Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ať už jste se narodili ve stejný měsíc nebo o deset let později, na kvalitu vztahu to nemá vliv

6. 10. 2013 | Vztahy
Ženy po boku mladších partnerů krásní, muži s partnerkami ve věku svých dcer či vnuček zažívají další mízu. Ale jaký je ideální věkový rozdíl mezi partnery? Pohybují se v řádu měsíců, let či jejich desítek? Úskalí i výhody různých věkových rozdílů mezi partnery vysvětlí Martina Horáková, odbornice na vztahy.

Podle průzkumů z posledních let vyplynulo, že lidé za ideální věkový rozdíl mezi partnery považují přibližně čtyři roky s tím, že starší je muž. Starší muž často představuje určitou jistotu, finanční i vztahovou. Čtyřletý věkový rozdíl však není takový, aby partnery od sebe oddaloval. Žena je ve vztahu obvykle ten, kdo potřebuje oporu a jistotu, byť to často nepřizná nahlas. I proto se, když hledá partnera pro život ve svých 20 – 30 letech, raději zaměřuje na partnery starší než na ty mladší. Každopádně však v rozumném měřítku.

Věk podle rovnice

Existuje dokonce formule, jak si vypočítat ideální věk partnera. Vezmete svůj věk, odečtete číslo sedm a výsledek vynásobte dvěma, tak zjistíte nejvyšší ideální věk partnera. Když naopak svůj věk dvojkou vydělíte a číslo 7 přičtete, zjistíte nejnižší možný věk, který okolí nebude připadat nevhodný nebo nepřípustný. Takové výpočty jsou spíše úsměvné, a i když často mohou odpovídat realitě, je to patrně díky jejich velkému rozpětí. Číslo pro ideální věkový rozdíl neexistuje, protože každý má své hodnoty a vnímání života nastavené jinak.

Ať už jste se narodili ve stejný měsíc nebo o deset let později, na kvalitu vztahu to nemá vlivPro…

Věk hraje větší roli při samotném seznámení, než v průběhu vztahu. Jestliže nás z různých důvodů přitahují spíše starší partneři, již při výběru a seznamování si rovnou hledáme partnera staršího. V takovém vztahu můžete velmi často nacházet dostatečné pochopení, oporu a životní zkušenosti a rady. Starší muži už vědí, co v životě chtějí, a za svým cílem jsou ochotni jít. Mají více životních zkušeností, které nemají problém sdílet se svojí partnerkou. Navíc nalezli již vnitřní klid, který mladí muži zatím většinou ještě hledají. Často jsou z nich výborní rádci. Bývají tolerantnější a nelpí na maličkostech. Prostě s věkem dosáhli potřebného nadhledu.

A proti

Počítejte však do budoucna, že vztah se starším mužem může rozdělit absence stejných zájmů, odlišné sexuální potřeby a v neposlední řadě také zdravotní stav. Pokud chcete děti, je pravděpodobné, že starší muž se bude zdráhat, protože už děti většinou má. Zároveň je potřeba počítat s odlišným životním stylem a tempem. Větší věkový rozdíl znamená také jiné zájmy, jiné přátele a zcela rozdílné množství energie. Sladění volnočasových aktivit tak bude mnohem náročnější. S rostoucím věkem se u mužů také častěji objevují erektilní dysfunkce.

Tolerantnější společnost

Věkový rozdíl menší než 15 let, ať už je starší kterýkoli partner, je v dnešní společnosti vnímán spíše neutrálně. „U mladších lidí, řekněme generace dvacátníků a třicátníků, je partner mladší o deset až patnáct let spíše extrém. V generaci jejich rodičů už v tom málokdo vidí problém, protože věkové rozdíly se kolem období středního věku stírají. Další viditelný rozdíl je pak ve starší generaci, kdy opět díky vzhledu, vitalitě a energii lehce registrujeme větší věkový rozdíl mezi partnery, pokud jeden z nich je již zástupcem starší generace. Vnímání věkového rozdílu v každém případě určuje nejbližší okolí jedince a společnost kolem něj. Ta naše je v tomto ohledu s každou další generací liberálnější a tolerantnější,“ uvádí Martina Horáková.

Při plánování rodiny pozor

Mezi rovnocennými partnery není důležitý věk, ale schopnost porozumění, naslouchání a sdílení. Každý věkový rozdíl je vědomě či nevědomky vnitřně prodiskutován a obhájen, ať už je v řádu dnů či let. Věk je nutné brát v potaz především při plánování založení rodiny, ale ani k rozumně starším rodičům se již společnost nestaví odmítavě nebo vyloženě kriticky.

Zdroj, foto: Leyter.com


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak mému příteli je 41 let a mě je 26. Jsme spolu od mých necelých 19 let a máme už malého školáčka. Letos šel do první třídy a navíc čekáme další mimčo. Jsme šťastni a pořád zamilovaní. Co víc si může člověk přát???
Obrázek uživatelky
profil
Mě je též 42 a přítel je mladší o 6 let a myslím, že nám to zatím klape nějakých 14 let proto nevidím důvod nežít takto dálSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Man 39 a manzzel 61 a mame12 rocneho syna a 10 rocnu dceru a vek nehraje ziadnu rolus sme o.k.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkkrásne komentáre, blahoželám všetkým a prajem ešte veľa šťastných rokov
Obrázek uživatelky
profil
do dvacítky,žena je "starší" o dva měsíce,prorokovali nám tak dva tři roky do rozvodu/šel jsem na vojnu/.Letos v létě jsme měli padesátéosmé výročí...Takže,vočemtovlastně je???
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles