Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Baby jóga – pevné pouto mezi rodičem a dítětem

24. 05. 2012 | Cvičení
Také jste si všimli, že se čím dál více zajímáme o zdravý životní styl, z médií se každodenně dozvídáme informace o životě v souladu s přírodou a velmi často si klademe otázku, jak v našem hektickém životě dosáhnout psychické rovnováhy?

Jóga může být skvělým průvodcem v cestě za harmonií, rovnováhou a štěstím. A platí to i pro krásné, ale zároveň náročné období těhotenství a porodu i pro dobu následné péče o miminko. Jóga může rodičům i jejich dětem pomoci jak po fyzické, tak hlavně po psychické stránce. Baby jóga, jak se nazývá jednoduché a jemné cvičení s miminky, je založena na vytvoření pevného pouta mezi rodičem a dítětem.

Baby jóga zahrnuje nejen masáže miminek a šetrné cviky, kterými se přirozeně podporuje jejich zdravý motorický vývoj, ale také cvičení prospěšné pro ženy po porodu. Dobře vedená lekce baby jógy u dětí zvyšuje Baby jóga – pevné pouto mezi rodičem a dítětempocit bezpečí a pohody a rodičům pomáhá naladit se a porozumět potřebám svého dítěte. Cvičení jógy zmírňuje stres a napětí malých i dospělých, a tak například dokáže zajistit klidnou noc miminkům i nevyspalým rodičům.

Baby jóga navíc dětem umožňuje lépe se vyrovnat se stresem, na který jsou velmi citlivé – umění uvolnit se je dar, který nemá ani spousta z nás dospělých. Rodičům kromě toho dává baby jóga návod, jak si s dětmi již od narození hrát a jak s nimi komunikovat. Naučí je, jaké polohy a pohyby jsou pro miminka bezpečné, jak používat svůj hlas ke zklidnění nebo motivaci dítěte a v neposlední řadě jak relaxovat a být v klidu. Protože to je jediný dlouhodobě účinný způsob, jak zklidnit i své dítě.

Důvody, proč cvičit baby jógu:


1. Fyzická aktivita přináší dětem lepší a hlubší spánek.
2. Baby jóga napomáhá lepšímu trávení.
3. Pravidelným cvičením baby jógy získává dítě i rodič v pozitivním slova smyslu „denní rutinu“, což je hlavně pro děti velmi důležité.
4. Společné cvičení baby jógy posiluje vztah mezi rodičem a dítětem.  
5. Díky velké pozornosti, kterou miminku během cvičení baby jógy věnujeme, se brzy naučí aktivně komunikovat a hrát si.
6. Baby jóga může dítěti pomoci léčit jeho porodní trauma, učí ho být odolnějším vůči stresovým situacím.
7. Hluboká relaxace, která je nedílnou součástí baby jógy, pomáhá především rodičům vyrovnat se s případným stresem a únavou.

Jak začít s cvičením baby jógy?


Pokud nenajdete ve svém okolí odborně vedené lekce baby jógy, můžete s miminkem začít cvičit podle knihy. Těm, kdo ovládají angličtinu, vřele doporučuji knihu Yoga for mother and baby od Françoise Barbiry Freedman. Právě vaše děti vám mohou být skvělými učiteli a průvodci ve světě baby jógy. Naučí vás, jak zůstat klidnými a vyrovnanými v jakékoliv situaci, tedy i když nahlas pláčou, vztekají se, ale i šťastně smějí či klidně spí.



Autorka: Hanka Luhanová, ředitelka České asociace dětské jógy, o.p.s. a zakladatelka projektu Lali jóga.
Zdroj: Jóga s dětmi.cz a Respekt k porodu.cz

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pekne napsane a velmi zajimave tema
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles