Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babí léto

21. 04. 2014 | Knižní tipy
Název knihy: Babí léto
Autorka: Magda Váňová
Nakladatelství: Šulc-Švarc
Rok vydání: 2014
Vázaná vazba
Počet stran: 240
Cena: 299 Kč

Babí léto spojuje tři malé romány — tři novely s poutavým příběhem a nepředvídatelným koncem, který se ale ukáže jako nejlepší pro hlavní hrdiny
.
Stárnoucí klavírista Wenig se zamiluje do krásné, ale povrchní Laury. Jeho romantická hra na city a lásku je Lauře k smíchu a málem by za ni Wenig zaplatil životem, kdyby v pozadí nestála zralá a chápavá zachránkyně.

Babí létoV druhé novele vystupuje Doris Téglová v roli neomylné ředitelky své rodiny. Manžel i dcery se chystají ke vzpouře proti ní, ale Doris na toto nebezpečí reaguje tak nechápavě, že tím nevědomky rodinnou bouři zadusí a na pověsti rodiny a hlavně na Doris není pokřiven ani vlásek.

V třetím příběhu se potkají dvě zklamané mladé ženy, které se přitahují svými protiklady. Podnikavá Marta přemluví výbornou kuchařku Gabrielu, aby si otevřely restauraci. Úspěch Lvího dvora zamotá jejich život tak, že mají dohromady nejen restauraci, ale i manžela a milence. V Babím létě se postavy ocitají v různých polohách života, od tragických až po komické, a autorka jim svým humorem pomáhá nacházet kladné nebo dokonce šťastné východisko.

Autorka knihy Babí léto

Magda Váňová

Spisovatelka, novinářka a překladatelka z bulharštiny a angličtiny. Publikovala prózy a povídky časopisecky, od roku 2003 vydává romány v nakladatelství Šulc-Švarc.

Magda VáňováJejí první román Tereza vyšel již čtyřikrát, další knihy Zapomeň na minulost, Sestra a sestřička, Když ptáčka lapají, S tváří beránka a Štěstí Aloise Peina vyšly podruhé nebo i potřetí. V každém jejím románě se potkává velký počet rozmanitých postav, které přicházejí ze současného života. Autorka jejich příběhy spojuje s velkou dávkou představivosti do vyprávění, ve kterém je dostatek prostoru pro dramatické situace, psychologické napětí, bohatý děj, protichůdné polohy vážného i humorného, pro odhalování skrytých vztahů a tajemství. Svým nezaměnitelným romanopiseckým stylem si Magda Váňová získala široký okruh čtenářů. Mezi její poslední romány patří tituly Past, Přítulný zajíček, Kukaččí mládě, Pavouk v síti a novinka roku 2012 román Ať myši nepláčou. V roce 2013 vyšel její první soubor románových povídek Náhoda nebo osud.

Ukázka z knihy Babí léto


Kolonáda byla už z poloviny zaplněná. Lidé posedávali na židlích vyplétaných proutím, muži povětšinou zívali, ženy si mezi sebou šeptem sdělovaly poslední novinky týkající se módy a nových receptů, tlachaly o dětech a hlouposti svých partnerů.

Franc Wenig jediným pohledem odhalil nejbližší volnou židli stojící opodál a pohodlně se na ni usadil. Těšil se na hodinové skřehotání špatně naladěných hudebních nástrojů, které mu bude rvát ušní bubínky, ale znovu ho přesvědčí o jeho talentu, který kvůli Emmě nechal ležet ladem. Nebyla to jen její vina, jak upřímně přiznal mladému Dieterovi. Sice mu podrývala sebevědomí, kde jen mohla, ale kdyby chtěl skutečně v koncertování pokračovat, stěží by se nechal psychicky tak zdeptat, aby s hrou na klavír definitivně skončil. Konec jeho kariéry zapříčinila i lenost a pohodlnost, trvalé finanční zabezpečení a nechuť na sobě stále pracovat.

Byl kdysi slavný klavírista a to je vše. Občas si sice namlouval, že by stačilo jen trochu snahy a cvičení a dostal by se znovu na výsluní, ale v hloubi duše věděl, že na něco podobného je už starý, pódia ovládli mladí dravci přetékající ambiciózností, které se jemu už nedostávalo. Měl rád své pohodlí, neměnnou pravidelnost svého života, dobré jídlo, kvalitní pití, klasickou literaturu a svůj pohodlný dům na kraji Vídně. Jaký by mělo smysl tohle všechno vyměnit za frenetický potlesk posluchačů? Vždyť i na ten si člověk zvykne a začne mu být lhostejný.
Ve stromech na kolonádě zašuměl slabý závan větru. Wenig v něm ucítil pach jezera a tenhle jemný závan, kterého si lidé sotva všimli, v něm probudil vzpomínky na dědečka, vynikajícího parfuméra s geniálním nosem, který položil základy k jejich rodinnému jmění. Otec už jeho schopnosti postrádal, ale čilý obchodnický duch zajistil Francovi pohodlný život až do smrti. Oběma vzdal díky a upřímně zalitoval, že dědečka nikdy nepoznal. Musel to být nevšední člověk, tím si byl jistý.


Tuto knihu Babí léto koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách Šulc-Švarc

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Babí léto:

Babí léto
Babí léto
Babí léto
Babí léto
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
knih Magdy Váňové jsem už přečetla. Nyní čtu Babí léto, o kterém se zde zmiňujete.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles