Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Báječná dovolená v jižní Kalábrii

7. 08. 2011 | Evropa
Itálie patří k oblíbeným zemím, kde rádi trávíme dovolenou. Je krásná, romantická a plná nádherných voňavých květin. Nejen bujná vegetace, ale také zajímavá místa, krásně čisté moře a příjemně teplé podnebí láká k příjemnému odpočinku. Každý rok objevujeme něco nového - nepoznaného.

Cílem naší letošní dovolené byla jižní Kalábrie, která se nachází v nejjižnější části Apeninského poloostrova s krásnou vegetací a převážně hornatou krajinou. Je obklopena na západě Tyrhénským mořem, na východě mořem Jónským. Cesta na jih Kalábrie je sice daleká, když cestujete autem, ale nechat si ujít tu nádheru, která vás čeká podél dálnic, krásnou přírodu Apeninského poloostrova s městečky postavenými na vysokých kopcích, to jsme nemohli. Vysoké kopce porostlé krásnou zelení se střídaly s hlubokými zalesněnými údolími. Prázdninové středisko Porta Del Sole se nacházelo přímo u Tyrhénského moře v městečku San Ferdinando. Ubytování jsme měli ve vilce řadového typu. Celé středisko bylo ponořeno do piniového parčíku plného borovic a krásně kvetoucích oleandrů, hortenzií, ibišků a palem. V kempu nám byl k dispozici bazén, ve kterém byla příjemně teploučká voda, volejbalové hřiště a tenisový kurt. Součástí střediska je pěkná restaurace postavená ve středomořském stylu, pizzerie, bar u bazénu a malý obchůdek. Báječná dovolená v jižní KalábriiPěkné počasí a krásně čisté moře lákalo nejen ke koupání, ale také k potápění. Dlouhé písčité pláže s jemným pískem vyzývaly také k procházkám a krásným výhledům na Liparské ostrovy a blízkou Sicílii. Krásné byly také večerní západy slunce nad mořem, kdy byl sluníčkem nasvícen jeden z Liparských ostrovů. Malé přímořské letovisko San Ferdinando je známé svou dlouhou promenádou kolem pláží. Je plné restaurací, kavárniček, pizzerií, zmrzlináren, obchůdků se suvenýry a italskými specialitami. Kromě chutných pokrmů z ryb můžete ochutnat místní specialitu - suchý kořeněný salám, vepřové klobásy Soppressata nebo uzené Capocollo. Zahrady v ulicích přímořského letoviska jsou plné vinic, olivovníků a citrusů. Letovisko je klidné, vhodné pro ty lidičky, kteří netouží po přeplněných plážích plných hluku a noční zábavy.

Zajímavá místa Kalábrie

Za zhlédnutí určitě stojí městečko Nicotera, které se rozkládá na úpatí hory Poro. Na vrcholu je historické centrum, odkud jsou krásné výhledy na okolní přírodu. Jednou z nejhezčích oblastí Kalábrie je dále Capo Vaticano - nádherná přírodní oblast se skalnatými útesy a křišťálovým mořem. Za zmínku stojí i Tropea, starobylé a zajímavé město s krásnou panenskou přírodou a v neposlední řadě rybářská vesnička Scilla s hradem obklopeným mořem. Všechna letoviska vám nabídnou krásnou přírodu, starověké památky a atmosféru dávných dob.
 
Krásné výhledy na okolí lákají k různým výletům

Milovníci plaveb si můžou udělat výlet na Liparské ostrovy, které leží v Tyrhénském moři u severního pobřeží Sicílie. Jsou to sopečné ostrovy. Šest ostrovů tvoří město Lipari, na sedmém ostrově Salina se rozkládají další tři města. Ostrovy jsou plné strmých útesů a jsou vhodné k potápění. Tři ostrovy jsou vulkanického původu. Na ostrově Lipari můžete zhlédnout historické centrum s krásnou katedrálou. Na ostrově Vulcano zase můžete navštívit sirné jezero. Posledním z ostrovů je stále činná sopka Stromboli, nejaktivnější sopka v Evropě.

Báječná dovolená v jižní KalábriiMůžete také navštívit Sicílii, a to třeba formou lodního výletu. Kdo dá přednost svému autíčku, bude ze San Ferdinanda pokračovat dál asi 60km na úplný jih Kalábrie do velkého přístavu Villa S. Giovanni nebo Reggio Calabria, odkud vyplouvají lodě a trajekty na Sicílii. Za Messinským zálivem dlouhým asi 3 km se nachází Sicílie, která je největším ostrovem Itálie a Středomoří. Ostrov omývají tři moře, Tyrhénské, Středozemní a Jónské. Je pouze 140 km vzdálený od Afriky. Sicílie je nazývaná pro své subtropické podnebí „ostrovem Slunce“. Symbolem Sicílie je největší dosud činná sopka v Evropě – Etna. Z Messinského zálivu se snadno dostanete přímo do Messiny.

Messina

Je přímořské letovisko, které je důležitým dopravním a námořním uzlem, místo, kudy se projíždí dál do nitra Sicílie. Z Messsiny můžete dál pokračovat na jih do Taorminy nebo na západ na Milazzo. My jsme z Messiny pokračovali dál na jih asi 40 km do Taorminy. Podél dálnic můžete na Sicílli obdivovat krásné kvetoucí oleandry a ibišky. Od Messiny po Taorminu se táhne skutečně nádherný kus země s krásnými vyhlídkami na tyrkysově modré moře s malými ostrůvky a s krásnou nedotčenou přírodou. Messina má také spoustu zajímavých historických památek. Dominantou města je Duomo, nádherná katedrála, a několik krásných kostelů. Dále to je Oriónová fontána, která byla postavená v 16. století. V Messině je také regionální muzeum s archeologickými předměty, s uměleckými díly středověku i moderního umění.
Taormina

Je krásné a kouzelné pobřežní městečko, které je rozděleno na dvě části: staré město Taormina, které leží na skalní terase, a nové město Taormina Mare, které se rozprostírá pod útesem v ohbí moře. Obě tyto části města spojuje lanovka. Taormina - to je nádherná příroda, pěkné pláže, na kterých můžete kromě čistého křišťálového moře obdivovat také krásnou bujnou vegetaci, spoustu palem banánovníků, citrusů, různých kaktusů, bugenvilií, ibišků a další středomořské zeleně. Můžete si udělat pěknou procházku městem různými zákoutími a úzkými uličkami plnými obchůdků se suvenýry, místními specialitami, ale také oblečením značky Versace a jiných známých značek. Taormina - to je také kus historie, zachovalé řecké chrámy a originální stavby z normanského období. Je tady také starodávné Řecké divadlo, které je druhé největší na světě. Město snoubí krásnou panenskou přírodu se zajímavou historií a patří k nejromantičtějším místům Sicílie.

Báječná dovolená v jižní KalábriiZ Taorminy můžete dále pokračovat do Catanie, druhého největšího a nejmodernějšího města Sicílie, které leží přímo na úpatí Etny. Etna je nejvyšší činnou sopkou v Evropě. Jedná se zároveň o nejvyšší horu Itáliie jižně od Alp. Catanie - to je město se spoustou historických památek, divadel, muzeí, obchodů, kavárniček a restaurací. Vydáte-li se západním směrem na Milazzo, dojedete do města s bujnou vegetací, krásnými zahradami a středomořskými rostlinami. I Milazzo má bohatou historii. Dalším zajímavým sicilským městem je Portorosa, známá také jako Růžový přístav, který se rozkládá mezi Tindari a Capo Milazzo a patří k největším turisty vyhledávaným přístavům na Sicílii. Je to přímořské letovisko s uměle vyrobenými kanály. Kromě krásné přírody a historických památek nezapomeňte ochutnat Sicilskou kuchyni, která je výjimečná. Zajímavou specialitou je pomerančový salát s uzeným sleděm, vlašskými oříšky a cibulí.

Itálie je zajímavá země plná nečekaných překvapení, která si získá každého z vás. Nejen krásná příroda a cenné historické památky činí tuto zemi zajímavou. Když ji jednou navštívíte, stále vás bude přitahovat a vy budete poznávat něco nového, nepoznaného.


Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Báječná dovolená v jižní Kalábrii:

Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
Báječná dovolená v jižní Kalábrii
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc hezky clanek, se zajmem jsem precetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek a prima tip na dovolenouSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy krásně napsané...Smajlík
Člověk si s Vámi vždycky hezky alespoň vyrtuálně zacestuje.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles