Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Aromaterapie a děti

24. 04. 2015 | Vývoj

Aromaterapie je pojem, který v dnešní době rozhodně není ničím neznámým. Naopak: v době návratu k přírodě si získává stále více příznivců. Aromaterapie jako léčba pomocí vůní je jeden z druhů alternativní medicíny.

Rostliny obsahují těkavé látky – éterické oleje. Najdeme je v jejich kořenech, listech, květech, semenech, kůře stromů... Éterické oleje vybraných rostlin aromaterapie využívá k posilování rovnováhy organismu po psychické i fyzické stránce nebo jako podpůrnou léčbu u řady onemocnění. Pro aromaterapii se využívají rostlinné oleje (sezamový, mandlový, olivový a jiné), do kterých se přidávají aromatické olejové esence. Součástí aromatických preparátů mohou být i další látky jako například kakaové máslo, včelí vosk a další. Éterické oleje určené pro aromaterapii by měly být co nejkvalitnější, tedy 100% přírodní. Jedině u nich se můžeme spolehnout na jejich účinnost. Zapomeňte tedy raději na synteticky vyráběné oleje, i když je jejich cena několikanásobně nižší. Jedinečné a nenahraditelné bohatství vám nabídne pouze příroda.

bylinky v aromaterapiiPřed zahájením aromaterapie je důležité si ujasnit, jaký účinek od ní očekáváte, popřípadě jaké příznaky potřebujete léčit (například bolesti hlavy, nespavost, nachlazení a podobně). Nejkvalitnější přírodní oleje se prodávají v tmavých lahvičkách a se štítkem, který obsahuje i latinské jméno rostliny a návod k použití. Nejlepší způsob uchovávání olejů je na chladném a tmavém místě a samozřejmostí je důkladně uzavřená lahvička.

Každý esenciální olej má různé účinky, proto existují také různé možnosti nebo způsoby jeho využití. Důležité je, že aromaterapie se dá dobře využívat i u děti, a to již od novorozeneckého období. U dětí ale platí dvojnásob, že používáme pouze 100% přírodní olejíčky, bez obsahu syntetických látek, které jsou obzvláště pro dětský organismus nevhodné. Pro děti jsou nejvhodnějšími éterickými oleji meduňka, levandule, citrón a mandarinka. Vhodné vůně jsou také heřmánek, eukalyptus, tymián a další. Děti si na vůně rychle zvyknou a vy je můžete využívat buď pro zvyšování obranyschopnosti organismu, nebo při akutních potížích (zahlenění, rýma a nachlazení, bolesti bříška, nadýmání, podráždění pokožky... ).

Protože pro malé děti mají velký význam dotyky, mnohé olejíčky využíváme k masážím, zejména u kojenců. Každý éterický olejíček se musí nejprve zředit! Jako nosič se používá kvalitní, za studena lisovaný rostlinný olej. Masáž působí na celou řadu problémů: podporuje rozvoj motoriky, odstraňuje nespavost a různé psychické problémy, pomáhá při poruchách koncentrace, alergiích, ekzémech atd. I u starších dětí přinášejí masáže pocit klidu a uvolnění. Stačí dítě jemně hladit po celém těle a nechat se vést vlastní intuicí. Masáž by měla trvat kolem patnácti minut. Vhodné olejíčky nebo kosmetika se dají koupit již namíchané nebo si je můžeme připravit i doma: ředíme tak, že do 4 lžic panenského rostlinného oleje (olivový, mandlový, sezamový atd.) kápneme 2 kapky éterického oleje, promícháme a jemně masírujeme do pokožky.

Éterické oleje můžeme také přidávat do koupele: nikdy je ale nedáváme rovnou do vody, protože se nerozpouštějí (plavaly by na hladině a mohly by způsobit podráždění). Musí se vždy namíchat s emulgátorem, jako je například rostlinný olej, mléko, med – v poměru 2 kapky éterického oleje na 2 polévkové lžíce emulgátoru. Účinné látky se při koupeli výborně vstřebávají do organismu.

Mezi další způsoby použití aromaterapie u dětí patří rozptylování do vzduchu v místnosti, především pomocí aromalampy. Dávkování by mělo být do 3 polévkových lžic vody 2 kapky 100% přírodního éterického oleje. K dostání jsou ale také například různé osvěžovače vzduchu ve spreji. Pro děti jsou vhodné meduňka, jasmín, citron, levandule, majoránka a mnohé další, samozřejmě podle konkrétní potřeby.

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na přímé použití: k němu jsou vhodné třeba olejíčky z tea-tree, eukalyptu a levandule, které neředěné přímo na kůži pomáhají dezinfikovat různá drobnější poranění, štípance od hmyzu, plísně nebo ekzémy. Dají se jimi také potírat afty nebo opary.

Nezapomeňte, že i při používání přírodních silic existují rizika (i když minimální). Řiďte se starou dobrou zásadou, že méně je někdy více. Uvažujete o využití aromaterapie u svého dítěte? Při koupi éterických olejů se neřiďte jen nastudovanými účinky a způsoby použití, ale hlavně také radou odborníka.


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Aromaterapie a děti:

Aromaterapie a děti
Aromaterapie a děti
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nic nového!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles