Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Arteterapie

16. 02. 2019 | Kultura

Na výstavě v Libeňském zámku jsem se seznámila s tvorbou Evy Holubové, Marka Holuba, Kateřiny Novákové a Tomáše Štolby. Jmenované spojuje jejich pracovní zkušenost na terapeutickém pracovišti v Psychiatrické nemocnici Bohnice.  Výstava nese název„Umění jako terapie – výstava Ho-Ho-No-Št – čtyři mezi ploty“.  

Eva Holubová vystudovala Mistrovskou školu uměleckého designu, obor loutka, a absolvovala nástavbové studium etopedie -artefiletika na Pedagogické fakultě v Praze. Krátce působila jako pedagog výtvarné výchovy na základní škole Slezská. V PNB jako terapeutka a arteterapeutka pracuje osmnáct let.
Marek Holub studoval na katedře arteterapie Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a absolvoval sebezkušenostní psychoterapeutické výcviky SUR ve skupinové analytické psychoterapii. Celý život pracuje ve zdravotnictví nebo sociálních službách, z toho posledních pět let jako arteterapeut v PNB.

Kateřina Nováková studovala střední školu, obor oděvnictví. Během studií nastoupila jako pedagog do školy volného času a vedla předškolní děti v oboru výtvarná a dramatická výchova. Po maturitě pracovala v galerii Benedikta Rejta v Lounech a provázela v Pamětní síni Emila Filly na Peruci. Po  studiu na vysoké škole, obor výtvarná kultura, se začala věnovat výuce výtvarné výchovy na základní škole v Ústí nad Labem. Nyní pracuje jako terapeutka v PNB.

Tomáš Štolba navazuje osobitým způsobem na tradice českého lidového řezbářství. Od roku 1990 se věnuje tvorbě loutek řezaných z lipového dřeva. Postavy z pohádek a bajek vytvářel pro loutkové divadlo Víti Marčíka, divadlo Studna a galerie. Nejčastěji zpodobňuje postavy biblického světa a betlémy, vyřezává figury do soukromých prostor a veřejných prostranství - např. náměstí  v Prachaticích. Vystavuje v českých i zahraničních galeriích. Podílí se i na větších realizacích - např. soubor třiceti figur pro zámek v Bechyni, betlém pro kostel Panny Marie Bolestné v Dobré Vodě u Českých Budějovic. V PNB působil jako terapeut do roku 2005.

Co lze na výstavě vidět napoví připojené fotografie.                    

Co se skrývá pod slovem arteterapie napoví několik vět.

Arteterapie je léčebná metoda, která pomocí výtvarného umění podporuje schopnost člověka vnímat smysly a vyjádřit své pocity.
Primárně se dělí na receptivní a produktivní. Receptivní část zahrnuje vnímání uměleckého díla, které je vybráno arteterapeutem s určitým záměrem. Záměrem je lepší chápání vlastního nitra a vcítění se do pocitů autora. Receptivní arteterapie probíhá při návštěvách muzeí, galerií nebo rozhovory s autory děl. U produktivní arteterapie se jedná o použití konkrétních tvůrčích činností - kresby, malby modelování, grafiky, sochařství, koláže.a jiné.  
                               
Jako léčebná metoda se začala vyvíjet v 30. a 40. letech dvacátého století, kdy výtvarníci usilovali o to, najít propojení mezi uměním a psychologickou léčbou. Uplatnění metody pak došlo hlavně po druhé světové válce, kdy se arteterapie využívala k léčbě traumatických zážitků lidí, kteří přežili hrůzy války.                          
Cílem arteterapie je rozvíjení spontánnosti a neverbální komunikace, aby klient vyjádřil, co cítí. Terapeut musí ovládat poznatky z psychologie i umění, dokázat je propojit a vyčíst informace z díla odrážejícího psychický stav autora.                                                    
Arteterapie pomáhá v situaci, když už slova nedokážou pojmenovat problémy, které trápí tělo i duši. Doporučuje se i při léčbě různých závislostí, anorexii či bulimii.
Největší uplatnění si arteterapie našla při léčení dětských pacientů. Je nedílnou součástí terapie dětí s poruchami řeči, sluchu, dětí s autistickými příznaky, s mentálním postižením nebo zdravotními problémy. Léčba uměním dokáže pomoci i týraným a zneužívaným dětem nebo problémovým teenagerům. Právě v případech, kdy se slova hledají těžko, umění může být nejlepším způsobem, jak vyjádřit problém, bolest či strach a umožnit terapeutovi pochopit pacienta a pomoci mu.

Do terapie uměním je dále zahrnuta hudba, tanec, divadlo, poezie a próza.

Máte-li možnost výstavu navštívit, vezměte děti s sebou, veselé obrázky a vyřezávané loutky se jim budou určitě líbit.                                     

A všímejte si, co vaše dítko kreslí, dozvíte se o něm mnohé.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Arteterapie:

Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
Arteterapie
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !