Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Astma u dětí

29. 05. 2013 | Dětské nemoci
Namáhavédýchání, častý kašel, rychlá únava a dechové potíže při hrách nebo sportu – to vše mohou být první varovné signály, že vaše dítě trpí astmatem. Zvláště, pokud se přidá i pověstné „hvízdání“ v průduškách. Pak už je to téměř jisté. Zvláštní pozornost si chorobazaslouží především proto, že se čím dál více projevuje u dětí v předškolním věku. Patří tak k vůbec nejčastějším chronickým onemocněním v dětském věku, neboť trápíaž 10 - 15 % dětí.

Mohou za to především vlivy prostředí v domácnostech i venku, životní styl, zvyšující se množství průmyslově vyráběných potravin i rostoucí znečištění životního prostředí.Rozhodnutí, jestli svého potomka vezmete včas k lékaři, přitom dokáže zásadně ovlivnit to, jak těžký zdravotní dopad bude mít astma na jeho život v dospělosti.

Astma se v posledních 10 letech stalo velmi „populární“.Téměř každý zná někoho, kdo jím trpí, nebo dokonce prodělal astmatický záchvat. Přesto mnoho rodičů nedokáže příznaky této choroby u svých ratolestí rozpoznat včas. „Asthmabronchiale“ přitom dnes stále častěji trápí nejen předškoláky, ale může se objevit i u kojenců a batolat. Pro účinnou léčbu astmatu je nejdůležitější včas toto onemocnění odhalit a zavést potřebnou terapii. Mnoho Astma u dětílidí vůbec netuší, že astmatem trpí oni sami nebo jejich děti. U nejmenších dětí je diagnostika astmatu nejobtížnější. Proto je v oblasti jeho rozpoznávání nutná součinnostspecialistů a pediatrů. Zpoždění léčby o několik let od prvních příznaků nenávratně poškozuje plíce a zhoršuje výhledy pacienta na budoucí život bez obtíží.

Kdy jít k lékaři?

Klíčové je umět rozeznat příznaky obyčejného nachlazení od projevů začínajícího astmatu. To pro laika samozřejmě není vůbec snadné. Zpozornět je třeba zejména tehdy, pokud se problémy s dýcháním u dítěte projevují pravidelně. Především pokud dítě kašle až příliš často, naoko bez zjevného důvodu, sípe při dýchání po tělesné námaze, stěžuje si na tlak na hrudi a dušnost. V případě, že dítě zároveň trpí alergickou rýmou nebo alergickým ekzémem, je pravděpodobnost astmatu několikanásobně vyšší.
Při sebemenším podezření je na místěnávštěva praktického lékaře a následně i vyšetření u odborníka.

MUDr. Petr PohunekChoulostivým obdobím jsou první dva roky života dítěte, kdy až 50 % dětí může zažít dechové potíže s pískoty. Někdy nedokáže s jistotou astma rozeznat ani praktický lékař, a je proto zapotřebí vyhledat specializované pracoviště. Přestože u takto malých dětí ještě nelze některé testy provést, podle rodinné anamnézy a zdravotních obtíží dokáže odborník určit, zda se jedná o astmatika. Největší nebezpečí spočívá v záměně astmatu za běžnou virózu nebo zahlenění. Často je těmto dětem v ordinacích praktických lékařů podávána antibiotická léčba a na astma se vůbec nepřijde. Rozpoznání choroby proto někdy může trvat déle.

Jak se léčí dětské astma?

Předně je třeba připomenout, že astma patří k chorobám, jež zatím nelze zcela vyléčit. Pomocí vhodné terapie je ale možné dosáhnout velkého zlepšení kvality života pacienta. Ten se tak může bez větších omezení věnovat všem běžným činnostem, a především dokáže omezit riziko největších zdravotních komplikací. Mezi ty patří astmatické záchvaty různé intenzity, nedostatek klidného spánku nebo například omezení při sportovních aktivitách z důvodu ztíženého dýchání. Z medicínského hlediska jde především o udržení normální funkce plic a potlačení projevů nemoci.

Autor: prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Pediatrická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha
Ředitel České iniciativy pro astma, o.p.s.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Astma u dětí:

Astma u dětí
Astma u dětí
Astma u dětí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Bohužel se objevilo u našeho nejmenšího,je mu 14 měsíců a už jsme byli kvůli astmatu v nemocnici
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles