Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Babybox zachraňuje lidské životy

2. 09. 2008 | Výchova
Babybox je novodobé označení pro místo, kam mohou matky anonymně odložit své zpravidla novorozené dítě. Babybox je speciálně vybavená schránka zpravidla poblíž vchodu zdravotnického zařízení. O dítě se bezprostředně postarají pracovníci zdravotnického zařízení a pokud se o něj rodiče již nepřihlásí, bývá nabídnuto k adopci.


V Kladně funguje nový babybox

Oblastní nemocnice Kladno, a.s. nemocnice Středočeského kraje je od konce srpna dvanáctým zdravotnickým zařízením, které má ve svém areálu umístěn babybox pro odložené děti. Slavnostního zahájení provozu se v pátek 29. srpna zúčastnil také hejtman Středočeského kraje Ing. Petr Bendl.

Babybox v KladněMatky, které se v tísnivé psychické nebo sociální situaci rozhodnou vzdát svého dítěte tak mohou také v kladenské nemocnici učinit anonymně, bez toho, aby ohrozili život novorozence. Díky náležité zdravotní péči a následné pomoci sociálních pracovníků nechtěná miminka dostanou šanci vyrůstat v nové, milující rodině. Babybox je umístěn vedle vchodu na dětské oddělení.

Zakladatel a neúnavný propagátor babyboxů v České republice Ludvík Hess na svých webových stránkách prezentuje cíl zřídit po republice celkem 20 „schránek“ tak, aby už nikdy nebylo nalezeno mrtvé tělíčko novorozence. Babyboxů opravdu přibývá, především zásluhou Nadačního fondu pro odložené děti Statim, sponzorů a příznivců této myšlenky. Pomohli zachránit už 14 dětí. První babybox začal fungovat v roce 2005 v Praze a třináctý přibude už v polovině září opět ve Středočeském kraji, tentokrát v příbramské nemocnici. Je jisté, že u tohoto památného okamžiku nebude chybět hejtman Petr Bendl. O problémy potřebných se totiž zajímá nejen z titulu své funkce, ale především jako člověk, který se snaží v rámci svých možností pomáhat lidem omezeným nejrůznějšími handicapy. Spolu se svou manželkou Tamarou Bendlovou Kotvalovou finančně podporuje například občanské sdružení Klub přátel dětí dětských domovů nebo speciální základní a mateřskou školu Korálek v Kladně.  


Seznam Babyboxů v ČR:

1. GynCentrum - Hloubětínský zámeček, Praha 9, Hloubětínská 3
2. Nemocnice Milosrdných bratří - Brno, Polní 3
3. Fakultní nemocnice v Olomouci
4. Nemocnice Kadaň
5. Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně
6. Nemocnice Pelhřimov
7. Nemocnice Ústí nad Orlicí
8. Oblastní nemocnice Mladá Boleslav
9. Nemocnice Sokolov
10. Krajská nemocnice Liberec
11. Nemocnice Pardubice (od 29. Července 2008)
12. Nemocnice Kladno (od 26. Srpna 2008)


Tento způsob odkládání dítěte do Babyboxu je sice na hraně či spíše za hranicí zákona, nicméně v některých zemích je tolerován jako přijatelnější varianta oproti případům, kdy bezradné matky své děti odkládají na méně příhodných místech nebo dokonce zabíjejí, takže záchrana života se považuje za vyšší právo než například právo být vychováván vlastními rodiči a znát je. Pro tuto právní a etickou spornost jsou babyboxy předmětem diskusí a nejsou zcela obecně přijímány jako legální řešení.


Hana Houbičková
ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Myslím si , že je to dobrý nápad. Aspoň tak děti najdou lepší rodiče a nebudou muset končit v odpadcích...
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles