Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babiččino údolí žije

15. 03. 2017 | Česká republika

Babiččino údolí je poměrně známé turistické místo ve východních Čechách. Jistě všichni nebo velká většina z nás zná román Babička od Boženy Němcové. Právě zde se odehrává. I přesto, že tu autorka nežila, tak život obyvatel této oblasti popsala skvěle. Měli jsme možnost navštívit Babiččino údolí v době, kdy žilo. Akce „Oživlé postavy“ se zde konala vždy jeden červnový týden. Nevím, jestli ještě probíhá i v současnosti. Poslední články na internetu byly z roku 2011 a 2013.

Takže vstupujeme do zámeckého parku, kde už na nás čeká lokaj. Ten nás zavede k paní správcové. Od ní jsme se dozvěděli mnoho informací o rodině Proškových a babičce. Pan správce přidal vyprávění o životě a povinnostech na zámku a o panstvu, které zde trávilo léto. Komorný paní kněžny nám slíbil návštěvu u kněžny. Nejdříve nás ale učil základy dvorní etikety. Byla by to přeci ostuda, přijít na návštěvu na zámek a neumět se slušně chovat. Poté nás dovedl za kněžnou Zaháňskou. Právě trávila svůj čas s komtesou Hortenzií a společnicemi v zahradním altánku. Přijala nás tedy zde. Paní kněžna nám vyprávěla, jak zde tráví léto a co s Hortenzií dělají. Komtesa se také ujala slova a rozpovídala se o Itálii, odkud pochází. Hlavně o tom, jak se jí stýská po domově. Společnice kněžny zahrály na píšťalu.   

Babiččino údolíMy jsme pokračovali do mlýna. Mlynář nás seznámil se svou prací a povinnostmi. Při řeči občas rozhodil mezi posluchače hrst mouky. Mlynářka každému nabídla čerstvý chléb se solí. Ten chutnal! Poté nám krajánek, který právě toto léto v mlýně pracoval, zahrál na kytaru a zazpíval. Objevila se tu i mlynářova dcera Mančinka a chasa ze vsi. Když se dozpívalo, tak jsme šli dál. Cestou ke Starému bělidlu jsme potkali myslivce se psem. Samozřejmě se s námi zastavil na kus řeči. Jeho práce je dost rozmanitá, tak bylo o čem povídat. Na rozloučenou nám zatroubil do kroku. Minuli jsme sousoší „babička s dětmi“ a za chvíli jsme dorazili na Staré bělidlo. Babička už na nás čekala. Seděla s vnoučaty Barunkou, Janem, Vilémem a Adélkou před domem. Nejdříve se nás zeptala, jakou jsme měli cestu. Potom nám představila děti a vyprávěla o svém životě dříve a nyní. Poslechli jsme si její moudré povídání a zpěv dětí. Někteří z nás se k nim přidali. Nakoukli jsme do babiččiny světničky a pokračovali dále ke splavu. Zahlédli jsme tam Viktorku. Bohužel utekla, protože se blížili vojáci. Vybrali si z naší skupiny jednoho muže a chtěli ho odvést na vojnu. Vykoupil se zpěvem. Velitel vojáků nám potom vyprávěl, jak to tehdy na vojně chodilo. Zde prohlídka s postavami v dobových kostýmech končila.

Moc se nám to líbilo. Úplně mne to pohltilo. Tak jsem se vžila do děje, že jsem už dopředu tušila, co asi za chvíli přijde a s kým se asi uvidím. Román „Babička“ jsem četla několikrát, takže postavy znám dokonale. I filmová verze se mi líbila. Byl to úžasný zážitek.


Jaa123 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Babiččino údolí žije:

Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
Babiččino údolí žije
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musel to být opravdu zážitekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak píše Fanypol, to by se mi taky líbilo. Jinak jsme ten kraj projeli před pár lety na kole. Je tam nádherně.
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Taky se mi tam líbiloSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles