Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Amsterodam

4. 09. 2015 | Evropa

Amsterodam je hlavní město Nizozemska a zároveň největší město státu. Ale nesídlí v něm parlament, vláda ani královská rodina. Tyto instituce jsou ve městě Den Haag. Amsterodam leží na řece Amstel a je známý svými kanály (grachty), mnoha památkami, muzei, galeriemi, je zde i několik parků a jízdní kola vidíte na každém kroku. Legálně zde můžete nakoupit lehké drogy a projít se čtvrtí červených luceren. A pokud řeknete, že jste v Holandsku, tak na vás lidé budou koukat dost nesouhlasně, protože tento název nemají rádi. Oni žijí v Nizozemí a jsou Nizozemci.

Celé město je vlastně postaveno na vodě. Budovy stojí na pilotech mnohdy i několik desítek metrů dlouhých. Domy jsou úzké a vysoké se starými strmými schodišti. Aby nenastal problém při stěhování nábytku nebo zboží do obchodů, má každý dům ve štítu hák. Pomocí kladky se vše do domu vytáhne a nastěhuje okny, která jsou poměrně široká. A pokud vlivem vlhka některá budova popraská nebo se nakloní, tak praskliny a vzniklé otvory prostě ucpou a je hotovo. Je to zvláštní, ale prý jim tam zatím žádný dům nespadl. Hlavním dopravním prostředkem je zde kolo. Ta uvidíte všude, třeba jen tak opřená o zábradlí nebo celá parkoviště. Cyklisté mají vždy přednost před chodci. Na běžnou přepravu po městě lidé používají kola obyčejná – pro nás už asi nepoužitelné rachotiny. Dají se tu ale koupit i pěkná, kvalitní a drahá kola.

AmsterodamPamátek a míst, která stojí za to navštívit, je zde mnoho a jeden den by na prohlídku všeho asi nestačil. My jsme si podle mapky naplánovali trasu městem a prohlédli si jen některé z nich. Napíši zde pár zajímavostí, které musíte v Amsterodamu navštívit.

Onde Kerk (Starý kostel) je nejstarším kostelem v Amsterodamu a zároveň i nejstarší budovou celého města. Jde o majestátní gotickou stavbu s lomenými okny typickými pro tento styl. Nyní u střechy kostela postavili plošinu, která slouží jako rozhledna s kavárnou. Je sice hezké, že to přiláká turisty, ale myslím si, že to ke kostelu nepatří. Tento kostel najdete uprostřed čtvrti Red Light District (Čtvrť červených luceren). V Holandsku to ale zas tak moc neřeší. Waag (Váha) vypadá jako hrad s věžičkami. Tato váha byla postavena v patnáctém století jako součást městského opevnění. Vážilo se zde zejména těžké zboží jako například dělové koule nebo lodní lana. V blízkosti je trh s různými potravinami většinou domácí výroby.

Dam je nejstarší náměstí ve městě. Najdete zde Královský palác a Nieuve Kerk  (Nový kostel), kde se korunovali nizozemští králové a královny. Také je zde památník obětem druhé světové války a Muzeum Madame Tussauds (druhé největší muzeum voskových figurín na světě). Kousek od náměstí stojí Westerkerk (Západní kostel), kdysi největší protestantský kostel na světě. Údajně zde byl pohřben Rembrandt. Ještě než dojdete ke kostelu, je z mostu vidět malý betonový trojúhelníkový výběžek do řeky – pomník homosexuálů, kteří byli během války týráni a popraveni. Když obejdete kostel dokola, nemůžete minout sochu Anny Frankové. To je židovská dívka, která se v nedalekém domě skrývala za války a popisovala život ve strachu z prozrazení. V domě je nyní Muzeum Anny Frankové a je zde možné koupit její knihu „Deník Anny Frankové“ v mnoha jazycích. Begijnhof (Dvůr Bekyní) je dodnes útulkem pro neprovdané katolické ženy. Celý areál asi čtyřiceti domů a parku vznikal od poloviny čtrnáctého století a je nádherný.

Cestou k hlavnímu nádraží jsme objevili Muzeum hašiše, marihuany a konopí a Muzeum erotiky – prý je zde možné fotografovat. Central Station (Hlavní nádraží) je moc hezká majestátní budova podobná Rijksmuseum (Národní muzeum). Což je největší muzeum v Nizozemsku a jsou zde expozice o nejslavnější éře země. Kousek od muzea nepřehlédnete známý nápis I AMSTERDAM, který byl původně zhotoven na nějakou výstavu. Lidé si ho tak oblíbili, že tu zůstal. Pořád je kolem tolik lidí, že nejde ani hezky vyfotografovat. Na dohled odsud je Van Goghovo museum. Navštívit byste měli také Flower Market (Květinový trh). Najdete zde nejrůznější druhy rostlin všech možných barev, tvarů a velikostí. Květiny jsou živé, sušené, látkové i dřevěné. Samozřejmě i semínka a cibulky si můžete koupit a vše, co souvisí se zahrádkou.

Po prohlídce města jsme ještě absolvovali asi hodinovou projížďku vyhlídkovou lodí po grachtech. Neplatí zde žádná pravidla, takže pokud se potkají dvě lodě v úzkém prostoru, musí se dohodnout, která vycouvá. Tyto amsterodamské kanály pocházejí ze sedmnáctého století a jsou zapsané jako památky světového kulturního dědictví UNESCO. Ještě se zmíním o coffeeshopech. Jsou to obchůdky, kde nizozemské úřady tolerují prodej a konzumaci lehkých drog. Prodej tvrdých drog a alkoholu je zde přísně zakázán. Ale i v různých krámcích po celém městě můžete koupit potraviny s příměsí konopí.

Určitě stojí za to Amsterodam navštívit. Zdejší život je úplně jiný než u nás. Lidé většinou tak nespěchají a jsou usměvaví. Možná i proto, že jejich vláda je tolerantnější k nějakým výstřelkům a dokáže mít vše pod kontrolou.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Amsterodam:

Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
Amsterodam
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěknéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě pěkná cesta..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles