Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Až se zima zeptá

10. 10. 2014 | Zahrádka

Ani se nechce věřit, že brzy budou Vánoce. Jistě jsme nikdo nezapomněli na ty poslední, které byly a budou další. Jak moc jsme se všichni těšili na první jarní sluníčko, jak moc jsme se těšili na své předzahrádky, zahrádky a zahrady.

Kde jinde může být dobře, než venku, kde svítí sluníčko, zpívají ptáčci a kvetou stromy, rostlinky, krásně se zelená travička. A i ta káva chutná venku mnohem lépe, než mezi zdmi domků, domů a domečků.

Podzim nám už klepe na dveře a co nevidět ujme se své vlády zima. A ta se nás jistě bude ptát, jak jsme se na ni připravili a položí nám otázku: „Co jsi dělal, dělala nebo co jste dělali v létě?“ Jistě na tuto otázku bude každý z nás mít jinou odpověď. Jinak se na zimu připravují ti, co bydlí v panelových domech a jinak ti, co mají své rodinné domy. A protože já ve svém životě poznala obě tato bydlení, tak ten rozdíl vidím reálně. V panelových domech se ve většině případů nemusí starat, jak a čím se bude v zimě topit. Jednoduše otočí ventilem, a je všude teplo. Jistě, spousta rodinných domů má dnes také plynové topení, a stačí otočit také „jen“ ventilem, ale jsou i tací, co vytápí své domy dvěma různými způsoby - plynovým topením a topením pevnými palivy.

A to je i náš případ. Jistě většina z nás ví, že nejlevněji zatím vychází topení dřevem. A aby bylo ještě levnější, tak se vyplatí dovézt celé klády a doma pak zpracovat. A takové dřevo dovede zahřát hned několikrát - musí se rozřezat na asi 30cm kusy, které se pak musí samozřejmě naštípat. Ve většině případů tato činnost zahřeje nejvíce muže. Ale aby i ženy se zahřály, tak ty zase naštípané dříví většinou skládají. Alespoň takto to funguje u nás. A tak největší starostí, jak se připravit na zimu, je právě příprava na topnou sezonu.

Ale jsou i jiné činnosti, kdy se připravujeme na zimu. Ti, co mají zahrady, ti sází a sází. Od cibule po brambory, ti, co mají ovocné stromy, tak ti zavařují a zavařují nebo očesávají jabloně, aby se uskladnila vypěstovaná jablíčka. Všichni víme, že v čerstvém ovoci je nejvíce vitamínů.

A tak až se nás zima zeptá, co jsme dělali v létě, tak se jí dostane odpovědi: Sázeli jsme, pleli jsme a okopávali, zavařovali jsme, sklízeli jsme ovoce i zeleninu, zajišťovali si palivo. Zkrátka udělali jsme toho hodně.

Ale zimo, nemysli si, že my se tě na jaře nezeptáme, co ty jsi dělala zase v zimě. Vloni jsi toho moc nestihla a asi se ti vloni moc nechtělo. Myši se přemnožily, hmyz samozřejmě také, a sněhu bylo pramálo. Zřejmě se ti moc nechtělo plnit si své zimní povinnosti. Tak doufám, že letos za tebou ta zimní práce bude vidět, a že budeš pracovat. A nejlépe bude, když si své povinnosti budeš plnit na Vánoce. Stačilo by tak 3-4 týdny, nechceme toho moc. Jen chceme pořádně odvedenou práci, aby to, co se přemnožilo vymrzlo, aby si děti užily zimních radovánek jako je bruslení, sáňkování a lyžování, aby si mohly postavit sněhuláky. Podívej se na Ladovské zimní obrázky, vezmi si z nich příklad  a dopřej nám takovou zimu. Pak nás hmyz nebude otravovat, hlodavci nás nebudou připravovat o úrodu a nebudou se nám cpát do našich domovů. 

A na tvou odpověď na naši otázku: „Zimo, jakou práci jsi vykonala, když jsi kralovala?“ jsem moc zvědavá. Předpověď slibuje tuhou zimu, tak se snaž, aby tato předpověď meteorologům někdy vyšla.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Až se zima zeptá:

Až se zima zeptá
Až se zima zeptá
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
čeká první zima na baráků a tak od jara se co chvíli dělá v lese např. včera jsme dovezli další vlečku dřeva teď už to spracovat nechat vyschnout a pak jen přikládat.
takže na jaře uvidíme jak jsme byli na zimu přichystáníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak jak píšeš..Zima se zeptá...
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkně napsaný a navíc pravdivý článek.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
cirkulárky jsem se odmala bála jak čert kříže, sekat dřevo moc neuměla...
Dnes řežu na cirkulárce, motorovou pilou, štípu na malé kousky ani mi to nepřijde, horší bylo, když jsme museli v únoru ručně rodičům v lese stahovat polomy a řezat ve sněhu... ale to je naštěstí pryč, tak si toho víc vážím, že to udělá firma, už bychom to nezvládli...už jen doma pořezat kmeny, pak navozit k cirkulárce a je to.
Obrázek uživatelky
profil
taky pořád ukládám dřevo,máme ho plno a občas chodíme na dřevo do lesa.Topíme uhlím,dřevem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles