Psýché byla zoufalá. Bloudila zemí a všude hledala svého miláčka. Obrátila se na všechna božstva, ale chorobně žárlivá Afrodita ji zajala jako svou otrokyni a vystavovala ji těm nejhorším zkouškám.

Nicméně Amor ji stále miloval. Přilétl jí na pomoc, odnesl ji na Olymp a požádal nejvyššího bohy Dia, aby jí daroval nesmrtelnost. Zeus poté, co zklidnil Afroditin hněv, vyslyšel Amorovu prosbu a dovolil milencům, aby spolu žili navždy.

Zdroj: ConPro

ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
aktuálne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aktuálne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aktuálne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aktuálne Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tenhle příběh neznám, ale moc hezké.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles