Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Auto, které z vás vysaje vše

7. 06. 2011 | Finance
Když Juraj Herz v roce 1981 natočil filmový horor „Upír z Feratu“, nemohl tušit, že pro mnoho lidí se jeho film o 30 let později stane analogií k hororu, který prožívají se svým autem. A ve většině případů to není ani auto závodní, jako byla ona filmová Škoda 110 Super Sport. Nejčastěji se takovým upírským autem stává 4 – 7 let starý vůz s najetými 150 tisíci kilometry.

Může ho mít doma každý
Nákup spotřebního zboží na splátky je dnes už samozřejmostí a automobily v tomto nečiní žádnou výjimku. Ovšem automobily mají z hlediska splátkového prodeje své vlastní specifikum a tím je finanční produkt zvaný leasing. Díky leasingu se mohou stát vlastníkem nového nebo „ojetého“ auta i ti, kteří nedisponují dostatečnou hotovostí k jeho koupi. Jak však radí Ing. Pavel Pastorek: „Tzv. finanční leasing má i své výhody a úskalí a je třeba si důkladně rozmyslet, kdy a za jakých podmínek tento typ financování zvolit.“

Co to ten leasing vlastně je?
Jak dále uvádí Ing. Pavel Pastorek: „ Finanční leasing je typem finančního produktu, kdy financovaný předmět je po celou dobu majetkem financující (leasingové) společnosti a teprve na konci leasingu přechází vlastnictví na zákazníka. Vlastnictví předmětu financování významně snižuje riziko leasingové společnosti. Ta má v případě nedobytnosti pohledávky v ruce silný nástroj, umožňující využít §185 trestního zákoníku o „neoprávněném užívání cizí věci. Proti riziku odcizení nebo zničení při havárii je krytá havarijním pojištěním, které pochopitelně platí kupující.“ V tomto je základní rozdíl mezi leasingem a spotřebitelským úvěrem neboť při leasingu nemůžete se zakoupeným vozem volně disponovat a musíte se řídit podmínkami danými leasingovou smlouvou.

Nové BMW nebo ojetý VW
Leasing, jak vyplývá z jeho definice, je ve vztahu kupující - prodejce značně výhodnější pro prodávajícího už jen tím, že minimalizuje jeho rizika. Ten kdo kupuje automobil, by měl pečlivě vybírat nejen vůz, ale věnovat nemalou pozornost výběru jeho financování. Ing. Pavel Pastorek říká: „ Je s podivem, že lidé dokážou měsíce vybírat typ, barvu a výbavu auta, ale jen několik málo minut se zabývají tím, jak bude vypadat jeho financování.“ Přitom i mezi leasingovými společnostmi a jejich smlouvami jsou pomyslná BMW a oproti nim výše zmíněná Škoda 110 Super Sport. Při špatně zvoleném leasingovém financování se vám radost z nového vozu může proměnit v noční můru sankcí a hrozby ztráty něčeho, co ani není vaše, přestože jste většinu ceny zaplatili. To platí zvlášť u leasingových smluv nerenomovaných leasingových společností, které mají smluvní podmínky nastavené zvlášť tvrdě.

Nové leasingem, ojeté spotřebitelákem
Většina odborníků se shodne na tom, že zatímco při koupi nového vozu je leasingové financování jednou z osvědčených variant koupě, u staršího je vhodnější sáhnout po jiném typu splácení. V tomto mnohem lépe pro spotřebitele vychází běžný spotřebitelský úvěr. Vzhledem k tomu, že dalším vícenákladem leasingu je mnohdy drahé havarijní pojištění vozu, je leasing oproti spotřebitelskému úvěru i několikrát dražší. V případě odcizení nebo zničení ojetého automobilu pojistné plnění kvůli amortizaci nedosáhne pořizovací ceny a vy pak splácíte zůstatkovou cenu auta, které vám někdo ukradl.
Jestliže ale financujete koupi ojetého auta spotřebitelským úvěrem, stává se toto ihned vaším majetkem, proto s ním můžete zacházet, jak se vám zlíbí. Povinné ručení sjednat tam, kde jste zvyklí nebo kde dostanete nejnižší cenu, odmítnout nebo přijmout havarijní pojištění, prodat vůz kdykoli chcete nebo ho třeba darovat potomkům ještě před splacením úvěru. Jste zkrátka pánem svého vozu.

Neodešla splátka?
Při podpisu leasingové smlouvy si dávejte pozor na sankční podmínky v případě, že pochybíte. Komu se někdy nestalo, že mu neodešla inkasní splátka? Některé smlouvy mohou být pro kupujícího tak tvrdé, že při takovém pochybení automaticky dojde k zabavení vozu a příkazu doplatku jeho zůstatkové ceny i s navýšením o úroky a platbou povinného ručení a havarijního pojištění. Jen si to představte. Koupíte si ojeté auto v hodnotě 150 000 Kč, jste si vědomi, že za něj po čtyřech letech zaplatíte 250 000 Kč, tři roky řádně splácíte, jednou se opozdíte a ono už skoro vaše auto putuje zpět ke svému právoplatnému majiteli. Do bazaru. Vy pak splácíte dál a do práce chodíte pěšky. Takto nevýhodně zakoupené auto z vás vysaje vše. To je opravdová noční můra. Co říkáte?

Sedmero rad a tipů pro výběr financování nového a ojetého vozu
1) Dřív než si vyberete auto, vyberte si způsob a typ financování.
2) Ptejte se na výslednou cenu vozu a ne na výši měsíčních splátek.
3) Zajímejte se o sankce v případě vašeho pochybení.
4) Zjistěte si konkurenční ceny povinného a havarijního pojištění a porovnejte je s cenou v leasingové smlouvě.
5) V případě ojetého auta si nechte od pojišťovny vypracovat modelový případ pojistného plnění pro případ odcizení nebo úplného zničení.
6) Starší vůz se snažte financovat jinak než leasingem. Například spotřebitelským úvěrem.
7) Pokud to jen trochu jde, na nové auto si ušetřete. Bude pak opravdu vaše.

Zdroj: Ad Notam

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !