Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Antiperspirant nebo deodorant? Jak si je vybrat

1. 05. 2020 | Péče o tělo
Při nákupu často nerozlišujeme, zda kupujeme přípravek proti pocení – antiperspirant – nebo pro ovlivnění tělesného pachu – deodorant. Až 40% deodorantů na trhu EU pokládají spotřebitelé za antiperspiranty.


Jak působí antiperspirant


Principem účinku je reakce solí obsažených v potu, které působí s antiperspiračními látkami za vzniku gelové zátky. Ta omezuje uvolňování potu na povrch pokožky. Jedná se o zcela bezpečnou vlastnost, protože výsledkem působení je krátkodobé snížení činnosti potní žlázy, která čeká, až se její vývod postupně uvolní.

Podpaží představuje hlavní místo aplikace antiperspirantů i deodorantů.

Antiperspirant nebo deodorant?Proč pot zapáchá a jak tomu předejít


Protože významnou složkou potu jsou tuky, které jsou na povrchu kůže rozkládány některými bakteriemi, vzniká často nepříjemný zápach. Moderní antiperspiranty i deodoranty využívají šetrné antimikrobiální látky, které brání množení těchto bakterií a omezují pach potu.

Omezení pocení antiperspiranty je bezpečné


V některých diskuzích se objevuje výtka, že omezení pocení na jednom místě vede k zvýšení pocení na jiném. Toto tvrzení není pravdivé. Antiperspiranty se nanášejí přibližně na 1% povrchu pokožky těla. Jak upozorňují odborníci, tak malá plocha nemá schopnost jakkoli ovlivnit pocení na dalších místech. Dokonce ani při injekční aplikaci botulotoxinu A na větší ploše, než se používají antiperspiranty, nenastává zvýšení pocení na neošetřených plochách.

Nadměrné pocení může představovat i společenský problém.


Hliník v antiperspirantech


poceníŘada solí hliníku má velmi dobrou schopnost regulovat pocení. I proto jsou dosud nejčastěji používanými aktivními látkami v antiperspirantech. Hliník je v některých studiích spojován s rozvojem určitých zdravotních rizik. Na druhé straně příjem hliníku z antiperspirantů je pro člověka zanedbatelný. Hlavní poradní odborný výbor Evropské komise pro bezpečnost spotřebitelů SCCP ve svém stanovisku z roku 2014 nenašel vztah mezi používáním antiperspirantů s hlinitými solemi a konkrétnímrizikem pro zdraví člověka.

Antiperspiranty s deodoračním účinkem


Zákazníci stále častěji vyslovují požadavek, aby přípravky, které působí proti pocení, také neutralizovaly tělesný pach. Toho lze dosáhnout například kombinací ingrediencí s antiperspiračním účinkem s některými látkami, které na sebe váží – adsorbují – nebo pohlcují – absorbují – složky potu. Mezi takové látky patří jílové minerály, jako je bentonit nebo hektorit.


Vůně antiperspirantu i deodorantu by měla být neutrální


Je důležité, aby vůně antiperspirantu nenarušovala další parfemaci pokožky. Současně vůně antiperspirantů nesmí vyvolávat po kontaktu s potem negativní pachový vjem. I v této oblasti jsou antiperspiranty i deodoranty před uvedením na trh testovány.

Jak často používat antiperspiranty


Zákazníci touží po přípravcích, které nanesou jen jednou denně a jejich účinek přetrvá, pokud možno, 24 hodin. I když účinek antiperspirantu může být dlouhodobý, jeho intenzita se postupně snižuje. Za bezpečné a účinné použití je možné označitaplikaci 1 až 2 krát denně.

Na kterých místech pokožky antiperspiranty používat


Hlavním místem použití je pokožka v podpaží. Zvýšené pocení se může projevovat
i pod prsy, v tříslech nebo na vnitřní straně stehen. Některé antiperspiranty lze
používat na na dlaně a plosky.

Sprej nebo roll-on?


Sprejové antiperspiranty se snadno a rychle nanášejí. Na druhém straně roll-on
antiperspiranty umožňují přesnější nanášení na potřené místo. Je nezbytné počítat
s tím, že sprejové antiperspiranty či deodoranty jsou zpravidla plněny hořlavým
hnacím plynem.


Výběr zda ve spreji nebo roll-on záleží na osobních preferencích a zvyku.


Zdroj, foto: SynCare



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !