Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Autorská prohlídka s Martinem Nytrou - Rodina základ státu

12. 02. 2011 | Kultura

Martin Nytra (*1987) kontinuálně řeší téma uvěznění jedince v systému, vzorci výchovy a jeho umístění v organizační struktuře státu. Student pátého ročníku ateliéru malby Vysoké školy uměleckoprůmyslové pro Galerii hlavního města Prahy rozvinul svou školní práci na téma „vitráže do sakrálního prostoru“ do širšího projektu, jenž odkazuje k prvorepublikové etice a estetice.


Odtud pramení i název výstavy, jejímž ústředním motivem je vztah jednotlivce, jeho osobní i rodinné paměti, k instituci státu a systematizování života v moderní společnosti. Dobou zprofanovaný výrok Tomáše Garrigua Masaryka Rodina základ státu“ možná působí z dnešního pohledu až příliš archaicky a ironicky, mladý umělec jej však bere jako stále se opakující motto své tvorby, v níž se soustavně zabývá národními a folklorními motivy. Z těch posléze vyjímá pouze určité fragmenty a signifikantní znaky, které aktualizuje, osobitě reinterpretuje a překódován do současného jazyka.


vystavaVitráže, jež jsou záměrně rozmístěny podobným způsobem jako v chrámovém prostoru, odkazují k lidovému zdobení a ornamentice mužských krojů z Moravského Slovácka, odkud pocházejí umělcovi prarodiče. Lidové prvky dále Nytra rozvíjí na pozadí konkrétního rodinného příběhu, jenž se udál za 2. světové války v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici.


Toto místo, známé posledním úkrytem skupiny parašutistů, bylo působištěm umělcova prastrýce biskupa Gorazda, jehož později, v souladu s říšským právem, za ukrývání nepřítele popravili. Silný rodinný příběh uvozuje Nytrovu odosobněnou hru s formou a významy a působí jako dialektický protipól k intimněji pojatým plátnům, jež vycházejí z intuitivních kreseb a náčrtů umělcova nejbližšího okolí.


Výstava Martin Nytra - Rodina základ státu se koná
20. 1.–20. 2. 2011, út–ne 10.00–18.00.

Autorská prohlídka s Martinem Nytrou se koná 
15. 2. v 17.00
Dům U Zlatého prstenu, VSTUP ZDARMA


Zdroj: Ghmp.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
bohužel to už neplatí ani náhodou,člověk abý se bál být doma na mateřské
Obrázek uživatelky
profil
určite navštívime
Obrázek uživatelky
profil
určite navštívime
Obrázek uživatelky
profil
už dávno neplatí rodina základ státu...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to může být pěkné
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Pomlázka