Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Až 40 % kožních problémů způsobuje suchá pokožka, dopřejme tělu vitamín E a olivový olej

23. 08. 2015 | Péče o tělo
Lidská kůže je svou rozlohou 1,6 až 1,8 m² největší orgán lidského těla. Pro člověka má kromě ochranné a termoregulační funkce i význam vylučovací či estetický. Vzhledem k těmto rozmanitým funkcím vyžaduje pokožka nejen náležitou péči zvenku, ale i výživu zevnitř. V zimních měsících se naše kůže vyrovnávala s nepříznivým počasím, proto je přesušená, nepříjemně pne, svědí, objevují se na ní vyrážky a praskají žilky. S příchodem jara tak volá po celkové regeneraci. Dopřejte jí pestrou výživu s dostatkem vitamínů a vyberte vhodnou hydrataci.

Suchá kůže má vliv až na 40 % kožních problémů

V zimním období působí nepříznivě velmi nízké venkovní teploty, které se střídají se suchým vzduchem ve vyhřáté místnosti. Také vítr či UV záření v horských oblastech zvyšují suchost pokožky. Následně se objevují pocity pnutí či táhnutí a šupinatost. Přitom naše kůže působí jako bariéra mezi vnějším a vnitřním prostředím. Pokud je oslabená, zvyšuje se riziko vniknutí škodlivých látek a mikroorganismů do těla. Suchá pokožka tak bohužel až v 40 % případů ovlivňuje vznik různých kožních problémů. Dbejme proto o svou pokožku a dopřejme jí dostatečnou péči. Jarní období je pro její regeneraci ideální čas.

Až 40 % kožních problémů způsobuje suchá pokožkaVitamín E chrání pokožku před poškozením

Kůže potřebuje dostatek širokého komplexu vitamínů, aminokyselin i minerálů. Nutná jsou též vlhkost a vláčnost pokožky, kterých docílíme dostatečným množstvím tekutin i konzumací ovoce a zeleniny. Pro pokožku je nejvýznamnější vitamín E, který zlepšuje její strukturu a pomáhá zbavit se různých kožních problémů. Důležitá je i jeho schopnost pomáhat zvládnout kožní záněty a hojit rány.

Vitamín E se ve vyšší míře vyskytuje například v obilných klíčcích, rostlinných olejích nebo v sóji. Přidává se také do emulzí, které mají schopnost uzdravovat poškozenou kůži. Zvýšenou pozornost bychom ale měli věnovat původu vitamínu. Jednoznačnou přednost by měl dostat přírodní vitamín E, který se získává z rostlinných olejů. Oproti tomu syntetickému se vstřebává stoprocentně a je účinnější.

Olivový olej a ramnopolysacharidy bojují se suchou a podrážděnou kůží

Důležitým prvkem péče o pokožku je samozřejmě i ta vykonávaná zvenku. Suchá a citlivá kůže může být ovšem i následek genetických faktorů, které bohužel neovlivníme. Negativní vliv představuje i nadměrné používání některých mycích prostředků, které pokožku ochuzují o cenné lipidy, anebo umělá vlákna oblečení, která mohou pokožku podráždit. Vhodnou volbou jsou dermální emulze s obsahem aktivních látek, které snižují podráždění, zánět i svědění pokožky. Je vhodné kombinovat osvědčené oleje, jako je olivový olej, s moderními látkami, například ramnopolysacharidy, které snižují zánět kůže a chrání pokožku před bakteriemi.

Ramnopolysacharidy jsou složeny z cukrů, především rhamnózy, které mají schopnost se včlenit do přirozeného ekosystému kůže a představují tím obrannou bariéru proti bakteriím. Díky nim můžeme vyřešit záněty, zarudnutí a další kožní problémy.

UV záření nepodceňujte ani na začátku jara

V zimním období jsme se dlouho potýkali s nižší intenzitou slunečního svitu, ve kterém se vyskytovalo i méně škodlivého UV záření. Naše pokožka je z toho důvodu nyní citlivější na první sluneční paprsky a hrozí riziko spálení. Zvlášť opatrní by měli být lidé s přirozeně světlou pokožkou, která má tendenci se velmi rychle spálit. Na dostatečnou péči by se měli zaměřit také lidé s větším množstvím mateřských znamének. Těm hrozí při opakovaném spálení několikanásobně vyšší riziko vzniku rakoviny kůže, než je tomu u lidí s tmavší pletí. Hlavní zásadou je proto užívat ochranných prostředků s UV faktorem a hlídat si přiměřený pobyt na slunci i při jarních procházkách nebo práci na zahradě. V případě, že se na slunci spálíme, použijeme lehké tělové mléko nebo pěnu s obsahem Panthenolu, které pokožku hydratuje a podpoří její přirozenou regeneraci.

Zdroj: Generica


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !